Dette tjener rikingene som vil kutte i lønna til vanlige folk

Foto: NHD/INFO

"For å få råd i fremtiden må vi kutte i godene til vanlige folk". Denne påstanden gjentas ved jevne mellomrom. Gjerne av personer som er rike og ikke har planer om å kutte i egne goder.

Morten Johansen
Om Morten Johansen (29 artikler)
Morten Johansen er lønnsarbeider.

Svaret er ja, vi har hatt for mye fett. Jeg tror vi trengte en liten krise.

Uttalelsen kommer fra Bjørnar Iversen, toppsjef i Songa Offshore. Han så på det dramatiske fallet i oljeprisen og oppsigelsene av tusenvis av arbeidere på Vestlandet som en kjærkommen anledning til å kutte kostnader i egen bedrift. Selv tjente han ifølge skattelisten 7 millioner, etter at alle fradrag er trukket fra, i 2015.  Iversen er skatteregistrert på Kypros, med 0 kroner i formue, og bidro til fellesskapet med den nette sum av 0– kroner i skatt. Kanskje er det Iversen som har for mye fett?

LES OGSÅ: Når Kristin Clemet ber oss roe ned vet vi det er på tide å protestere

Ville kutte kostnader — tok ut millionbonus
Den såkalte industriveteranen Eivind Reiten er ikke det spor bedre og ivrer for kostnadskutt så fort han får sjansen, senest i Dagens Næringsliv 22/6 2016 der han tar et “oppgjør med Statoil”. Statoil må få ned egne kostnader ifølge Reiten. Reiten selv tjente 7,2 millioner i 2015 og hadde en formue på 42 millioner. Aftenposten skrev i 2012 at “ingen av topplederne i de statlig kontrollerte selskapene har fått så mye i lønn, opsjoner og bonuser som tidligere Hydro-sjef Eivind Reiten”. At Reiten på tross av dette tillater seg å ta oppgjør med overforbruk illustrerer en svimlende mangel på selvinnsikt og kontakt med virkeligheten.

–Verden har aldri sett maken
Det er imidlertid ikke bare kapitalister og toppsjefer som vil kutte i vanlige folks lønninger. I Norge er vi så heldige at vi har en egen tankesmie, som har som sitt formål å tale de rikes sak på bekostning av resten av oss. “De siste femten årene, og særlig de siste ti, har vært en gullalder for Norge. Velstanden har vokst til himmels, og vi har skaffet oss et skyhøyt kostnadsnivå. Politikerne har hatt så mye å rutte med at verden aldri har sett maken”, skriver Kristin Clemet, leder av tankesmien Civita. Selv tjente Kristin Clement nesten 2,3 millioner i 2015. Snakk om skyhøyt kostnadsnivå.

LES OGSÅ: Europas redning ligger i en kravstor arbeiderklasse

— Folk må finne på nye ting
Høyrepressen tar også sin del av ansvaret for å forsøke å holde folket billige i drift. Politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, skriver i en sak om oljekrisa at “det er særlig i de dårlige tidene folk finner på nye ting. Fordi de må”. Hvis man hadde kuttet litt i Skartveits inntekt på over 1,6 millioner kroner så hadde kanskje også hun funnet på noen nye ting og ikke bare spydd ut journalistisk metervare fra høyre.

Angivelig er ikke vanlige folk bare for dyre, de er også for syke og sytete. “Nordmenn er blitt som bortskjemte enebarn”, uttaler kjendislege Jørgen Skavlan. På seg selv kjenner man andre. Skavlan tjente 3,8 millioner kroner i 2015, og syter og bærer seg stadig vekk.

Så hva er det egentlig rikingene vil vi skal spare til?
På grunn av produktivitetsveksten øker arbeidernes verdiskapning år for år. Vi skaper flere verdier på kortere tid. Denne økte verdiskapning kan gå til fire forskjellige formål:

  1. Høyere lønninger til arbeiderne (økt privat konsum).
  2. Kortere arbeidstid for arbeiderne (gradvis innfasing av 6-timersdagen).
  3. Bedre offentlige tjenester (eksempelvis tannhelse inn i Folketrygden).
  4. Mer penger til kapitalistene (økt fortjeneste til eierne av bedriftene).

Det pussige med sparegjengen over, er at de ikke vil kutte forbruket til vanlige folk fordi de vil at vi skal jobbe mindre. De vil heller at vi skal jobbe mer, slik Clemets våpendrager i Civita, Mathilde Fasting (inntekt 5,8 mill, fomue 35 mill) skriver. Du ser dem heller ikke argumentere for bedre offentlige tjenester. Dersom de overhodet uttaler seg om temaet så skal det kuttes også i offentlig konsum.

Så hvor skal den ekstra verdiskapningen bli av? Vel, det gjenstår bare et alternativ og det er lommene til de som har mest fra før.

Rikingene har blitt objektive eksperter
Vanlige folk har alltid vært for dyre i drift for herskerklassen. Jo billigere vi er, jo bedre er det for dem. Hvis de fikk bestemme ville vi jobbet lenger og raskere, for mindre lønn, mindre pensjon, mindre trygd og mindre sykepenger. Så lenge vi lever i et klassesamfunn tjener noen på at vanlige folk får det dårligere. Hadde det ikke vært for at vanlige folk organiserte seg for snart 150 år siden, hadde vi fortsatt jobbet døgnet rundt for småpenger. Uten at Reitens forgjengere hadde hevet et øyebryn.

Det merkelige er at vi har begynt å behandle disse rikingene som om de var eksperter. Vi lytter som om uttalelsene deres var objektive påstander om hva som var best for Norge eller nasjonal konkurransekraft, mens det i det fleste tilfeller bare er forsvar av deres egne interesser. Neste gang noen kommer med gode råd om at “vi nordmenn” må ned i lønn, trygd, sykelønn eller pensjon anbefaler jeg et kort søk i skattelistene på personen som kommer med rådet. Da finner man fort ut om dette er en oppriktig påstand som skal gjelde for alle, eller om det bare er omvendt Robin Hood-retorikk: Et forsøk på å ta fra vanlige folk for å gi til de rike.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.