Lege med 2,3 millioner i inntekt vil kutte i sykelønna – mener det er solidarisk

Foto: Faksimile Aftenposten.

Jørgen Skavlan har i ti år brukt høyreavisa Aftenposten som plattform for sin kamp mot sykelønna. Hans lignende inntekt er 7,5 ganger større enn gjennomsnittet og han vil at syke skal ta regninga for å "redde velferdsstaten".

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (149 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal og styremedlem i Attac.

På lørdag skjedde det igjen. Overlege Jørgen Skavlan påtar seg rollen med å redde velferdsstaten fra spalteplassen Aftenposten så generøst gir ham. Den noe originale «redningsaksjonen» består i å ødelegge et av velferdsstatens aller viktigste fundamenter, nemlig sykelønna.

Som sedvane har blitt er det for det meste anekdoter Skavland kommer slepende med når han skal legge en økonomisk byrde på de som er så uheldige å bli syke. Fra sin leilighet på Frogner, fra sitt legekontor på Frogner har han kommet fram til at nordmenn er kravstore.

LES OGSÅ: Dette tjener rikingene som vil kutte lønna til vanlige folk

Solidaritet til 3,8 millioner
Jeg vet ikke hva Skavlan selv har krevd, men han har fått så det monner. 2,3 millioner sto legen oppført med som lignet inntekt i 2016. Det er faktisk en drastisk nedgang fra 2015 da han tjente 3,8 millioner. Selv med 2016-lønna er han med god margin inne blant de 0,5 prosentene i Norge som tjener aller mest. Som fastlege er det to ting som betaler lønna hans: pasientenes egenandeler og statens inntekter fra skatter og avgifter. Argumentet som ligger til grunn for at han vil kutte i sykelønna er utgiftene ordninga påfører staten. Det er noe som heter at hvis man vil gjøre noe med et problem skal man starte med seg selv.

«Solidaritet innebærer det at man skal stå sammen, at man skal tilstrebe egalitet i et samfunn og at man skal være villig til å kompromisse og dele på tvers av sosiale klasser og interessegrupper», forklarer Skavlan. Har man en god norsk inntekt bruker man ti år på å tjene det han har sopet inn på de siste to. Men det er naturligvis ikke dette Skavlan tenker på når han snakker solidaritet — at forskjellene skal minke eller at han skal bidra. Han mener de syke må betale for å være syk. Eller at de som sier de er syke skal slutte å late som og slutte å klage. For det er egentlig problemet, at vi i Norge bare later som og klager mer enn svensker og andre.

LES OGSÅ: Mente det var tungt å betale formueskatt — har økt formuen med 107 millioner

Mine venner uten coach
I Sverige får du ingenting hvis du er borte fra jobb en dag. De kaller det karensdag. Ikke et sekund tenker Skavlan på at dette kan gjøre at mange jobber når de ikke burde jobbe. Ei heller reflekterer han over at det som drar norsk sykefravær opp er langtidsfraværet, ikke at folk er borte en dag fra arbeid. Som de fleste vet er det egenmelding de første tre dagene med fravær. Leger involveres sjeldent i slike tilfeller. Likevel er det egenmeldingsperioden han ser på som det store problemet og som vil føre til det han ser på som en negativ velferdsspiral. Men selv om det er egenmeldinger han vil banke løs på først så er det anekdoter om pasienter som skal ha forsøkt å lure ham til å skrive ut sykemeldinger han bruker som argumenter.

Skavlan burde vite at sykdom i det norske arbeidslivet i stor grad er et klasseproblem, hvor de som er mest syke er de som har de hardeste jobbene og får minst betalt. Skavlan er selv vokst opp i gode kår og fra sin praksis på beste vest er det uklart om han har sett så mye til hvordan vanlige folk lever livene sine. Det er lite som tyder på det. I en eldre sak fra samme høyreavis kommer han med mer moralsk snikk-snakk for å ødelegge sykelønna, i en passasje som for meg sier noe om hvor fjernt livet hans er fra mitt:

Han vet knapt hvor han skal begynne for å beskrive nordmenns totale søken etter hjelp, terapi og behandling.
(…)
– At man trenger en coach i tillegg til lege, jordmor, barnepleier og familie for å føde, sier noe om hvor hjelpeløse vi er blitt. Og hvordan absolutt alt skal overlates til profesjonelle.

Såvidt jeg vet er det ingen jeg kjenner som har leid seg en «coach» til noe som helst i livet. Jeg deler faktisk Skavlans mening om hvor meningsløst dette høres ut, men sia det aldri har vært tema så vet jeg ikke hva vennene mine mener om saken. Forklaringa på det er nok ganske enkelt den at økonomiske begrensninger gjør at det ikke er aktuelt å betale noen til å henge rundt seg for å føle seg bedre eller mer motivert.

LES OGSÅ: Milliardær med klokka til 35.000 sier til Dagbladet at han har et normalt forhold til penger

Ser egne feil i andre
I samme sak forteller Skavlan at han selv dreiv sjøldiagnostisering som ung lege. Dette på tross av at det er naturligvis er noe det terpes på medisinstudiet at man ikke skal gjøre. Feildiagnosen gjorde at han trodde han var dødssyk. Dette er noe han så projiserer over på sine pasienter og norske innbyggere generelt og mener har ført til høyt sykefravær og at velferdsstaten undermineres.

Det er kanskje noen av sine egne følelser og de som han observerer i en av hovedstadens rikeste nabolag han tillegger den jevne nordmann. Rikinger som sutrer er slettes ikke uvanlig kost og noe vi har omtalt på Radikal Portal ved flere anledninger tidligere. Stein Erik Hagen mener at milliardærer som ham er en pariakaste. Bjørn Dæhlie synes synd på seg selv fordi han har betalt formueskatt og ikke blir hyllet for å drive eiedomsspekulasjon. Nå går ikke Skavlan til samme lengder, men han bruker frognerfruers sløsing på fødecoach som argument for å kutte sykelønna samtidig som mannen med over tre millioner i gjennomsnittlig årsinntekt de to siste registrerte ligningsårene ber andre vise moderasjon.

LES OGSÅ: Hva vil skje med de rike når revolusjonen kommer?

Nok en riking
«Nordmenn er blitt som bortskjemte enebarn. Vant til mye oppmerksomhet og applaus. Først skal det offentlige ordne opp for oss, så får du se om du har en halvtime på sykehjemmet til å rulle litt maling mot fire vafler»,
sier han i et intervju med Aftenposten. Det er altså mannen som gjennom det offentlige har ordna seg ei drømmelønn, får brette klage over hvor sytete resten av landet er i Norges største avis. I samme setning klarer han faktisk å klage over mangelen på fellesskap, uten antydning til ironi.

Helgas tekst i Aftenposten avsluttes imidlertid med en hjelpeløs antydning om at NAV syr puter under armene på folk og at AFP-pensjon er noe som kastes etter enhver lat slamp som vil ha det.

Har man 2,3 eller 3,8 millioner i årsinntekt er det ikke så farlig om man ikke skulle få lønn en dag. Når man er i et yrke med lavt sykefravær og i et økonomisk segment av befolkninga som er friskere enn resten er sjansen for å gå glipp av en arbeidsdag også langt mindre enn for en hjelpepleier i ufrivillig deltid.

Når alt kommer til alt er det vel det dette dreier seg om; Jørgen Skavlan er bare nok en riking som er høy på seg sjøl og synes at resten av verden burde være like forbanna bra som ham. Han har ingen evne til eller interesse av å se verden gjennom andre enn de millionærbrillene har har på nesa.

Aftenposten er ei høyreavis som har kjørt gjentatte kampanjer mot sykelønna og hvem bedre til å vise at vi må kvitte oss med den enn en kar som sitter så fett i det at han ikke lenger trenger noen velferdsstat.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.