Rydd forsida! Milliardærer har tapt penger på børsen

Tårevåte historier fra skamrike får enorm plass i media. Slik fortelles vi at ikke bare er kapitalen deres uendelig mye mer verdt enn vår, men også deres lidelser.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (176 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

Med kneipen, bananene og eplejusen plassert hendig ved siden av hverandre i handlekurven var jeg målrettet på vei mot kassa for å betale. Men så blei jeg stoppet. Forsidene på VG og Dagens Næringsliv skreik mot meg. Jeg klarte ikke la være. Jeg bøyde meg for å ta dette spektakelet i nærmere øyesyn.

«Jeg har blødd»

På forsida er det bilde av en kar som ser ganske furten ut som forteller at han har blødd. Forståelig nok at han ikke stråler av glede, tenkte jeg, og leste videre.

Jeg kjøpte ikke avisa, det skal jeg innrømme, og jeg leste heller aldri artikkelen. Grunnen er at det blei klart allerede på forsida at mannen, Erling Neby, slettes ikke hadde blødd. Han hadde tapt penger på børsen!

LES OGSÅ: 24-årig milliardær med klokke til 35 000 sier til Dagbladet at han har et normalt forhold til penger

Sitter igjen med 200 millioner
25 millioner, mener Dagens Næringsliv å vite. Stakkars mann! Hadde jeg tapt 25 millioner ville jeg jo vært 25 millioner i gjeld, og det ville jeg nok aldri klart å betale tilbake.

Men det viser seg fort at Erling Neby slettes ikke er som de fleste av oss. Det er nemlig slik at Neby har spekulert penger på børsen og gått med tap de siste par ukene. Elleve prosent av verdien skal han ha mistet. Det vi si at han har hatt 227 millioner og at han fremdeles sitter igjen med aksjer verdt over 200 millioner kroner.

Skattelistene forteller oss en lignende historie. I 2016 blei han lignet med formue på 241,6 millioner kroner og hadde ei inntekt på 5,9 millioner. Neby klarer seg etter alle målestokker seg veldig fint gjennom børsfallet.

LES OGSÅ: Rikingenes egne ord om hvor grufullt det er å være rik

Jeg vet hvorfor jeg ikke rammes
Like over Dagens Næringsliv sto VG.

BØRSFALLET: SJEKK HVORFOR DU IKKE RAMMES

Heldigvis visste jeg svaret på dette. JEG EIER IKKE EN ENESTE JÆVLA AKSJE, VG! I likhet med de aller fleste andre i Norge.

Jeg kjøpte ingen aviser, men betalte for maten, gikk hjem og drakk et glass av jusen jeg hadde kjøpt mens jeg pønska litt på hvorfor dagens forsider hadde vært så skrekkelige.

Eller var de egentlig det? Er det ikke slikt vi ser hele tida?

LES OGSÅ: Bjørn Dæhlie mente detvar tungt å betale formueskatt — har økt formuen med 107 millioner

Stakkars Bjørn Kjos
For noen år sida var det streik i Norwegian. Flygerne ville fortsatt at flyselskapet skulle ha arbeidsgiveransvar overfor dem. Bjørn Kjos og Norwegian ønsket seg ei ordning hvor et datterselskap — heleid av Norwegian — betalte ut lønna. Dette ville naturligvis være veldig praktisk i tilfelle konflikt hvor datterselskapet kunne blitt slått konkurs og alle flygerne ville stått på bar bakke fordi de fremmet krav på arbeidsplassen.

VG var ikke så opptatt av dette. De var mer opptatt av at det var synd i Bjørn Kjos. Bjørn Kjos, som ifølge Kapital er god for 3,35 milliarder kroner. De intervjua kona i én sak. Dattera i en annen. Sistnevnte støtter faren, får vi vite. Førstnevnte kan berette at mannen sliter med å sove. Selv forteller milliardæren at han har «mareritt på natten». På den ene sida har vi altså én kar, en milliardær. På den andre en hel yrkesgruppe, alle pilotene i Norwegian. Men det er altså han ene, som garantert vil ha det ganske så greit selv om selskapet skulle gå i dass, hvis følelser, nattesøvn og familie blir tillagt verdi av VG.

I tillegg kommer mildt sagt ladede spørsmålene til Bjørn Kjos som «Hvordan har dagen i dag vært? Tatt deg en hviledag?» eller «Hva med deg selv – hvor lenge orker du dette kjøret?». Selv ikke når streiken var over klarte ikke VG å la være å fortelle historien om den heltemodige milliardæren som ofret så meget for bare å se noen utakknemlige piloter kreve sin rett: «Nå skal jeg prioritere kona for alt det er verdt».

Denne sakens presentasjon i VG handler om mennesket Bjørn Kjos mot noen ekle piloter som ikke bare vil vår alles kjære smilemilliardær vondt, men også ødelegger ferien din. 

LES OGSÅ: Skryter av en skattepolitikk som er en gavepakke til de superrike

Hvordan rammer streiken deg!
Når det streikes og spesielt hvis transportsektoren rammes er den typiske reportasjen slik:
— Hei! Hvor skal du i dag?
— Skal til Tromsø.
— Kommer du deg på flyet i tide?
— Ser dårlig ut.
— Hva synes du om det da?

Selvfølgelig, alle elsker jo simpelthen å miste flyet eller bussen eller toget eller hva det skulle være. Budskapet er i alle fall soleklart: streik er kjipt fordi du ikke får gjøre det du vil. De streikende ødelegger for deg. Ryggmargsrefleksen til media er altså å sette de streikende opp mot vanlige folk. Jeg tenkte jeg skulle søke litt på google etter gode eksempler på dette, men jeg fant det beste før jeg fikk trykket på enter:

Det er liksom ikke så interessant hvorfor arbeiderne streiker eller hvordan de vil rammes av hva det nå enn er som blir foreslått for at eierne skal tjene enda mer penger på deres arbeidskraft.

LES OGSÅ: Staten må ta den knarkende overklassen på alvor

Det måtte en franskmann til
Apropos Bjørn Kjos. Uoriginalt nok har også han vært en del av mediekampanjen fra Norges kvalmt rike om å fjerne den skatten han og de andre i hans klasse betaler mest av, nemlig formueskatten. Bjørn Kjos hadde mast om at han hadde veldig lav inntekt, men betalte masse skatt. Mer enn han hadde i inntekt, må vite. Norsk media er faktisk så underdanige at det måtte en fransk økonom på et kvasinorsk program til for å stille Bjørn Kjos et så enkelt spørsmål som hva skatteprosenten hans var som andel av hans eiendeler (se video under, anbefales).

Men det er altså kanoninteressant at Kjos eller andre superrike mener at de skal bli enda rikere. Og det er tydeligvis god journalistikk å la ham framstille seg som et offer for et skattesystem som kan sammenlignes med Maos Kina uten å stille kritiske spørsmål. Å la ham framstille sin sak som samfunnets sak, en sak for arbeidsplasser og verdiskapning. Verdiskapning for andre vel og merke, naturligvis ikke hans egne verdier for de bryr han seg nemlig ikke noe om, som han vil ha oss til å tro i klippet over.

Mer blod
På samme måte synes VG den kanskje viktigste enkelthendelsen under nedgangen i oljenæringa på vestlandet at en annen milliardær kan fortelle at han har blødd, når det slettes ikke er tilfelle.

Petter Stordalen klager sin nød. Faksimile Aftenposten som gjenforteller klagesangen framført i VG.

— Det er mitt blod som renner i gatene, sier hotellkonge Petter Stordalen. Han taper titalls millioner kroner på at oljefesten har bråstoppet. Han blør mest i Stavanger.

Dette skriver Stavanger Aftenblad. For å støtte opp den utrolige påstanden starter saken med følgende sitat: «Bare spør dem det gjelder i drosjenæringen, i hoteller og restauranter».

Lokalavisa spurte ikke noen av disse vanlige arbeiderne som milliardæren refererte til som sine sannhetsvitner. Det er jo mulig at en vasker eller kokk som akkurat hadde mista jobben ville ment at Petter Stordalen ikke var den som hadde lidd — eller «blødd» — mest.

Kar for sin kneip
Men slik er det altså, mediene er for det meste på linje med den rådende ideologien i samfunnet som forteller oss at hvis det er bra for rikinger, er det det som er best for oss. Og om børsen skulle gå dårlig et par dager vil vi få mettet våre emosjonelle behov for å føle empati gjennom tåredryppende historier om en eller annen stakkar som sitter igjen med aksjer for skarve 200 millioner.

Glasset med nyinnkjøpt eplejus nærmet seg tomt. Jeg gikk bort til fjøla, tok brødet ut av poset og greip tak i kniven. «Man burde kanskje sagt i fra om denne skeivheten», grublet jeg for meg selv. Men hva faen bryr vel de seg om tankene til en kar som eter kneip.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

8 kommentarer på Rydd forsida! Milliardærer har tapt penger på børsen

 1. AvatarTheGuard // 2018-02-09 kl 06:44 //

  En fyr så på min Corvette forleden dag og sa at han lurte på hvor mange mennesker kunne ha blitt matet for pengene til en slik sportsbils kostnad.

  Jeg svarte jeg er ikke sikker, men det matet mange familier i Bowling Green, Kentucky som bygde den, det matet de menneskene som gjør dekkene, det matet folk som gjorde de komponentene som gikk inn i det, det matet folk i kobbergruve som utvunnet kobber for ledningene, det matet folk i Decatur IL. på Caterpillar som gjør lastebiler som haler kobbermalm. Det matet sjåførene som transporterte den fra anlegget til forhandleren og matet de som jobber hos forhandleren og deres familier. MEN … Jeg må innrømme, jeg tror jeg vet ikke hvor mange mennesker det matet.

  Det er forskjellen mellom kapitalisme og velferd mentalitet. Når du kjøper noe, legger du penger i folks lommer, og gi dem verdighet for sine ferdigheter.

  Når du gir noen noe for ingenting, rane dem for deres verdighet og selvtillit verdt.

  Kapitalismen er fritt å gi penger i bytte for noe av verdi.

  Sosialisme er å ta pengene dine mot din vilje og dytter noe ned i halsen din som du aldri bedt om.

  Jeg har bestemt meg for jeg kan ikke være politisk korrekt lenger. (Jeg har aldri vært, faktisk)

  • En egoist bryr seg ikke om andre enn seg selv, så det er ikke så rart at du tenker som du gjør.

   Så fælt å dytte gratisk skolegang ned i halsen på folk helt ubedt, så irriterende det må være for de arbeidsløse å kunne gå til legen selv om de ikke har penger, og det må jo være helt forferdelig å kunne sende barna i barnehagen selv om du bare har en deltidsjobb på minstelønn.

   Fin google translate av noen du fant på nettet forresten; dette viser kun at amerikaneren som har skrevet det du plagierte her ikke skjønner hva sosialisme faktisk er for noe.

   • AvatarTheGuard // 2018-02-09 kl 09:10 //

    Hvorfor bryr jeg meg ikke om gratis skolegang og lege? Klart jeg gjør. Du lever på en myte. Når alle disse menneskene jobber, så får de lønn, og de betaler skatt til staten. Så staten får pengene sine, men de skal bare innom vanlige arbeidere først, så de kan leve. Skal jeg kjøre din retorikk, så burde alle pengene tilfalle staten, og heller derfra dele ut det som folk trenger?

    Ja, den er oversatt med google-translate, men poenget burde komme frem likevel.

    • Hvorfor jeg tror du ikke bryr deg om gratis skolegang og lege?
     Skrev ikke du akkurat «Sosialisme er å ta pengene dine mot din vilje og dytter noe ned i halsen din som du aldri bedt om.»?

     Dette er jo standard-utsagn fra amerikanske republikanere, og et argument _mot_ å betale skatt på noen som helst måte. Ingen «handouts» til syke, fattige eller arbeidsledige, som kan skylde seg selv for sin egen situasjon alle som en. «Jeg klarer meg jo fint uten gratis skole og lege selv, så da tregner vi det ikke.»

     Eller leste du kanskje ikke så god igjennom teksten du lånte? Kom gjerne med din tolkning av setningen jeg siterer hvis du mener min tolkning er feil.

     Fint å høre at du er tilhegner av gratis skole og helse finansiert gjennom skatteseddelen. Det er dette som er sosialisme. Ikke karikaturen teksten din presenterer.

     Din tolkning av min «retorikk» er dessuten skivebom, det jeg skrev var et argument for å betale skatt, noe teksten din går imot. Jeg har ikke argumentert for alternativet du kommer med.

     Og hva har nå egentlig kommentaren din med denne artikkelen å gjøre? Synes du det er synd på en som har «tapt» 25 millioner på børsen, når han fortsatt har 200 mill igjen?

    • Her er forresten en grei respons på Tom Nicholsons facebook-innlegg du oversatte til norsk:

     https://bullshit.ist/capitalism-versus-humans-8a9611c5ff16

   • Du bør sjekke mer hvor egoistiske norske politikere er og hvor lite regjeringen gjør for å gi elever og barn og ungdommer muligheter til å få kunnskaper og kompetanse og god opplæring på norske skoler.
    Det er så visst ikke slik at elever og barn pådyttes kunnskaper og kompetanse og ferdigheter og muligheter.
    Egoistpolitikerne og partiadelen prioriterer kynisk stemmesanking og makt til seg selv for maktens egen del.
    Det er ikke gratis for elever og barn å tape store muligheter og å miste mye tid slik norsk grunnskole er nå.
    Det er ikke gratis for elevene når partiadelen stikker av fra ansvaret for grunnskolene.

  • Jeg kan ikke påstå at jeg vet nøyaktig hva som er såkalt sosialisme. Og jeg tror så absolutt ikke at du vet det.
   Jeg er på løsnings-siden. Såkalt sosialisme og såkalt sosialistiske løsninger kan også være brukbare. Men jeg er ute etter løsninger. I USA er det helt klart at kapitalisme også fungerer som en løsning der selv om kapitalismen der ikke er feilfri eller perfekt.
   Jeg håper du har glede av bilen din. Jeg har to biler på skilt. Og industriarbeiderne i bilindustrien gjorde en bra jobb.
   Her i landet bør det skje en satsing på industri og verdsetting av industri og verdsetting av arbeidsfolk i ulike yrker.
   Jeg ønsker en stor ny atomindustri her i landet og ulike former for mer kraftkrevende industri, og oljeindustrien bør fortsette så lenge det er inntekter å hente.
   Hvis staten skaffer kapital eller det meste til en stor ny norsk atomindustri eller til mer industri, sier jeg ikke nei til det selv om løsningen kan oppfattes som sosialistisk.
   Hvis staten styrer slik at norske borgere og norsk industri får nok billig elektrisk strøm, sier jeg ja til det.
   Ellers kan alle sjekke mine meninger på min hjemmeside blogg eller på Twitter.
   Jeg er på løsnings-siden.

 2. De tilsatte i norsk presse vil skrive slik at det blir penger og inntekter.
  Pressefriheten er slik. Pressen har frihet til å gå etter pengene selv om det er fordummende og lavmålet og SjåÅHøyr.
  Fint med mer balanse her, og fint med helt andre vinklinger og vurderinger her på portalen.
  Ellers vil jeg oppfordre alle arbeidsfolk til å stå sammen i fagforeninger.
  Fellesskapet av norske borgere blør og taper penger fordi norske politikere er dumme og uansvarlige. Ungdommen taper muligheter fordi skolene ikke fungerer bra nok.
  Da er jeg opptatt av løsninger og seriøse vurderinger og forslag.

Kommentarfeltet er lukket.