Drapstallene i Jemen skyter i været – Saudi-Arabia og USA beskytter ikke sivile tross løfter

Bygg i ruiner etter saudiarabisk bomberaid i Jemens hovedstad Saana. Foto: Ibrahem Qasim

Tross gjentatte massakrer av sivile og nesten 500 sivile drept i august, USA opprettholder støtten og Oljefondet beholder investeringene i våpenselskapene som profiterer på krigen.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Ifølge International Rescue Committee (IRC) har tallet på drepte sivile steget med 164 prosent sia juni i år. Etter at Saudi-Arabia har gått inn for å erobre havnebyen Hodeidah i desember i fjor har man sett en økning til gjennomsnittlig 116 registrerte sivile dødsfall i måneden.

I august blei nesten 500 mennesker drept i løpet av ni dager ifølge organisasjonen. Det meste dødbrigende angrepet var et som tok livet av 51 mennesker, deriblant 40 barn på en skolebuss. Ved en rekke anledninger har Saudi-Arabia bombet bryllup og begravelsesfølger og ganger anledninger med bruk av bomber fra den amerikanske våpenprodusenten Raytheon som det norske Oljefondet har investert i.

LES OGSÅ: Elleve døde da Saudi-Arabia bombet nok et bryllupsfølge i Jemen

Donald Trump dro til Saudi-Arabia på sitt første utenlandsbesøk som president, da for å selge våpen for milliarder av dollar. I tillegg til å bevæpne Saudi-Arabia fyller USA drivstoff på bombeflyene, gir etterretning for bombemål og har noen tropper på bakken. USA begynte å å dronebombe Jemen under Barack Obama i 2010.

International Rescue Commitees Jemen-ansvarlige, Frank McManus, sier at den saudiledede koalisjonen har begått over 18.000 luftangrep sia de gikk inn i krigen i 2015, det er ett angrep hver 99. minutt.

Angrepene mot Hodeidah har gjort nødhjelp til Jemens sivile vanskeligere. 2,9 milioner kvinner og barn er akutt underernært og 400.000 barn er i livsfare på grunn av matmangel. Åtte millioner mennesker i landet har fått hjelp fra FN og andre humanitære organisasjoner, en drastisk økning fra 2,9 millioner i 2017.

LES OGSÅ: Krigen i Jemen — Norge som krigsprofitør

En pågående koleraepidemi gjør situasjonen i landet ekstra kritisk. FN har gjentatte ganger sagt at vi kan stå overfor den verste humanitære krisa på jorda og ga seinest for to dager sia beskjed om at vi landet kan få en massiv hungersnød når som helst. 22 millioner av landets 28 millioner innbyggere trenger nødhjelp. Hjelpeorganisasjonene i området er enige om at å stoppe krigen vil være den mest effektive måten å skape umiddelbar bedring i situasjonen til de rammede jemenittene.

Ifølge IRC selger USA nesten 27 ganger så mye våpen til Saudi-Arabia som de gir i nødhjelp til Jemen. Donald Trump og hans administrasjon har ikke vist noen tegn til at de vil trappe ned sin innsats i krigen tross voksende motstand også i Kongressen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned