Rydd forsida! Milliardærer har tapt penger på børsen

Eplejus, riking som offer og kneip.

Tårevåte historier fra skamrike får enorm plass i media. Slik fortelles vi at ikke bare er kapitalen deres uendelig mye mer verdt enn vår, men også deres lidelser.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (150 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal og styremedlem i Attac.

Med kneipen, bananene og eplejusen plassert hendig ved siden av hverandre i handlekurven var jeg målrettet på vei mot kassa for å betale. Men så blei jeg stoppet. Forsidene på VG og Dagens Næringsliv skreik mot meg. Jeg klarte ikke la være. Jeg bøyde meg for å ta dette spektakelet i nærmere øyesyn.

«Jeg har blødd»

På forsida er det bilde av en kar som ser ganske furten ut som forteller at han har blødd. Forståelig nok at han ikke stråler av glede, tenkte jeg, og leste videre.

Jeg kjøpte ikke avisa, det skal jeg innrømme, og jeg leste heller aldri artikkelen. Grunnen er at det blei klart allerede på forsida at mannen, Erling Neby, slettes ikke hadde blødd. Han hadde tapt penger på børsen!

LES OGSÅ: 24-årig milliardær med klokke til 35 000 sier til Dagbladet at han har et normalt forhold til penger

Sitter igjen med 200 millioner
25 millioner, mener Dagens Næringsliv å vite. Stakkars mann! Hadde jeg tapt 25 millioner ville jeg jo vært 25 millioner i gjeld, og det ville jeg nok aldri klart å betale tilbake.

Men det viser seg fort at Erling Neby slettes ikke er som de fleste av oss. Det er nemlig slik at Neby har spekulert penger på børsen og gått med tap de siste par ukene. Elleve prosent av verdien skal han ha mistet. Det vi si at han har hatt 227 millioner og at han fremdeles sitter igjen med aksjer verdt over 200 millioner kroner.

Skattelistene forteller oss en lignende historie. I 2016 blei han lignet med formue på 241,6 millioner kroner og hadde ei inntekt på 5,9 millioner. Neby klarer seg etter alle målestokker seg veldig fint gjennom børsfallet.

LES OGSÅ: Rikingenes egne ord om hvor grufullt det er å være rik

Jeg vet hvorfor jeg ikke rammes
Like over Dagens Næringsliv sto VG.

BØRSFALLET: SJEKK HVORFOR DU IKKE RAMMES

Heldigvis visste jeg svaret på dette. JEG EIER IKKE EN ENESTE JÆVLA AKSJE, VG! I likhet med de aller fleste andre i Norge.

Jeg kjøpte ingen aviser, men betalte for maten, gikk hjem og drakk et glass av jusen jeg hadde kjøpt mens jeg pønska litt på hvorfor dagens forsider hadde vært så skrekkelige.

Eller var de egentlig det? Er det ikke slikt vi ser hele tida?

LES OGSÅ: Bjørn Dæhlie mente detvar tungt å betale formueskatt — har økt formuen med 107 millioner

Stakkars Bjørn Kjos
For noen år sida var det streik i Norwegian. Flygerne ville fortsatt at flyselskapet skulle ha arbeidsgiveransvar overfor dem. Bjørn Kjos og Norwegian ønsket seg ei ordning hvor et datterselskap — heleid av Norwegian — betalte ut lønna. Dette ville naturligvis være veldig praktisk i tilfelle konflikt hvor datterselskapet kunne blitt slått konkurs og alle flygerne ville stått på bar bakke fordi de fremmet krav på arbeidsplassen.

VG var ikke så opptatt av dette. De var mer opptatt av at det var synd i Bjørn Kjos. Bjørn Kjos, som ifølge Kapital er god for 3,35 milliarder kroner. De intervjua kona i én sak. Dattera i en annen. Sistnevnte støtter faren, får vi vite. Førstnevnte kan berette at mannen sliter med å sove. Selv forteller milliardæren at han har «mareritt på natten». På den ene sida har vi altså én kar, en milliardær. På den andre en hel yrkesgruppe, alle pilotene i Norwegian. Men det er altså han ene, som garantert vil ha det ganske så greit selv om selskapet skulle gå i dass, hvis følelser, nattesøvn og familie blir tillagt verdi av VG.

I tillegg kommer mildt sagt ladede spørsmålene til Bjørn Kjos som «Hvordan har dagen i dag vært? Tatt deg en hviledag?» eller «Hva med deg selv – hvor lenge orker du dette kjøret?». Selv ikke når streiken var over klarte ikke VG å la være å fortelle historien om den heltemodige milliardæren som ofret så meget for bare å se noen utakknemlige piloter kreve sin rett: «Nå skal jeg prioritere kona for alt det er verdt».

Denne sakens presentasjon i VG handler om mennesket Bjørn Kjos mot noen ekle piloter som ikke bare vil vår alles kjære smilemilliardær vondt, men også ødelegger ferien din. 

LES OGSÅ: Skryter av en skattepolitikk som er en gavepakke til de superrike

Hvordan rammer streiken deg!
Når det streikes og spesielt hvis transportsektoren rammes er den typiske reportasjen slik:
— Hei! Hvor skal du i dag?
— Skal til Tromsø.
— Kommer du deg på flyet i tide?
— Ser dårlig ut.
— Hva synes du om det da?

Selvfølgelig, alle elsker jo simpelthen å miste flyet eller bussen eller toget eller hva det skulle være. Budskapet er i alle fall soleklart: streik er kjipt fordi du ikke får gjøre det du vil. De streikende ødelegger for deg. Ryggmargsrefleksen til media er altså å sette de streikende opp mot vanlige folk. Jeg tenkte jeg skulle søke litt på google etter gode eksempler på dette, men jeg fant det beste før jeg fikk trykket på enter:

Det er liksom ikke så interessant hvorfor arbeiderne streiker eller hvordan de vil rammes av hva det nå enn er som blir foreslått for at eierne skal tjene enda mer penger på deres arbeidskraft.

LES OGSÅ: Staten må ta den knarkende overklassen på alvor

Det måtte en franskmann til
Apropos Bjørn Kjos. Uoriginalt nok har også han vært en del av mediekampanjen fra Norges kvalmt rike om å fjerne den skatten han og de andre i hans klasse betaler mest av, nemlig formueskatten. Bjørn Kjos hadde mast om at han hadde veldig lav inntekt, men betalte masse skatt. Mer enn han hadde i inntekt, må vite. Norsk media er faktisk så underdanige at det måtte en fransk økonom på et kvasinorsk program til for å stille Bjørn Kjos et så enkelt spørsmål som hva skatteprosenten hans var som andel av hans eiendeler (se video under, anbefales).

Men det er altså kanoninteressant at Kjos eller andre superrike mener at de skal bli enda rikere. Og det er tydeligvis god journalistikk å la ham framstille seg som et offer for et skattesystem som kan sammenlignes med Maos Kina uten å stille kritiske spørsmål. Å la ham framstille sin sak som samfunnets sak, en sak for arbeidsplasser og verdiskapning. Verdiskapning for andre vel og merke, naturligvis ikke hans egne verdier for de bryr han seg nemlig ikke noe om, som han vil ha oss til å tro i klippet over.

Mer blod
På samme måte synes VG den kanskje viktigste enkelthendelsen under nedgangen i oljenæringa på vestlandet at en annen milliardær kan fortelle at han har blødd, når det slettes ikke er tilfelle.

Petter Stordalen klager sin nød. Faksimile Aftenposten som gjenforteller klagesangen framført i VG.

— Det er mitt blod som renner i gatene, sier hotellkonge Petter Stordalen. Han taper titalls millioner kroner på at oljefesten har bråstoppet. Han blør mest i Stavanger.

Dette skriver Stavanger Aftenblad. For å støtte opp den utrolige påstanden starter saken med følgende sitat: «Bare spør dem det gjelder i drosjenæringen, i hoteller og restauranter».

Lokalavisa spurte ikke noen av disse vanlige arbeiderne som milliardæren refererte til som sine sannhetsvitner. Det er jo mulig at en vasker eller kokk som akkurat hadde mista jobben ville ment at Petter Stordalen ikke var den som hadde lidd — eller «blødd» — mest.

Kar for sin kneip
Men slik er det altså, mediene er for det meste på linje med den rådende ideologien i samfunnet som forteller oss at hvis det er bra for rikinger, er det det som er best for oss. Og om børsen skulle gå dårlig et par dager vil vi få mettet våre emosjonelle behov for å føle empati gjennom tåredryppende historier om en eller annen stakkar som sitter igjen med aksjer for skarve 200 millioner.

Glasset med nyinnkjøpt eplejus nærmet seg tomt. Jeg gikk bort til fjøla, tok brødet ut av poset og greip tak i kniven. «Man burde kanskje sagt i fra om denne skeivheten», grublet jeg for meg selv. Men hva faen bryr vel de seg om tankene til en kar som eter kneip.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.