Dette tjener rikingene som vil kutte i lønna til vanlige folk

Foto: NHD/INFO

"For å få råd i fremtiden må vi kutte i godene til vanlige folk". Denne påstanden gjentas ved jevne mellomrom. Gjerne av personer som er rike og ikke har planer om å kutte i egne goder.

Morten Johansen
Om Morten Johansen (31 artikler)
Morten Johansen er lønnsarbeider.

Svaret er ja, vi har hatt for mye fett. Jeg tror vi trengte en liten krise.

Uttalelsen kommer fra Bjørnar Iversen, toppsjef i Songa Offshore. Han så på det dramatiske fallet i oljeprisen og oppsigelsene av tusenvis av arbeidere på Vestlandet som en kjærkommen anledning til å kutte kostnader i egen bedrift. Selv tjente han ifølge skattelisten 7 millioner, etter at alle fradrag er trukket fra, i 2015.  Iversen er skatteregistrert på Kypros, med 0 kroner i formue, og bidro til fellesskapet med den nette sum av 0– kroner i skatt. Kanskje er det Iversen som har for mye fett?

LES OGSÅ: Når Kristin Clemet ber oss roe ned vet vi det er på tide å protestere

Ville kutte kostnader — tok ut millionbonus
Den såkalte industriveteranen Eivind Reiten er ikke det spor bedre og ivrer for kostnadskutt så fort han får sjansen, senest i Dagens Næringsliv 22/6 2016 der han tar et “oppgjør med Statoil”. Statoil må få ned egne kostnader ifølge Reiten. Reiten selv tjente 7,2 millioner i 2015 og hadde en formue på 42 millioner. Aftenposten skrev i 2012 at “ingen av topplederne i de statlig kontrollerte selskapene har fått så mye i lønn, opsjoner og bonuser som tidligere Hydro-sjef Eivind Reiten”. At Reiten på tross av dette tillater seg å ta oppgjør med overforbruk illustrerer en svimlende mangel på selvinnsikt og kontakt med virkeligheten.

–Verden har aldri sett maken
Det er imidlertid ikke bare kapitalister og toppsjefer som vil kutte i vanlige folks lønninger. I Norge er vi så heldige at vi har en egen tankesmie, som har som sitt formål å tale de rikes sak på bekostning av resten av oss. “De siste femten årene, og særlig de siste ti, har vært en gullalder for Norge. Velstanden har vokst til himmels, og vi har skaffet oss et skyhøyt kostnadsnivå. Politikerne har hatt så mye å rutte med at verden aldri har sett maken”, skriver Kristin Clemet, leder av tankesmien Civita. Selv tjente Kristin Clement nesten 2,3 millioner i 2015. Snakk om skyhøyt kostnadsnivå.

LES OGSÅ: Europas redning ligger i en kravstor arbeiderklasse

— Folk må finne på nye ting
Høyrepressen tar også sin del av ansvaret for å forsøke å holde folket billige i drift. Politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, skriver i en sak om oljekrisa at “det er særlig i de dårlige tidene folk finner på nye ting. Fordi de må”. Hvis man hadde kuttet litt i Skartveits inntekt på over 1,6 millioner kroner så hadde kanskje også hun funnet på noen nye ting og ikke bare spydd ut journalistisk metervare fra høyre.

Angivelig er ikke vanlige folk bare for dyre, de er også for syke og sytete. “Nordmenn er blitt som bortskjemte enebarn”, uttaler kjendislege Jørgen Skavlan. På seg selv kjenner man andre. Skavlan tjente 3,8 millioner kroner i 2015, og syter og bærer seg stadig vekk.

Så hva er det egentlig rikingene vil vi skal spare til?
På grunn av produktivitetsveksten øker arbeidernes verdiskapning år for år. Vi skaper flere verdier på kortere tid. Denne økte verdiskapning kan gå til fire forskjellige formål:

 1. Høyere lønninger til arbeiderne (økt privat konsum).
 2. Kortere arbeidstid for arbeiderne (gradvis innfasing av 6-timersdagen).
 3. Bedre offentlige tjenester (eksempelvis tannhelse inn i Folketrygden).
 4. Mer penger til kapitalistene (økt fortjeneste til eierne av bedriftene).

Det pussige med sparegjengen over, er at de ikke vil kutte forbruket til vanlige folk fordi de vil at vi skal jobbe mindre. De vil heller at vi skal jobbe mer, slik Clemets våpendrager i Civita, Mathilde Fasting (inntekt 5,8 mill, fomue 35 mill) skriver. Du ser dem heller ikke argumentere for bedre offentlige tjenester. Dersom de overhodet uttaler seg om temaet så skal det kuttes også i offentlig konsum.

Så hvor skal den ekstra verdiskapningen bli av? Vel, det gjenstår bare et alternativ og det er lommene til de som har mest fra før.

Rikingene har blitt objektive eksperter
Vanlige folk har alltid vært for dyre i drift for herskerklassen. Jo billigere vi er, jo bedre er det for dem. Hvis de fikk bestemme ville vi jobbet lenger og raskere, for mindre lønn, mindre pensjon, mindre trygd og mindre sykepenger. Så lenge vi lever i et klassesamfunn tjener noen på at vanlige folk får det dårligere. Hadde det ikke vært for at vanlige folk organiserte seg for snart 150 år siden, hadde vi fortsatt jobbet døgnet rundt for småpenger. Uten at Reitens forgjengere hadde hevet et øyebryn.

Det merkelige er at vi har begynt å behandle disse rikingene som om de var eksperter. Vi lytter som om uttalelsene deres var objektive påstander om hva som var best for Norge eller nasjonal konkurransekraft, mens det i det fleste tilfeller bare er forsvar av deres egne interesser. Neste gang noen kommer med gode råd om at “vi nordmenn” må ned i lønn, trygd, sykelønn eller pensjon anbefaler jeg et kort søk i skattelistene på personen som kommer med rådet. Da finner man fort ut om dette er en oppriktig påstand som skal gjelde for alle, eller om det bare er omvendt Robin Hood-retorikk: Et forsøk på å ta fra vanlige folk for å gi til de rike.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

6 kommentarer på Dette tjener rikingene som vil kutte i lønna til vanlige folk

 1. Interessant å se at politisk redaktør i VG tjener 1,6 millioner i året. Det forklarer perspektivet hennes og det er vel også meningen med slike lønningsposer. Det ville forøvrig være nok til å lønne minst tre dyktige journalister som i dag er tvunget til å jobbe med noe annet.

 2. Skal man kutte i utgiftene til vanlig folk kan man heller kutte i boligprisene. Det kunne ha vært mulig med mer enn en halvering av boligprisene. Vanskelig å gjøre noe slikt som dette nå. Men kommer det et boligkrakk så skjer det av seg selv. Faller boligprisene med feks 60% (slik som i 1899) så vil en bolig til 5 millioner plutselig være verdt bare 2 millioner. Inkluderer man renter for boliglånet vil dette kunne bli en ganske stor besparelse for de som skal kjøpe seg bolig.

 3. AvatarMarz Marzen // 2016-10-15 kl 14:43 //

  Innertier!

 4. AvatarGerhard Isaksen // 2016-10-15 kl 23:41 //

  En har vel tilsvarende i Sverige også, men da hører en ingenting fra ytterste venstre fløy:

  Kilde: http://nyheteridag.se/anne-ramberg-om-flyktingpolitiken-humanismen-kraver-att-man-far-gora-avkall-pa-sin-valfard/
  Advokaten Anne Ramberg bor i en meget dyr leilighet i Stockholm, lurer virkelig hvor mye velferd hun skal gi avkall på. Dessuten er akkurat hennes uttalelser som «bukken og havresekken», hun tjener selv massevis av penger som krigsprofitør, i.e. advokat for «nyanlända». Medel-Svensson skal altså gi avkall på velferd slik at hun får flest mulig «nyanlända» å representere, altså tjene enda mer penger.

  Ellers så synes jeg dette var en viktig artikkel, alltid viktig å sette fokus på falskheten i samfunnet her i Norge. Min personlige mening er at Sp-mannen Reiten er den falskeste av dem alle, blir faktisk litt kvalm hver eneste gang han åpner kjeften.

 5. Avatararne svarstad // 2016-10-17 kl 01:00 //

  Hvis folk tjener mindre, må de bruke mindre penger. Dermed vil butikker bli nedlagt. Mer arbeidsledighet. ingen transport til butikkene, mer ledighet. Ingen transport færre bilsalg. Færre bilsalg, mindre veiavgift, bensin og forsikring. Som dere forstår betyr dette nedgangstider. Nedgangstider betyr konkurser. Toppjobber blir fordelt mellom gutteklubben grei. Ingen trenger å tjene 100 millioner. Jeg er ingen kommunist. Men tror ikke at noen er uerstattelig. Ergo er veldig få verd 100 millioner. Tviler på at Songa sjefen er verd lønnen sin.

 6. AvatarPer Gunnar Søvik // 2017-08-16 kl 08:13 //

  Egentlig ikke noe problem at noen få tjener veldig mye, problemet oppstår når de tar sosialøkonomisk dårlige grep for å tjene enda mer.
  De forskjellige tankesmiene, uansett hvor de befinner seg i landskapet imponerer stort sett ikke på annen måte enn at de er forbausende flinke til å bare levere tøv, så også med Civita.
  Får denne gjengen det som de vil, våkner de en dag opp til et samfunn hvor disse stakkars rikingene må leve livene sine bak høye murer og omgitt av sikkerhetsfolk, slik det er vanlig i land jeg håper vi slipper å sammenligne oss med.

  http://www.martindaly.ca/killing-the-competition.html

Kommentarfeltet er lukket.