Mente det var tungt å betale formueskatt – har økt formuen med 107 millioner

Foto: Peak Innovation

På et frokostmøte arrangert av Civita fortalte Bjørn Dæhlie at formueskatten framsto som uforståelig for ham. Da var han lignet med en formue på 345 millioner. Nå har den økt til 452 millioner.

Nyhet
Om Nyhet (716 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Tidligere i år inviterte høyresidas tenketank, Civita, Bjørn Dæhlie til å snakke på et frokostmøte om formueskatt. Civita er sponset av noen av de mest formuende menneskene i Norge og Dæhlie, som er en av disse, hadde blitt hentet inn for å snakke om sin aversjon mot formueskatt. Skulder ved skulder med NHO-sjef Kristin Skogen Lund fortalte den tidligere langrennsløperen at «overgangen var kjempetøff» fra idretten til rollen i næringslivet.

Det som jeg føler har vært litt tungt å oppleve er at i idretten kan man da til og med havne på sokkel og få gullmedalje, men i næringslivet, hvis du lykkes — du får sikkert noe god omtale; det er ikke det at jeg ønsker å komme i avisen, meneeeh — men det du får er på en måte, hvis bedriften din begynner å få en viss verdi, så får du da formueskatten som på en måte «medaljen» til slutt, og det er en sånn uforståelig ting for meg, at jeg må stå opp om morningen å vite at jeg skal betale 10.000 kroner i formueskatt den dagen, det er ganske tungt.

Selv om det har vært tøft for Dæhlie å betale formueskatten har han altså klart å øke formuen med formidable 107 millioner kroner fra skatteår 2015 til 2016. Han kan dermed regne med å befeste sin stilling som en av Norges 400 rikeste mennesker på den årlige lista til Kapital.

LES OGSÅ: Rikingenes egne ord om hvor fælt det er å være rik

Både for 2015 og for 2016 sto Dæhlie oppført med ingen skattbar inntekt og formueskatten og eventuell eiendomsskatt var derfor det eneste som gjorde at Dæhlie ikke endte opp som nullskatteyter. På Civita-møtet fortalte han at det ikke var skattesystemet i Norge han hadde noe imot, bortsett fra akkurat formueskatten.

På samme møte kunne gullmedaljevinneren fra OL i Albertville, Lillehammer og Nagano fortelle at han mente nordmenn setter for lite pris på de risikoene folk som han har tatt når de gjør en investering. Han starta med å fortelle om risiko ved toppidrettssatsing og hvilke muligheter han mener folk har i livet:

Det er jo risiko ved å satse livet på å bli idrettsutøver òg, men, på en måte, du kan jo tre til side, ta utdannelse og bli bedriftsleder.

Videre kunne han berette om hvilke prøvelser en investor må gjennom:

I næringslivet så føler jeg at det er undervurdert det å ligge våken å tenke på om banken sier ja til dette eller om de nå kommer å trekke kreditt… at du ikke når kondenskrav og, altså så det med risiko og hva det er egentlig næringslivet putter hodet ut og gjør for å etablere virksomhet og arbeidsplasser, det føler jeg er et undervurdert tema.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.