Angiveri – et gufs fra en annen tid

Oskar Bernstein og Sylvi Listhaug

Listhaugs oppfordring til angiveri og brudd på menneskerettighetene minner om den gang vi hadde regime basert på nettopp det. Angiveri var forskjellen på liv og død for jøder på flukt fra en makt som ikke så dem som mennesker på linje med andre.

Hanne Voje
Om Hanne Voje (1 artikler)
Hanne Voje har en mastergrad i American studies fra Blindern. Hun er svært glad i å lese og skriver skjønnlitterært for barn og ungdom.

Sylvi Listhaug oppfordrer nordmenn til å ta kontakt med UDI, dersom man vet om flyktninger som reiser på ferie til hjemlandet, eller mistenker slike reiser. Hun oppfordrer lærere til å angi sine egne elever og folk til å angi sine naboer. Slike oppfordringer til angiveri får meg til å tenke på nordmenn som anga jøder til Gestapo under andre verdenskrig. Dette er et gufs fra en tid vi ikke vil ha tilbake. Jeg skriver en historisk roman fra krigens dager. Handlingen foregår i min egen hjemby, Narvik. Den viktige malmbyen hadde en sterk motstandsbevegelse samt et levende jødisk miljø. Min roman handler derfor om en motstandsmann, som forelsker seg i ei jødisk jente.  

Jeg har besøkt Auschwitz Birkenau, og lest mye historisk materiale om jødenes situasjon i krigsårene. Nettopp derfor gjør oppfordringen fra statsråd Listhaug så vondt. Det er vanskelig å forstå at noen i 2017 kan oppfordre folk til å angi barn. 

Angiveri utgjorde forskjellen mellom liv og død for jøder på rømmen fra nazistene. Vi skal derfor følge flukten til et jødisk ektepar i Narvik, Sara og Oskar Bernstein.

Oskar Bernstein

Sara og Oskar Bernstein
Dr. Oskar Bernstein åpnet en praksis i Narvik 8. november 1940. Han giftet seg med Sara Fischer nyttårsaften samme år. 18. juni 1941 ble Oskar sendt til Sydspissen fangeleir utenfor Tromsø sammen med fem jødiske menn i Narvik. Oskar bar blytunge steiner og steppet inn som lege om andre fanger ble skadet. Sannsynligvis var det dette som gjorde at en tysk soldat tok sjansen på å åpne seg for ham. Den åpenhjertige soldaten innrømmet at han hatet krigen og ødeleggelsene. Han rådet Oskar til å flykte til Sverige om han noen gang slapp ut av leiren. I tillegg fortalte han at tyskerne skulle sende alle jøder til Polen for å utryddes, og at Oskar burde komme seg vekk så fort han kunne.

Oskar drakk sølevann, for å pådra seg diaré. Den smittsomme fangen ble sendt ut av leiren, men det måtte en livstruende diagnose til. Derfor bestemte han seg for late som han hadde magesår, og ble innlagt på Tromsø sykehus. En tyskervennlig sykepleier holdt vakt ved sengen hans. Men avdelingslegen hvisket til sykepleieren at Oskar hadde kort tid igjen, og skulle hjem for å dø. Oskar hadde hellet med seg denne gangen, og kunne reise tilbake til Narvik.

Igjen ble lykken kortvarig. 7. mars 1942 ble faren til Oskar, Abel Bernstein, dømt til døden. Abel hadde hørt på radio og spredt nyheter fra England i Trondheim. Moren til Oskar var knust. Tyskerne hadde ikke bare tatt livet av ektemannen, de hadde også kastet henne ut av leiligheten. Oskar var tynget av sorg, og savnet etter moren var sterkt.

Kort tid etter farens død ble Oskar tatt av tyskerne. I tre uker ble han utsatt for en hard og brutal behandling, før han plutselig ble satt fri. Sara ble tatt av Gestapo i Trondheim, og måtte gjennom et langt og ubehagelig avhør. Sara og Oscar tok seg av moren hans, som fikk en tøff tid i Narvik. Moren var syk, psykisk og fysisk, men til slutt klarte broren å få henne over til Sverige.

26. oktober 1942. ble alle mannlige jøder sørpå arrestert. Narvik ble beleiret av tyske soldater, og det var umulig å rømme over Bjørnfjell. Oskar simulerer magesår, nok en gang. Nå får han hjelp av kirurgen Erling Borch-Johnsen. Dr Borch-Johnsen er også en dyktig agent for den hemmelige etterretningsorganisasjonen XU. Han åpner magen til Oskar, og viser røntgenbilder til Gestapo, som lar seg overbevise om at Oskar er døende.

Sara Bernstein

 Sara blir arrestert 26. november 1942. Familien til Sara blir fengslet på Bredtvet i Oslo. Sara blir løslatt, på mirakuløst vis. Hun får et lønnlig håp, og trygler om å få med seg lillebroren på fem år. Men bønnene hjelper ikke, og Sara ser familien for siste gang.

Sara og Oskar møtes igjen i Narvik, men de bekymrer seg for familien, og meldeplikten er strammet inn. I tillegg blir de strengt overvåket. Imidlertid har de flaks: I siste liten får Oskar og Sara hjelp av lokale motstandsmenn. De ansatte i NSB skjuler dem i lokomotivet på et godstog. Oskar er utrustet med cyandid. Tyskerne skal ikke slå kloa dem levende.

Farten på toget øker, den bitende vinden trenger gjennom veggene og lukene i taket. Til slutt stopper toget ved grensen, og Sara og Oskar hører tyske brøl og kommandoer. Det forfrosne paret tør verken å bevege seg, eller å puste. Toget kjører videre mot grensen etter en times tid. Endelig kan de slippe lettelsen og jubelen løs.

Ekteparets flukt endte godt, fordi de fikk hjelp av gode medmennesker. Oskar ble reddet av leger som satte menneskeverdet over angiveri. Flukten i et lokomotiv over grenser kunne endt med katastrofe dersom utro tjenere i NSB hadde tystet til Gestapo.

Slaget om Narvik

Alle var ikke like heldige, og Oskar og Sara har lidd store tap: Faren hans er skutt, en onkel og flere fettere er borte. Sara mistet hele familien og alle sine fire søsken i Auschwitz. Sara og Oskar kom aldri over disse tapene, og ble værende i Sverige.

Det norske samfunnet preges av en høy grad av tillit, både til offentlige instanser og til andre medmennesker. Listhaugs oppfordring til angiveri rokker ved denne umistelige tilliten. Hun har også sagt at menneskerettighetene må vike for å trygge befolkningen. Frp vil øke bruken av lukkede mottak. Dette gjelder for asylsøkere med uavklart identitet, og for søkere som har fått avslag og skal sendes ut. Utspillet føyer seg inn i en politikk der noen ikke har de samme medfødte rettighetene som andre. Et parti i regjering bør holde seg for god til kynisk og lettvint populisme. Vi trenger mer medmenneskelighet og varme i samfunnet, ikke hat og mistenksomhet.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.