USA skal bruke 10 000 milliarder på atomvåpen – og det er før Trump har bestilt flere

Foto: Gade Skidmore

En offisiell rapport estimerer at USA vil bruke åtte norske statsbudsjett på å oppdatere atomvåpnene over de neste 30 årene. Donald Trump vil at USA skal ha "bedre" atomvåpen.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

En rapport utarbeidet av Kongressens budsjettkontor i USA estimerer enorme utgifter på drifting og fullføring av den pågående moderniseringa av landets atomvåpenarsenal. 1,2 billioner dollar, eller 10.000 milliarder kroner, skal brukes på prosessen over de neste 30 årene. Det er mer enn landets årlige helsebudsjett og tilsvarer omtrent åtte norske statsbudsjett.

Moderniseringsprosessen blei satt i gang av Barack Obama og er ment å gjøre våpnene mer funksjonable og anvendelige. Den er etter planen ment å resultere i færre atomvåpen og dette var noe av det den tidligere presidenten blei tildelt Nobels fredspris for.

LES OGSÅ: Theresa May ville ikke nølt med å drepe hundretusenvis med atomvåpen

Mens kostnadene for våpenutvikling, den daglige håndteringen av våpnene og de militære operasjonene tilknyttet våpeninnehavet er stabilt om enn litt økende, er det den såkalte moderniseringsprosessen som gir de store ekstrautgiftene. Ifølge The Guardian er kostnadene i denne rapporten 25 prosent høyere enn hva de var ved siste estimat.

Donald Trump har ved flere anledninger kalt for at USA skal ha bedre atomvåpen. Presidenten har også kommet med trusler mot Nord-Korea som av mange tolkes til at det kan bli aktuelt å bruke atombomber mot landet. Atomvåpenarsenalet til USA kan utslette alt liv på joda flere ganger og oppgraderinga av det har fått kritikk for å kunne øke sjansen for atomkrig.

Donald Trump har ved flere anledninger sagt at han er åpen for å bruke atombomber mot Islamsk Stat, inkludert i Europa.

Den amerikanske presidenten har også sagt seg villig til å bevæpne Sør-Korea og Japan med atomvåpen så de kan «beskytte seg selv» mot Nord-Korea uten hjelp fra USA. Under valgkampen sa han at det var Saudi-Arabia kom til å skaffe seg atomvåpen uansett, at det kun var et spørsmål om tid.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på USA skal bruke 10 000 milliarder på atomvåpen – og det er før Trump har bestilt flere

  1. AvatarEspen Franck-Nielsen // 2017-11-05 kl 19:20 //

    Men tiltak for å få bukt med fattigdom og sosiale problemer i landet, har de «ikke råd til». Atomvåpen? Da er det jo bare å låne litt flere penger.

Kommentarfeltet er lukket.