Hvor lenge skal vi kurdere bli drept?

Kurdisk YPJ-soldat.

Erna Solberg og andre statsledere er tause mens Tyrkia og Erdogan invaderer Nord-Syria, fengsler journalister og bryter menneskerettighetene. Har jeg misforstått eller har lederne mistet både fotfeste og prinsipper?

Beritan Algunerhan
Om Beritan Algunerhan (2 artikler)
Beritan Algunerhan er co-leder for Ungkurd Norge Riksforbundet.

Over 400 sivile kurdere har blitt drept etter Tyrkias invasjon av Rojava (Nord-Syria) 9. Oktober og Tyrkia har drevet 400.000 mennesker på flukt ifølge FN. Tyrkias invasjon er et brudd på folkeretten og Tyrkia har allerede begått flere krigsforbrytelser ifølge Amnesty.

Tyrkia har brukt krigsfly, stridsvogner og kjemiske våpen mot kurdere i Nord-Syria. Uskyldige barn, kvinner, eldre ble drept. Tusenvis ble såret og flyktet fra hjemmene sine. Tyrkiske militærfly har bombet skoler, hus og sykehus i regionen. Men hvorfor er det slik at Norges statsminister Erna Solberg tar feil side når det gjelder Tyrkias invasjon av Rojava (Nord-Syria). Er økonomiske interesser mer verdt enn menneskeliv? Erna Solberg har ikke uttalt seg om Tyrkias invasjon og hun har ikke gjort noe for å stoppe det. Jeg har alltid lært at taushet er som å samtykke. 

LES OGSÅ: Stans all våpeneksport til Tyrkia!

Jeg prøver å forstå hvorfor vi kurdere blir stadig drept. Dette skjedde da min bestefar var ung, når faren min var ung og det skjer nå. Det finnes et folk som heter kurdere og dette folket bor et sted som heter Kurdistan. Folket i Kurdistan ønsker å bestemme hvordan de skal leve, hvordan utvikle systemet, språket og kulturen sin akkurat slik som nordmenn, svensker og dansker gjør. Det er lett å forstå. Det bør ikke være så vanskelig for statlige ledere å forstå dette.

I dag har mange statsledere som Donald Trump, Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan, Hassan Rohani og flere andre mistet interessen for elementære menneskerettigheter og demokratiske prinsipper. På skolen blir vi lært om hvordan demokratiet fungerer, vi lærer om ytringsfriheten og folkeretten. Samtidig ser vi hvordan Tyrkias president Erdogan bryter folkeretten ved å invadere Nord-Syria og han har fengslet flest journalister og Tyrkia er ikke lenger et demokrati. Så ser vi at våre statsledere er tause og fortsetter sitt samarbeid med diktatorer. Er det jeg som ikke har forstått ting riktig eller har våre statsledere mistet fotfeste og sine prinsipper? 

Det er på tide at ungdommer kommer mer sammen og stiller våre våre ledere til ansvar når det gjelder klimapolitikk, utenrikspolitikk og menneskerettigheter. De har blitt ledere med våre stemmer og de burde lytte til oss.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned