«På hellig oppdrag» – Benjamin Netanyahu om snikskytterne som gjennomfører massakre mot Gaza

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har lenge ført en kampanje mot BDS-bevegelsen. Foto: Kremlin.ru

I dag blei nok en palestiner drept på Gazastripen for å protestere mot den israelske okkupasjonen. Israels statsminister mener det er et hellig oppdrag.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

31 palestinere er skutt ned og drept av israelske snikskyttere på Gazastripen de siste 15 dagene. De har har deltatt i demonstasjoner mot den israelske okkupasjonen av de palestinske selvstyreområdene, som har pågått siden 1967. Langt over 2000 palestinere har blitt meldt skadet etter at snikskytterne har skutt dem i beina eller andre steder på kroppen. Bare i dag blei 520 skadet av den israelske beskytningen.

Ingen palestinere har tatt seg over til den israelske sida av grensa og det har heller ikke blitt rapportert om noen som har kommet seg fram til grensegjerdet på palestinsk side. Likevel har israelske soldater blitt beordret til å avfyre skudd mot de palestinske demonstrantene.

Den israelske regjeringa og den israelske hæren har kommet under sterk internasjonal kritikk. Å bruke skarp ammunisjon mot fredelige protester har til og med blitt kalt uakseptabelt av den norske utenriksministeren, Ina Marie Eriksen Søreide, som vanligvis er svært avmålt i sin kritikk av Israel. Å skyte over landegrenser mot noen som ikke utgjør noen trussel betegnes som et klart brudd på internasjonal lov.

USA har imidlertid vist sin fulle støtte til Israel. Donald Trump var regna som uklar på sin posisjon på Israel under valgkampen, men har vist seg å være en av de sterkeste støttespillerne for okkupasjonen og den israelske politikken på lang tid.

Benjamin Netanyahu avfeier imidlertid kritikken. Han skryter av soldatene og sier de er på et «hellig oppdrag». Det var under regjeringsmøter på onsdag at kommentarene falt. Ifølge Mondoweiss fyrte den israelske statsministeren løs mot folk som kritiserte framferden til de israelske soldatene.

— Jeg ser den fæle absurditeten i at folk går opp til soldater, som forsvarer dem fra utslettelse, og kaller dem terrorister.

Utspillet speiler at også i Israel har massakrene fått reaksjoner.

Det var Netanyahus talsperson, Ofir Gendelman, som viderebragte sitatet om at sjefen hans hadde kalt massakrene på demonstrantene for et hellig oppdrag.

«Jeg er stolt over våre soldater og sammen med regjeringsmedlemmene gir vi dem all den støtten de trenger for at de skal bære ut det hellige oppdraget å forsvare Israel.» sier Twitter-oppdateringa til Gendelman.

Israels utenriksminister, Avigdor Lieberman, som tidligere har uttalt at det ikke finnes uskyldige på Gazastripen, har nylig støttet en lovforslag om å straffe de som filmer israelske soldater «med intensjonen å skade dem». Filmeforbudet vil inkludere journalister og de kan risikere fengselsstraff på inntil ti år om forsalget går gjennom.

På Gazastripen er sykehusene svært overbelasta etter uker med en flom av folk som har blitt skadet av israelske kuler. Sykehusene er fra før av hemmet på grunn av Israels strømrasjoneringer og at de har blitt angrepet, beskutt og bombet gjentatte ganger i forbindelse med israelske angrep på Gaza. Derfor er også Israel forpliktet til å sørge for legehjelp til den trengende befolkininga på Gaza. I to tilfeller har imidlertid Israel nektet å la palestinere som har blitt skutt slippe over grensa for å motta medisinsk behandling.

Dette har vært et gjentakende problem i årevis og ført til flere dødsfall på trengende palestinske pasienter.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned