Oslo Freedom Forum – menneskerettigheter, militærkupp og big business

Thor Leopoldo Halvorssen Mendoza på Oslo Freedom Forum i 2018. Foto: Tore Setre/setre.net under lisens (CC BY-SA 4.0)

Med finansiering over statsbudsjettet gjør Oslo Freedom Forum menneskerettigheter til big business. I elleve år har de støtta militærkupp og framstilt storkapitalen som menneskerettighetsforkjempere.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (176 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

I går starta den årlige statsstøttede festen i Oslo hvor frihet og menneskerettigheter skal feires. Frihet må imidlertid ikke forveksles med fri adgang, for på Oslo Freedom Forum (OFF) må du betale, og ikke bare litt. Et «conference pass» — det er et standard festivalpass — koster 42 700 kroner. Vil du være i finere selskap kan du naturligvis kjøpe «President’s Circle» til 213 500 kroner.

LES OGSÅ: «Studentmorderen» gjester Oslo Freedom Forum — har ledet politiet til massakre og drap på journalist

Google for menneskerettigheter
Det er ikke bare på dressene det synes at arrangementet ikke er for alle. Ifølge deres egne hjemmesider rommer det «tech experts» og «industry leaders» i Vesten og politiske dissidenter fra den tredje verden.

Oslo Freedom Forum gir talspersoner et rom for å lære metoder som forsterker dissens, ved bruk av det fremste innen teknologi for å utfordre tyranner og drive fram reform.

Fra Oslo Freedom Forums hjemmesider

Det fortelles videre at «på forumet møtes disse aktivistene med de skarpeste fra dusinvis av bransjer». Det er altså skapt en møteplass mellom opposisjonelle i en rekke fattige land og kapitalister og deres representanter i Vesten. Det som sannsynligvis er verdens største overvåker, Google, er blant dem som har blitt invitert flere ganger og festivalen har i tillegg noe som ligner en fetisj for kryptovaluta, for det vet vi jo alle at er superviktig for menneskerettighetene, eller? Vi kan regne med at kapitalinteressene og politiske talenter samles for å dyrke eventuelle felles interesser.

De fattige landene aktivistene kommer fra har i all hovedsak det til felles at USA og NATO-land ikke er på spesielt god talefot med dem, de er i en ustabil politisk situasjon eller det er uenighet i Vesten om hvordan man skal forholde seg til myndighetene. I år kommer talerne fra land som Nord-Korea, Kina, Kenya, Russland, Nicaragua, Burma, Tadsjikistan, Tyrkia, Saudi-Arabia, Cuba, Sudan, Afghanistan, Nicaragua, Malawi og Venezuela. Jeg kommer tilbake til Venezuela seinere.

I tillegg til noen kulturelle innslag inviteres også akademikere, skribenter og politikere, nesten utelukkende fra Vesten og Latin-Amerika. Med få unntak representerer disse høyresida.

LES OGSÅ: Trumps Venezuela-utsending nekter å svare på om han vil støtte folkemord nok en gang

Kjøper seg til taleplass?
En annen og mindre kategori er kapitalister, og gjerne de samme rikingene som har gitt penger til arrangementet. «Jeg tror ikke lenger at frihet og demokrati er kompatible», skriver en av rikmannstalerne på OFF, Peter Thiel, ifølge Southern Poverty Law Center. Thiel, som har gitt millioner av kroner til OFF, mener at demokratisk kapitalisme har blitt en sjølmotsigelse på grunn av kvinners stemmerett og mer omfattende velferdsgoder. Den friheten han snakker om at demokratiet truer er hans egen frihet til ikke å betale skatt av milliardformuen sin. Bill Browder er en annen søkkrik mann som er sponsor og invitert til talerstolen for tredje gang i år. Han er dømt in absentia for skattesvindel i Russland og har drevet en kampanje for at en kritisk dokumentarfilm om ham ikke skal vises. Han har truet filmfestivaler og NRK med søksmål.

Apropos donasjoner, OFF og dets moderorganisasjon, Human Rights Foundation, gir oss ingen enkel måte å finne ut av hvordan de finansierer drifta. Det er i og for seg forståelig da det i 2013 blei avslørt at de samme rikingene som sponser rasistisk hat og Breivik-inspiratorer ga penger til Human Rights Foundation.

Det ene bildet av Oslo Freedom Forum er et hvor kapitalinteresser med sine teknologiske ressurser kan møtes med politiske krefter for å se om de kan gjøre noe for hverandre. Dette under et sterkt høyrevridd politisk bakteppe gitt av talere som enten er yrkespolitikere, skribenter eller et annet sted i påvirkningsprosessen, og rikfolk som har kjøpt seg til innflytelse og talerstol. Det andre bildet har med Latin-Amerika og særlig Venezuela å gjøre.

Kuppmakere og flere kuppmakere
Thor Leonardo Halvorssen Mendoza er grunnlegger av OFF og president for Human Rights Foundation. Mendoza er fra Venezuela, men har bodd mesteparten av livet sitt i USA. Familien hans er både politisk innflytelsesrik og rik familie i hjemlandet.

Blant dem er søskenbarnet Leopoldo López. López deltok i det dødbringende militærkuppet mot Hugo Chávez i 2002 og har etter det vært den fremste drivkrafta for den voldelige opposisjonen i landet. Mens deler av høyresida, også de som deltok i kuppet, seinere har avvist at militærmakt og vold har vært veien å gå etter de feila i 2002, fortsatte López med å oppildne og organisere de svært voldelige guarimbas, en form for væpnede veiblokkader som stjal og tente fyr på kjøretøyer for å skape uro, flere ganger med dødelig utfall. López har gang på gang oppfordra til å velte regjeringa med makt. Han blei arrestert i 2014 og dømt i 2015 for å oppfordre til til vold samt kriminell sammensvergelse. Thor Halvorsen inviterte sin slektning, kuppmakeren López, to ganger de to første årene OFF blei arrangert.

I 2010 blei også Marcel Granier invitert til Oslo Freedom Forum. Han var sjef for TV-kanalen RCTV under kuppet i 2002 og dreiv omfattende sensur, både av egne journalister og av hendelser i Caracas. Da hundretusenvis av Chávez-tilhengere strømmet ut i sentrumsgatene for å forsvare sin valgte president valgte Granier å vise bilder fra en overklassebydel med påstander om at alt var stille og rolig i hovedstaden. Manipulasjonen fortsatte ved kryssklipping av bilder for å få det til å framstå som at demonstrantene som var motstander av militærkuppet han nå gjorde seg til en deltaker uprovosert avfyrte skudd, når sannheten var at de hadde blitt beskutt av politiet som var trofaste til å ta til våpenmakt for å velte den populære presidenten. OFF kalte Granier en «voice of freedom», mens López var en «hero of human rights».

En annen deltaker i militærkuppet, Julio Borges, sto på talerlista i 2013.

I Norge har forsvarerne av OFF valgt å nekte plent for at disse skulle ha noe med kuppet å gjøre på tross av at både Borges og López er fanget på video mens de feirer at de har brukt våpenmakt for å kaste en demokratisk valgt statsleder og innsatt lederen av Venezuelas næringslivsorganisasjon som president.

LES OGSÅ om Leopoldo López: Venstres nestleder vil nominere kuppmaker til Nobels Frespris

Fengselsmassakre, knusing av studentopprør og drap på journalist
Tre kuppmakere var tydeligvis ikke nok for Halvorssen som fortsatt å huse folk uten respekt for demokrati og menneskerettigheter fra Venezuela. Antonio Ledezma brukte fjorårets konferanse til å oppfordre til militærkupp i et intervju med VG. Med dødelig voldsbruk har han slått ned studentopprør og protester da han som guvernør i Caracas disponerte sin egen politistyrke. Den blei også satt inn mot fengselsopprører i Retén de Catia, noe som resulterte i mellom 50 og 550 drepte, en massakre han seinere forsvarte. Ledezma var også i presidentpalasset i Miraflores i 2002 sammen med López og Borges og resten av høyresida for å feire kuppet de trodde de hadde gjennomført med suksess.

Da Antonio Ledezma satt i fengsel for sine bånd til den mislykka terroristen Lorent Saleh samt kupplanlegging i 2015 blei dattera hans, Antonietta Ledezma invitert. De fleste har fått med seg at det vært enda et kuppforsøk i Venezuela som starta 23. januar i år og fremdeles pågår. Juan Guaidó er sjølerklært president og har forsøkt å vende militæret mot landets faktiske president, uten hell. Med seg på laget har han den nyliberalistiske økonomen Ricardo Hausmann som opererer som rådgiver for Guaidó og har blitt Venezuelas representant i Den interamerikanske utviklingsbanken, som har sete i USA, et land som ikke bare støtter det pågående kuppforsøket, men også aktivt deltar. Dattera hans, Joanna Hausmann, var også på OFF i fjor, da som «komiker, skribent og skuespiller som er kritisk til Nicolás Maduros autoritære regime i Venezuela».

Kona til dagens kuppmaker
I år deltar Fabiana Rosales, «en venezuelansk menneskerettighetsaktivist og prominent journalist», skal vi tro arrangementets presentasjon. Hun er med i partiet Leopoldo López grunnla i 2009, Voluntad Popular. I tillegg er hun kona til mannen som fremdeles påstår at han er president i Venezuela, Juan Guaidó. Under det hittil siste forsøket på å ta makta med våpenmakt samla Guaidó noen titalls militære som aldri var i stand til å velte noe annet enn troa mange hadde hatt på at de var i stand til å mobilisere til noe som skal true Venezuelas regjering. Det de imidlertid lykkes med var å frigjøre en annen mislykka kuppmaker fra husarrest da Leopoldo López blei henta i sitt hjem. Han fikk gjøre en liten TV-opptreden før han søkte tilflukt i den spanske ambassaden.

Guaidó har gjentatte ganger trua med å få USA med seg på en invasjon av Venezuela og gir (falskt) inntrykk av at han har noen kontroll over den amerikanske blokaden av Venezuela som har drept over 40 000 mennesker og gjort at over en million er uten vanntilførsel. Rosales støtter naturligvis sin ektemann i offensiven.

Solberg og høyresida støtter opp
Tidligere har både Børge Brende, Nikolai Astrup og Erna Solberg snakket for Halvorssen og hans publikum — i år er det utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreides tur. De stiller seg ikke i et godt selskap når de stiller seg i front for å bruke menneskerettigheter for å reinvaske militærkupp og legge til rette for at storkapitalen kan samarbeide med morgendagens ledere rundtom i verden. Men de følger bare opp sine egne bevilgninger over statsbudsjettet som sponsor. Civita har stått som samarbeidspartner, stilt med både arbeidskraft og organisasjonsbistand, og forsvart invitasjonene av kuppmakere, så norsk høyreside er godt investert i prosjektet. Det var også Høyre-byrådet som sikra årlig millionstøtte på bekostning av velferdstilbudet i Oslo.

Nå står Per Elvestuen, bror av klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen, oppført som direktør for Human Rights Foundation og noen ganger direktør for OFF. Det var da han hadde samme stilling for OFF og Ola var gruppeleder for Venstre, at partiet klarte å få flertallet til å øke bevilgninga til OFF.

Påvirkningskraft til salgs
Når vi først snakker om penger så kunne Halvorssen fortelle følgende om arrangementet sitt i 2016:

For mellom ti til 15 millioner får vi en påvirkningskraft som er verdt mange hundre millioner kroner.

Det er noe spesielt å måle påvirkningskraft i pengeverdi, med mindre du jobber i reklame- eller lobbybransjen da. Eller i den delen av politikken hvor påvirkninga nettopp er en måte å få din egen pengebinge til å fylles ytterligere. Det er vanligvis ikke det en forbinder med arbeidet for menneskerettigheter, men her er det noen som jobber hardt for at det skal endres. På en pressekonferanse i forbindelse med fjorårets OFF la han ut:

Vi er her for dere! Det er beskjeden vi har til aktivister, til de som fremmer demokrati, for teknologer som vil gjøre en forskjell, for filantroper som vil gjøre investeringer de kan få forsterket og motta en ekstraordinær avkastning på investeringa, og den avkastninga på investeringa er naturligvis menneskelig frihet.

De fleste som vet noe om Google skjønner at menneskelig frihet ikke er grunnen til at de styrer over menneskehistorien største overvåkningsmaskineri. Det er heller ikke det som driver selskapene som prøver lager sine egne kryptovalutaer. Av sitatene over skjønner de fleste at om Peter Thiels investering i Oslo Freedom Forum har med menneskelig frihet å gjøre så er det kun hans egen. Ingen kan se på Venezuela og hevde at Juan Guaidós kuppforsøk har økt venezuelaneres frihet. Det har ført til tapte menneskeliv og kombinert med USAs sanksjoner som er en del av kuppforsøket gjør det at barn ikke får medisinene sine, at kraftverk ikke kan repareres, at vannpumper ikke går og at Venezuelas oljeproduksjon ikke kan brukes til å importere mat og finansiere landets velferd.

Thor Halvorssen smykker seg med at Oslo Freedom Forum har blitt kalt for menneskerettighetenes Davos. Det er en referanse til World Economic Forum, hvor verdens rikeste mennesker og de største selskapene møter de mektigste politikerne og diskuterer hvordan økonomien kan styres på premissene til de to førstnevnte gruppene. Sjøl om det neppe var ment slik er karakteristikken presis.

Det er kun i interessene til de som har aller mest at man kan arrangere et forum for menneskerettigheter som aktivt jobber for militærkupp og som jobber for å forene kapitalmakta med morgendagens ledere, alt rammet inn av nyliberalistiske ideer.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned