Trump sier seg bekymra for sult i Venezuela – USAs sanksjoner har drept 40 000

Protester i Venezuelas gater. Foto: Efecto Eco

Rapport konkluderer med at økonomisk krise, medisinmangel og importnedgang som følge av USAs sanksjoner har tatt livet av over 40 000 mennesker i 2017 og 2018.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

— Dette er en katastrofe i stor grad skapt av USA.

Økonomen Jeffrey Sachs er en av forfatterne bak en rapport fra Center for Economic and Policy Research (CEPR). Den er klar i sin dom og gir USA skylda for en prekær humanitær situasjon i Venezuela.

— Dette er et forsøk på en styrting [av president Nicolás Maduro]. Det er veldig rått, det fungerer ikke og det er veldig grusomt. Det straffer 30 millioner mennesker, sier Sachs i et intervju med DemocracyNow!.

LES OGSÅ: Trumps Venezuela-utsending nekter å svare på om han vil støtte folkemord nok en gang

Medisinmangel
Rapporten bruker 40 000 tapte menneskeliv som et estimat basert på tall fra det venezuelanske helsevesenet, men understreker at det er et grovt estimat. Dødeligheten i Venezuela økte fra 2017 til 2018 med 31 prosent. Medisinmangelen har vært stor etter at USA i stadig større grad har stengt Venezuela ute fra det internasjonale bank- og kredittsystemet. Det gjør at mer enn 300.000 mennesker er i risikosonen og situasjonen blir verre.

80 000 med HIV får ikke medisin og fire millioner pasienter med diabetes og høyt blodtrykk like så. 16 000 personer trenger dialyse og like mange kreftbehandling som de ikke kan få på grunn av sanksjonene.

Landet nord i Sør-Amerika har hatt tidvise problemer med strømbrudd. Noe av dette stammer fra sabotasje som Maduro har skyldt på USA og opposisjonen for å gjennomføre, men sanksjonene har også gjort at de ikke får importert deler for å vedlikeholde kraftverkene.

USAs sanksjoner inkluderer ikke bare handel mellom USA og Venezuela, men giganten i nord vil også straffe utenlandske banker som handler med Venezuela.

USAs president, Donald Trump, har gjentatte ganger uttrykt bekymring for en påstått sultedød i Venezuela. Mange har imidlertid uttrykt at bekymringa ikke har særlig troverdighet med tanke på skadene hans sanksjoner har påført. Ifølge CEPR-rapporten har spesielt fattige og sårbare fått bære de tyngste konsekvensene av USA tiltak.

LES OGSÅ: I 20 år har USA forsøkt å velte Venezuelas regjeringer — nå prøver de igjen

Nasjonal nødsituasjon i USA
For å rettferdiggjøre sanksjonene har USA måttet erklære at landet lider under en «nasjonal nødsituasjon» påført av Venezuela, en påstand få om noen tar seriøst. Sachs og medforfatter Mark Weisbrot hevder også at sanksjonene bryter med Organisasjonen av Amerikanske Staters charter, samt internasjonal humanitær lov. At sanksjonene rammer millioner av venezuelanere helt vilkårlig gjør at forfatterne mener det er snakk om kollektiv avstraffelse, noe som er et brudd på både Geneve- og Haagkonvensjonen.

De første, dog langt mildere, sanksjonene blei innført under Barack Obama i 2015

Oljeproduksjonen i Venezuela er nå på en tredjedel av hva den var i 2016. Først kom reduksjonen som en konsekvens av lav oljepris og så i større grad etter at sanksjonene blei strammet drastisk satt inn i 2017.

23. januar erklærte den da nesten helt ukjente lederen for nasjonalforsamlingen, Juan Guaidó seg sjøl som president i Venezuela. Med støtte fra USA forsøkte Guaidó å kuppe den presidentmakta i landet med gjentatte oppfordringer til at militæret i landet skulle vende seg mot presidenten, noe som fant sitt ekko hos Donald Trump i Washington.

Hele intervjuet med Jefffrey Sachs (og Manuel Tinker Salas) kan sees under.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned