Trump la ned veto for å fortsette krigen i Jemen

Donald Trump vil fortsette krigen mot Jemen, mens Bernie Sanders og Ro Khanna (t.h.) la fram forslag for avslutte USAs støtte til den som både Senatet og Kongressen har stemt gjennom.

Trump mente Kongressens vedtak ville svekke hans makt. Dermed fortsetter USAs deltakelse i krigen som har skapt den største humanitære krisa i verden i dag.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

På tirsdag la USAs president ned veto mot Kongressens vedtak om å stoppe den amerikanske støtta av den saudiarabisk-leda krigføringa mot Jemen. USA hjelper Saudi-Arabia blant annet med å fylle drivstoff på bombefly i lufta, bevæpning og etterretning. Krigen har gjort at 10 millioner mennesker er på randen av hungersnød.

— Denne resolusjonen er et unødvendig, farlig forsøk på å svekke min konstitusjonelle makt, og setter livene til amerikanske borgere og modige tjenestegjørende i fare, både i dag og i framtida, var Trumps kommentar til vedtaket.

LES OGSÅ: Saudi-Arabia bruker sult som våpen i «matkrig» i Jemen

Dette blei kontra av demokraten Ro Khanna, som sammen med Bernie Sanders var forslagsstillere. Khanna, som er regna som en av de viktigste personene i Bernie Sanders’ 2020-kampanje for presidentvalget, mener Trumps avgjørelse setter millioner av menneskeliv i fare for sultedød og saudiske krigsforbrytelser.

Under presidentvalgkampen i 2016 var det mange som tolka Donald Trump i retning av at han ville trappe ned på krigføringa. Dette på tross av en svært aggressiv og truende retorikk mot Iran, lovnader om å styrke militæret, samt å øke USAs atomvåpenkapasitet. Trump kritiserte måten krigene i Irak, Afghanistan og Libya hadde blitt ført på, men sa også de burde gjort en bedre jobb med å sikre seg landenes ressurser for så å trekke seg raskt ut.

LES OGSÅ: Drapstallene i Jemen skyter i været — Saudi-Arabia og USA beskytter ikke sivile tross løfter

I Kongressen er det republikansk flertall, men flere fra Trumps eget parti støtta altså det demokratiske forslaget om å avslutte krigføringa i Jemen. Krigen i Jemen er estimert til å ta livet av over 100 personer i uka og har ført til enorme lidelser hos befolkninga. Saudi-Arabia har blokkert landet for mottak av nødhjelp og matforsyninger og bomber åkre og annen matproduksjon. Det har ført til hungersnød og spredning av smittsomme sykdommer.

I mars stemte Senatet for The Yemen War Powers Resolution med en overvekt av 54 mot 46. I den demokratisk kontrollerte Kongressen blei flertallet langt klarere med 247 stemmer mot 175. Til grunn for forslaget ligger grunnlovsbestemmelsen om at Kongressen skal ha avgjørende myndighet i spørsmål om krig og fred, noe som ikke har blitt praktisert på lenge.

Den saudiske krigen mot Jemen starta i 2015 etter at de såkalte houthiene tok makta i hovedstaden Sana’a. Før det hadde USA drevet dronebombing og etterretningsarbeid i landet, angivelig for å stanse islamistisk ekstremisme.

I Donald Trumps presidentperiode har samarbeidet med Saudi-Arabia både blitt tettere og mer upopulært. Saudienes kidnapping av Libanons president, drap på skribent Jamal Khashoggi, innblanding i amerikansk politikk og krigføring mot Jemen har imidlertid gjort at fungerende hersker Mohammed bin Salman er stadig mindre populær i USA.

LES OGSÅ: I 20 år har USA prøvd å velte Venezuelas regjeringer — nå prøver de igjen

Tulsi Gabbard var blant demokratene som stemte for Sanders og Khannas forslag i Kongressen. I går var hun krass i sin kritikk av Trump og kalte ham en tjener av Saudi-Arabia.

— Gjennom å legge ned veto mot war powers-resolusjonen har Trump igjen bevist at han er Saudi-Arabias tjener. Det teokratiske diktaturet bruker milliarder av dollar hvert år på å spre den mest ekstreme og intolerante formen for islam rundtom i verden. Den samme ideologien som motiverte al Qaeda og andre jihadister.

Også Gabbard er blant kandidatene som stiller til valg for å bli Demokratenes presidentkandidat i 2020.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned