Rapport: Saudi-Arabia bruker sult som våpen i «matkrig» i Jemen

Foto: Felton Davis

Omfattende bombing av bønder og fiskere samt blokade av matleveranser brukes bevisst i Saudi-Arabias krig mot Jemen. 5,2 millioner barn er på randen av hungersnød.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Sia 2015 har en koalisjon leda av Saudi-Arabia bomba nabolandet Jemen. Fordi landet har blitt holdt relativt lukket og det har vært lite rapportering derfra er det mye uklarhet når det kommer til tall, men Redd Barna hevder at bare i løpet av 2017 sulta 50.000 barn i hjel.

Krigen har skapt det som nå er anerkjent som verdens verste humanitære katastrofe med over tre millioner mennesker på flukt. 22 millioner av landets 28 millioner innbyggere trenger nødhjelp, ifølge FN, som frykter man kan stå overfor den verste hungersnøden på over 100 år.

LES OGSÅ: Drapstallene skyter i været — Saudi-Arabia og USA beskytter ikke sivile tross løfter

Utsulting som våpen
Nå har en forskningsrapport fra Martha Mundy, professor emeritus ved London School of Economics, konkludert med at den saudileda koalisjonen bruker utsulting som strategi i Jemen. Systematisk bombing av bønder, husdyr og fiskere har gjort at landet som var avhengig av matimport før krigen starta har slitt enda mer med å fø sin egen befolkning.

— Hvis du før en befolkning, kontrollerer du den på en måte, sier Munday i et intervju med The Real News.

The Strategies of the Coalition in Yemen: Aerial Bombardment and Food War er det fulle navnet på rapporten gitt ut av World Peace Foundation. Den saudileda koalisjonen inkluderer De forente arabiske emirater, Senegal, Sudan og Marokko. I tillegg har USA og Frankrike et lite antall tropper på bakken og førstnevnte hjelper bombeflyene Fra Saudi-Arabia og Emiratene med etterretning og påfylling av drivstoff i luft eller på nærliggende skip.

LES OGSÅ: Elleve døde etter at Saudi-Arabia bombet bryllupsfølge i Jemen

USA vil fortsette med våpensalg
Krigen i Jemen brøyt ut for drøyt tre og et halvt år sia etter at den såkalte houthi-militsen ikke aksepterte den ikke-valgte og saudistøtta presidenten Abdrabbuh Mansour Hadi.

Saudi-Arabia er i hardt vær for øyeblikket etter at de omsider har innrømmet drapet på skribenten Jamal Khashoggi på det saudiske konsulatet i Istanbul. Donald Trump har imidlertid sagt at det ikke kommer på tale å innskrenke våpensalget til det islamistiske diktaturet.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned