Venstres nestleder vil nominere kuppmaker til Nobels fredspris

Leopoldo López. Foto: Wikimedia Commons

Venstres Ola Elvestuen ønsker å nominere Leopoldo López til Nobels fredspris. — En udemokratisk kuppmaker som har oppfordret til voldelige protester siden 2002, sier nestleder i Latin-Amerikagruppene.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

«López imponerer med sin oppriktige tro på ikke-vold og sitt ubøyelige engasjement for demokrati og menneskerettigheter i sitt hjemland… Derfor gleder jeg meg til å kunne nominere ham til Nobels fredspris for 2018 i september.»

Slik begrunner nestleder i Venstre og stortingsrepresentant Ola Elvestuen sin innsats for å få Leopoldo López nominert til Nobels fredspris i en kronikk i VG i forrige uke. Oppfatningen av López som opptatt av demokrati og menneskerettigheter er det imidlertid ikke alle som er enige i. Da Hugo Chávez blei utsatt for militærkupp i 2002, bare tre år etter at han blei valgt til president for Venezuela, var Leopoldo López svært delaktig i kuppet.

LES OGSÅ: Den internasjonale venstresiden bør støtte kritiske røster innen chavismen

Arresterte innenriksministeren og er stolt av kuppdagen
Mannen Elvestuen vil ha nominert til Nobels fredspris var på den tida ordfører i en av Caracas’ fem bydeler, Chacao. Da beordret han arrestasjonen av innenriks- og justisministeren i Venezuela, Ramon Rodríguez Chacín. Tilhengere av kuppet hadde like før arrestasjonen samlet seg rundt huset hans og López har forklart i flere intervjuer at det var han som organiserte arrestasjonen av innenriksministeren, men også at kuppresidenten, Pedro Carmona, var underrettet. I ettertid har han forklart at dette var for å beskytte Chacín fra folkemassen, men dette motsier hans egne forklaringer på stedet da han fastslo at arrestasjonen ble gjennomført grunnet påståtte forbrytelser. Chacíns versjon av hendelsene er noe annerledes: «Leopoldo López begynte å egge opp naboene med megafonen sin, han ropte at jeg var en morder, at jeg var ansvarlig for dødsfallene». TV-bilder viser at folkemassen slår innenriksministeren i det han blir ført bort av politiet (se video av arrestasjonen under).

— Jeg kjenner godt til at deler av norsk venstreside har forsøkt å stemple Lopez som en «kuppmaker», skriver Elvestuen til Radikal Portal på epost uten at å ville gå inn på detaljene rundt kuppet og López’ rolle.

Selv har den fengslede opposisjonslederen uttalt at han er stolt over hendelsene på kuppdagen  hvor 19 mennesker blei drept og at andre som deltok i aksjoner og protester mot Chávez valgte regjering også burde være stolte.

— López ble aldri etterforsket eller tiltalt etter det mislykkede kuppforsøket i 2002. Han ble derimot – i likhet med mer enn 300 andre kandidater – utestengt fra å stille til valg i 2008 da partiet han ledet lå an til å vinne ordførervalget i Caracas.

López var sammen med flere andre siktet for sin rolle i kuppet før den nå avdøde Hugo Chávez innførte en amnestilov som Elvestuens fredsprisfavoritt nøyt godt av.

LES OGSÅ: Macrigentina: — når høyresida vinner makt i Latin-Amerika

— Samvittighetsfange
Leopoldo López sitter i dag i husarrest. Han blei dømt for 13 år og ni måneder i fengsel blant annet for å ha oppfordret til voldelige protester som har ført til at flere mennesker har mistet livet. Guarimbas, gateprotester som blokkerer veier blant annet ved å sette fyr på kjøretøyer de tar kaprer, har herjet i Venezuela i flere perioder og gjør det igjen nå. Retten mente López hadde tilknytning til disse protestene. Elvestuen peker på at menneskerettighetsdomstolen uten jurisdiksjon i Venezuela, IACHR, som ligger under den USA-dominerte Organisasjonen av Amerikanske Stater (OAS), mente utestengelsen i 2008 burde oppheves.

Den gang blei López fratatt retten til å stille til valg fordi han hadde brukt av offentlige midler som ordfører til andre formål. I tillegg brukte moren hans 120.000 dollar fra det statlige oljeselskapet PDVSA på Primera Justicia, som seinere blei López’ parti, dette på et tidspunkt hvor både hun og sønnen jobbet i PDVSA. Kona til López blei nylig stoppet av politiet med kassevis med kontanter, verdt omtrent en halv million norske kroner. Hun påsto det var for å betale for sin syke bestemor, men forklarte aldri hvorfor hun ikke kunne bruke overføring eller bankkort. Hun er nå siktet i saken og blei derfor forhindret å forlate landet for en uke siden.

Ola Elvestuen. Foto: Bjoertvedt

Leopoldo López har tidligere kommet under kraftig kritikk i Norge i forbindelse med at Oslo Freedom Forum har invitert ham som gjest to ganger. Sjefen for OFF er hans fetter Thor Halvorsen Mendoza og Venstre har i Oslo bystyre vært en pådriver for å gi millionstøtte til konferansen, hvor Ola Elvestues bror har hatt en sentral rolle. OFF har invitert to andre kuppmakere fra Venezuela, Julio Borges og Marcel Granier, i tillegg til demokratimotstandere og torturtilhengere.

— López har i dag status som Amnestys samvittighetsfange. Den tidligere statsadvokaten Venezuela har erkjent at dommen han nå soner for på 13 år og åtte måneders fengsel, var basert på fabrikkerte bevis, legger Elvestuen til.

LES OGSÅ: Antimuslimske sponsorer finansierer Oslo Freedom Forum

— Kan ikke tilegne oss typiske demokratiske holdninger
Radikal Portal viser til en video hvor López  snakker i en halv time og konklusjonen er at opposisjonen i Venezuela ikke kan bruke demokratiske midler for å få avsatt Maduros regjering: «Vi må tilskynde regjeringens avgang… Nicolás Maduro må ut heller før enn senere fra den venezuelanske regjeringen. Nicolás Maduro og alle hans tilhengere. Slik jeg ser det er metoden mindre viktig, det som er viktig er bestemtheten i at vi skal nå våre mål koste hva det koste vil… vi kan ikke tilegne oss typiske demokratiske holdninger.»

Elvestuen avviser å kommentere dette sitatet eller andre som kan tyde på at mannen han vil at skal få Nobels fredspris ikke har de kvalitetene Venstres nestleder tillegger ham. Han vil heller ikke kommentere koblinger mellom López og de voldelige protestene i som har tatt titalls menneskeliv i Venezuela.

— Det gir ingen mening å kommentere løsrevne sitater som dette. Faktum er at Lopez hele tiden har stått for en tydelig ikke-voldelig motstand mot Maduros stadig mer autoritære regime. Den venezuelanske befolkningen gjennomlever en dyp krise, og det er viktig at vi støtter opp under den demokratiske, ikke-voldelige opposisjonen i landet.

— Fredsprisen vil være et signal, både til Lopez og de millionene venezuelanere som ønsker seg en bedre framtid. Det vil også være en melding til Maduro om at verdenssamfunnet ikke kan akseptere den undertrykkelsen og maktmisbruket regimet står for.

— Elvestuen snakker usant
Cristian Ariel Peña, nestleder i Latin-Amerikagruppene i Norge, er av en helt annen oppfatning enn Elvestuen.

— Det er usant når Ola Elvestuen påstår at López står for en demokratisk og ikke-voldelig opposisjon. Han har oppfordret til voldelige protester helt siden før kuppet i 2002.

— I forbindelse med militærkuppet i 2002 var López en av de ledende personene som oppfordret til lynsjing av offentlig ansatte. Det mest berømte eksempelet er av innenriksministeren som han også fikk arrestert.

Nestleder i Latin-Amerikagruppene Cristian Ariel Peña.

Peña forteller Radikal Portal at Leopoldo López hele veien har vært med på å oppfordre til voldelige protester.

— López var blant initiativtakerne og sto bak de første guarimbas, i 2002. Det var gateprotester som tok i bruk fascistiske metoder og vold for å sette frykt i politiske motstandere og angripe offentlige tjenestepersoner og politistyrker. De banet vei for kuppet mot den valgte presidenten.

Ønsker en nyinnføring av nyliberalismen
Latin-Amerikagruppenes nestleder fnyser av at López eller andre deler av høyreopposisjonen i Venezuela står for demokrati og menneskerettigheter. Han mener de har vist at valg for dem bare er en måte å vinne makt på. Når det ikke fungerer tyr de til andre midler. Han peker på at López og hans allierte er fra de samme mektige familiene som fremdeles kontrollerer store deler av Venezuelas økonomi og mener de ønsker å videreføre det samme regimet som man så før Hugo Chávez tok over makta i 1999.

— Leopoldo López og hans politiske fraksjon ønsker å innta maktposisjoner for å gjeninnføre nyliberalismen i Venezuela. Det var en periode med mye nød og undertrykkelse som nådde sitt høydepunkt med El Caracazo og drapene på 4.000 mennesker som tok til gatene i protest.

Peña sikter til et massemord på demonstranter hvor de aller minste estimatene ligger på at 800 mennesker blei drept. Den gangen tok hundretusener til gatene i Caracas i protest mot nyliberalistiske reformer innført etter at staten tok opp lån fra Det internasjonale pengefondet (IMF). De uidentifiserte likene blei dumpet utenfor Caracas og de fattige nabolagene i nærheten måtte leve med likstanken i flere år. Det ble kalt la peste.

Peña ønsker også å se på Venstres forhold til den latinamerikanske høyresida og ønske om å premiere López i et større perspektiv.

— Det Ola Elvestuen sier stemmer overens med interessene til hans parti. Venstre har stemt for endringer i arbeidsmiljøloven som har rammet arbeidere i Norge og har en lang historie med politikk som er arbeiderfiendtlig. Det er de samme interessene Leopoldo López i Venezuela. Sett slik er ikke forslaget overraskende.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

4 kommentarer på Venstres nestleder vil nominere kuppmaker til Nobels fredspris

 1. AvatarJohn Haraldsen // 2017-09-10 kl 03:29 //

  Radikalportal fjerner innlegg de ikke selv liker, og dette er ingen debattside.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2017-09-10 kl 12:56 //

   ((Vi fjerner kommentarer som ikke er i tråd med de veldig enkle reglene våre))

 2. AvatarDave Watson // 2017-09-11 kl 13:32 //

  Siden Elvestuen ikke er interesserte I «løsrevne sitater» kanskje han kan tygge på denne vurdering av Lopez fra en udiskutabelt nøytal kilde: “arrogant, vengeful, and thirsty for power,” og “a divisive figure of the opposition.” US ambassade kabel til Washington.
  Elvestuen, kan ikke du gi deg? Vi har mer en nok skanadløse Nobel Fredspris utdellinger (Kissinger, Begin, De Klerk m.fl.), du bidrar til å skade renomme til dette som en gang var et meget verdiful redskap for Fred og Menneskerettigheter!
  Dave watson

 3. AvatarO.M. Hadland // 2017-09-11 kl 19:05 //

  Kupet i 2002 var mislykket og resultatet ser vi i dag. Der er ingen grunn til å gratulere venezuelanerne.

Kommentarfeltet er lukket.