Lege med 2,3 millioner i inntekt vil kutte i sykelønna – mener det er solidarisk

Jørgen Skavlan har i ti år brukt høyreavisa Aftenposten som plattform for sin kamp mot sykelønna. Hans lignende inntekt er 7,5 ganger større enn gjennomsnittet og han vil at syke skal ta regninga for å "redde velferdsstaten".

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (176 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

På lørdag skjedde det igjen. Overlege Jørgen Skavlan påtar seg rollen med å redde velferdsstaten fra spalteplassen Aftenposten så generøst gir ham. Den noe originale «redningsaksjonen» består i å ødelegge et av velferdsstatens aller viktigste fundamenter, nemlig sykelønna.

Som sedvane har blitt er det for det meste anekdoter Skavland kommer slepende med når han skal legge en økonomisk byrde på de som er så uheldige å bli syke. Fra sin leilighet på Frogner, fra sitt legekontor på Frogner har han kommet fram til at nordmenn er kravstore.

LES OGSÅ: Dette tjener rikingene som vil kutte lønna til vanlige folk

Solidaritet til 3,8 millioner
Jeg vet ikke hva Skavlan selv har krevd, men han har fått så det monner. 2,3 millioner sto legen oppført med som lignet inntekt i 2016. Det er faktisk en drastisk nedgang fra 2015 da han tjente 3,8 millioner. Selv med 2016-lønna er han med god margin inne blant de 0,5 prosentene i Norge som tjener aller mest. Som fastlege er det to ting som betaler lønna hans: pasientenes egenandeler og statens inntekter fra skatter og avgifter. Argumentet som ligger til grunn for at han vil kutte i sykelønna er utgiftene ordninga påfører staten. Det er noe som heter at hvis man vil gjøre noe med et problem skal man starte med seg selv.

«Solidaritet innebærer det at man skal stå sammen, at man skal tilstrebe egalitet i et samfunn og at man skal være villig til å kompromisse og dele på tvers av sosiale klasser og interessegrupper», forklarer Skavlan. Har man en god norsk inntekt bruker man ti år på å tjene det han har sopet inn på de siste to. Men det er naturligvis ikke dette Skavlan tenker på når han snakker solidaritet — at forskjellene skal minke eller at han skal bidra. Han mener de syke må betale for å være syk. Eller at de som sier de er syke skal slutte å late som og slutte å klage. For det er egentlig problemet, at vi i Norge bare later som og klager mer enn svensker og andre.

LES OGSÅ: Mente det var tungt å betale formueskatt — har økt formuen med 107 millioner

Mine venner uten coach
I Sverige får du ingenting hvis du er borte fra jobb en dag. De kaller det karensdag. Ikke et sekund tenker Skavlan på at dette kan gjøre at mange jobber når de ikke burde jobbe. Ei heller reflekterer han over at det som drar norsk sykefravær opp er langtidsfraværet, ikke at folk er borte en dag fra arbeid. Som de fleste vet er det egenmelding de første tre dagene med fravær. Leger involveres sjeldent i slike tilfeller. Likevel er det egenmeldingsperioden han ser på som det store problemet og som vil føre til det han ser på som en negativ velferdsspiral. Men selv om det er egenmeldinger han vil banke løs på først så er det anekdoter om pasienter som skal ha forsøkt å lure ham til å skrive ut sykemeldinger han bruker som argumenter.

Skavlan burde vite at sykdom i det norske arbeidslivet i stor grad er et klasseproblem, hvor de som er mest syke er de som har de hardeste jobbene og får minst betalt. Skavlan er selv vokst opp i gode kår og fra sin praksis på beste vest er det uklart om han har sett så mye til hvordan vanlige folk lever livene sine. Det er lite som tyder på det. I en eldre sak fra samme høyreavis kommer han med mer moralsk snikk-snakk for å ødelegge sykelønna, i en passasje som for meg sier noe om hvor fjernt livet hans er fra mitt:

Han vet knapt hvor han skal begynne for å beskrive nordmenns totale søken etter hjelp, terapi og behandling.
(…)
– At man trenger en coach i tillegg til lege, jordmor, barnepleier og familie for å føde, sier noe om hvor hjelpeløse vi er blitt. Og hvordan absolutt alt skal overlates til profesjonelle.

Såvidt jeg vet er det ingen jeg kjenner som har leid seg en «coach» til noe som helst i livet. Jeg deler faktisk Skavlans mening om hvor meningsløst dette høres ut, men sia det aldri har vært tema så vet jeg ikke hva vennene mine mener om saken. Forklaringa på det er nok ganske enkelt den at økonomiske begrensninger gjør at det ikke er aktuelt å betale noen til å henge rundt seg for å føle seg bedre eller mer motivert.

LES OGSÅ: Milliardær med klokka til 35.000 sier til Dagbladet at han har et normalt forhold til penger

Ser egne feil i andre
I samme sak forteller Skavlan at han selv dreiv sjøldiagnostisering som ung lege. Dette på tross av at det er naturligvis er noe det terpes på medisinstudiet at man ikke skal gjøre. Feildiagnosen gjorde at han trodde han var dødssyk. Dette er noe han så projiserer over på sine pasienter og norske innbyggere generelt og mener har ført til høyt sykefravær og at velferdsstaten undermineres.

Det er kanskje noen av sine egne følelser og de som han observerer i en av hovedstadens rikeste nabolag han tillegger den jevne nordmann. Rikinger som sutrer er slettes ikke uvanlig kost og noe vi har omtalt på Radikal Portal ved flere anledninger tidligere. Stein Erik Hagen mener at milliardærer som ham er en pariakaste. Bjørn Dæhlie synes synd på seg selv fordi han har betalt formueskatt og ikke blir hyllet for å drive eiedomsspekulasjon. Nå går ikke Skavlan til samme lengder, men han bruker frognerfruers sløsing på fødecoach som argument for å kutte sykelønna samtidig som mannen med over tre millioner i gjennomsnittlig årsinntekt de to siste registrerte ligningsårene ber andre vise moderasjon.

LES OGSÅ: Hva vil skje med de rike når revolusjonen kommer?

Nok en riking
«Nordmenn er blitt som bortskjemte enebarn. Vant til mye oppmerksomhet og applaus. Først skal det offentlige ordne opp for oss, så får du se om du har en halvtime på sykehjemmet til å rulle litt maling mot fire vafler»,
sier han i et intervju med Aftenposten. Det er altså mannen som gjennom det offentlige har ordna seg ei drømmelønn, får brette klage over hvor sytete resten av landet er i Norges største avis. I samme setning klarer han faktisk å klage over mangelen på fellesskap, uten antydning til ironi.

Helgas tekst i Aftenposten avsluttes imidlertid med en hjelpeløs antydning om at NAV syr puter under armene på folk og at AFP-pensjon er noe som kastes etter enhver lat slamp som vil ha det.

Har man 2,3 eller 3,8 millioner i årsinntekt er det ikke så farlig om man ikke skulle få lønn en dag. Når man er i et yrke med lavt sykefravær og i et økonomisk segment av befolkninga som er friskere enn resten er sjansen for å gå glipp av en arbeidsdag også langt mindre enn for en hjelpepleier i ufrivillig deltid.

Når alt kommer til alt er det vel det dette dreier seg om; Jørgen Skavlan er bare nok en riking som er høy på seg sjøl og synes at resten av verden burde være like forbanna bra som ham. Han har ingen evne til eller interesse av å se verden gjennom andre enn de millionærbrillene har har på nesa.

Aftenposten er ei høyreavis som har kjørt gjentatte kampanjer mot sykelønna og hvem bedre til å vise at vi må kvitte oss med den enn en kar som sitter så fett i det at han ikke lenger trenger noen velferdsstat.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

11 kommentarer på Lege med 2,3 millioner i inntekt vil kutte i sykelønna – mener det er solidarisk

 1. AvatarMr Sentenza // 2018-05-16 kl 12:43 //

  Du kan si det ikke er rettferdig at noen blir syk, og taper penger på dette. Men det er heller ikke rettferdig at noen som bare er litt sliten tar ut sykemelding, kolleger må ikke bare jobbe ekstra – de må også i essens betale over skatteseddelen for den ikke-syke kollegaen.

  Føler liksom aldri at dere sykelønnsforsvarere anerkjenner at det faktisk finnes minuser med for mye velferd. Ser dere ikke at det er problematisk med snylting på systemet og det hadde vært greit å finne metoder for å begrense dette? For å opprettholde solidariteten i systemet, etc etc.

  Forøvrig, Skavlan håver også inn penger fra skattebetalerne, og der tror jeg vi kan bli enige om noe 😀

  Men politikerne blir nok ikke å ta tak i sykelønna før oljefondet er tomt.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2018-05-16 kl 15:34 //

   De fleste vil jobbe, synes de bidrar til samfunnet på den måten og vil fortsette med det. Noen gjør ikke det. Det er et problem som ikke bør individualiseres, men heller sees på som sosialt. Da skjønner man også at individuell straff — som er det Skavlan foreslår — neppe er veien å gå.

   Det som gjennomsyrer Skavlans argumentasjon er at han mistenker folk rundt seg for deres motiver og handlinger. Han lever sikkert godt på den måten med sine millioner, men det er ikke noe man vil at skal utbre seg eller en måte man vil at institusjonene og den norske staten skal fungere.

   Jeg har bodd en del år i utlandet og reist mye rundt. Noe av det fineste vi har i Norge er den høye tillitten. At Skavlan mistror alle rundt seg er hans valg, muligens i alle fall dels et resultat av hans økonomiske situasjon, men Norge vil bli et bedre samfunn med mindre mistenksomhet, ikke mer. Folk som stoler på hverandre føler også mer nærhet til hverandre, selv uten å være bekjente. Da minker også sjansen for at man melder seg syk fordi man har lyst til å ligge i parken en dag. Om samfunnet kan beveges i ei retning av mer tillit i stedet for at folk tenker som Skavlan, betaler jeg gladelig ut noen sykedager til de få giddalause latsabbene som faktisk finnes.

   • Det er noen som har lav IQ eller personlige problemer eller spesielle og sjeldne familiesituasjoner eller syke barn eller sinnslidelser eller syndromer eller uvanlige fysiske lidelser slik at de trenger velferden og sykepengene både til seg selv og til sin familie. Så er det rusproblemene.
    Det er folk som mangler IQ og kunnskaper til å forså at solidaritet er det rette.
    Helt friske og helt normale mennesker liker å jobbe og å bidra solidarisk så mye de kan klare hele livet og plusser på mye med frivillig innsats i organisasjoner og foreninger.
    Det er all grunn til å tro at de friske og sunne vil bidra så mye de kan til å skape verdier og velstand og velferd.
    Det er all grunn til å tro at fagorganisasjoner bygger samhold og ansvar og solidaritet.

    • AvatarMari Hansen // 2018-05-17 kl 01:09 //

     Du har et kolossalt naivt og forenklet bilde av verden og av folk. Kommunismen er bygd på disse forenklede og naive tankene.

     «På fruktene skal treet kjennes» heter det. Og de fruktene som kommunismen har båret de siste 100 årene har alle vært pill råtne. Det systemet du forfekter fungerer ganske enkelt ikke.

     • Jeg viser min kompetanse på mine notater og på mitt nettsted og på min hjemmeside.
      Og jeg er på løsnings-siden og på kunnskaps-siden og på parti med utdannelse og livslang læring.
      Jeg er ikke på en oppdiktet venstreside og ikke på en oppdiktet høyreside.
      Jeg er på forslags-siden og på den analytiske siden.
      Og denne nasjonaldagen vier jeg til å være på løsnings-siden.
      Utskjelling og primitivisme og grovinndeling av mennesker og å sette alle enten i høyre-båsen eller i venstre-båsen kaller jeg primitivisme og kunnskapshat.
      Jeg skal se om du har hjemmeside med dine analyser og forslag og løsninger om en time eller litt mer.
      Mine løsninger og analyser kommer både på Twitter og på Disqus og på mine notater som er åpne for alle.

      Da fikk jeg tid til å se hva du leverer.
      Hvem du er og hvordan du fungerer som person eller din hudfarge har 00.oo interesse for meg.
      Jeg ser at du ikke leverer løsninger og analyser og at du ikke leverer støtte til utdannelse og kunnskaper.
      Da avslører du deg selv når du går til et dumt og primitivt personangrep på meg uten at du sjekker hva jeg står for og hvilken side jeg er på og hvilke løsninger og analyser jeg har og støtter.

   • AvatarJallaman // 2018-05-18 kl 12:29 //

    Sitat: «Noe av det fineste vi har i Norge er den høye tillitten.»
    Ja, dette er jeg helt enig i. Dessverre er det risiko for at denne unike egenskapen til Norge er i ferd med å forvitre. Årsaken er at det kommer inn mennesker fra andre kulturer, hvor man kun er vant til å stole på mennesker fra samme klan.

  • Oljefondet bør aldri tømmes.
   Verdiskaping og inntekter bør fortsette og styres fram med politikk og med kunnskaper.

   • AvatarMr Sentenza // 2018-05-24 kl 12:09 //

    Men hvor skal vi skape verdier liksom?

    • Det forteller jeg med mange og omfattende forklaringer på mine Notater på min såkalte hjemmeside.
     Det var der noen år nå.
     Nevner olje og gass og annen industri som lønner seg.
     Tre naboland har en atomindustri og fortsetter med det.
     Du trenger ikke å bli kuet og senzurert så lenge du har Internett og kan minst ett annet språk enn norsk.

 2. Det rette er å kjempe for mye mer velferd for alle og mye bedre velferdsordninger.
  Da er det også nødvendig å si ja til inntekter og ja til verdiskaping og kunnskaper, og å si nei og stopp til kunnskapshatere og nei til primitivister, og å si ja til noen naturskader og noen ulemper.
  Da er det også nødvendig å si ja til solidaritet mellom norske borgere og norske arbeidstakere og ansatte og fagorganiserte og ja til at det norske fellesskapet tar ansvar her i landet først og mest og helt tydelig.
  Billig vinterstrøm til norske husholdninger bør bli en del av velferdsordningene.

 3. Avatarbørre arnold // 2018-05-19 kl 20:02 //

  Her har Møllersen helt rett. Legen ville neppe kommet med disse uttalelsene om han hadde vært postbud eller hatt et annet yrke med stor slitasje på kropp. Så får NAV heller bruke store beløp på å avdekke juks og svindel.

Kommentarfeltet er lukket.