Hva vil skje med de rike når revolusjonen kommer?

Bolsjeviken Kustodiev.

Den globale økonomiske ulikheten har nådd rekordnivåer. Historisk erfaring tilsier at om trenden ikke snur raskt vil det ende med revolusjon.

Morten Johansen
About Morten Johansen (31 Articles)
Morten Johansen er lønnsarbeider.

Rikingene forbereder seg på en fremtidig katastrofe. Pål Steigan har samlet sammen reportasjer fra The New Yorker, CBS og Daily Mail for å belyse fenomenet survivalism blant rikinger i USA. Steigan lenker også til et åpent brev fra milliardæren Nick Hanauer som henvendt til andre rikinger spår at snart vil vanlig folk ta til gatene med høygafler, med mindre sånne som han gjør noe med den massive veksten i klasseforskjeller.

Hanauers bekymring er ikke hentet ut av luften, men baserer seg på en observasjon av at den økonomiske ulikheten i verden har nådd et så høyt nivå at historisk erfaring tilsier at det bare er et tidsspørsmål før vanlige folk ikke lenger nøyer seg prat og utredninger. I en slik kontekst er det imidlertid viktig ikke å overdrive, fordi det kan skape unødig engstelse blant våre hjemlige rikinger.

Nedenfor vil vi se på et par historiske episoder som kan bidra til å forklare de rikes gryende bekymring. Samtidig vil jeg påta meg selv rollen som de revolusjonæres talsmann og avkrefte at det foreligger planer om voldelig revolusjon på nåværende tidspunkt.

Samme begrunnelser da som nå for hvorfor noen skal styre over andre
I lang tid lullet slaveeierne i Romerriket seg inn i troen på at det både var nødvendig og rettferdig at en gruppe mennesker skulle styre over en annen gruppe mennesker. Dette synet ble begrunnet og utdypet både av slaveeiernes egen tenketank og offentlige utredninger. I Romerrikets perspektivmelding fra år 70 f.Kr stod det det for eksempel at: ”Ulik innsats, ulik tilknytning til arbeidsmarkedet og ulik lyst på risiko vil samtidig bidra til ulikhet”.

Ulikheten mellom mennesker kunne angivelig rettferdiggjøres ved at noen tok mer risiko og la ned en større innsats enn andre. Slavene mente på sin side at de nedla betydelig mer innsats og tok langt mer risiko enn eierne sine. Om det absolutt skulle være forskjeller mellom folk burde slavene vært de som ble belønnet med rikdom. Slavene valgte derfor å se bort fra Perspektivmeldingens refleksjoner, organiserte seg under ledelse av Spartacus, og slaktet ned sine undertrykkere til inspirasjon for alle senere krav om radikal likhet.

Stordalen vil ikke bli slaktet ned som en slaveeier fra Romerriket
Det er ikke så rart at dagens rike har begynt å bekymre seg for egne framtidsutsikter, all den tid de rettferdiggjør sine egne posisjoner og overflod på samme måte som datidens slaveeiere.

For å bidra til å bedre rikingenes nattesøvn kan jeg herved avkrefte at det på nåværende tidspunkt foreligger planer blant renholderne på Petter Stordalens hoteller om å slakte ned Petter Stordalen og hans like. Jeg kan imidlertid bekrefte at vi er klar over at renholdernes lave lønn på litt over 300.000 kroner før skatt bidrar til å øke Petter Stordalens formue som ifølge Kapital allerede er på 18 milliarder kroner. Jeg kan også bekrefte at vi kommer til å opprette rettferdighet, med eller uten Stordalens samtykke. 

Kongefamilien vil ikke bli sendt til giljotinene
Ludvig XVI mistet hodet en sommerdag i 1793 etter å ha levd et liv i sus og dus. Livsstilen hadde han opprettholdt takket være regressive skatter. De fattige ble skattet opp og ned mens de rike slapp billig unna. Da presset økte på kongen kom kongens mor med følgende melding til den franske opinionen: ”Livet er skjørt, dere. Og vakkert. Hvis vi tar det på alvor så prøver vi vel å se nyansene, og menneskene som hele, med muligheter, istedenfor at vi prøver å presse dem inn i små rom av fordommer.” Ingen i den franske opinionen skjønte bæret av hva mora til kongen ville, så de lot kongens skjøre og korrupte liv ende sine dager i giljotinen.

Det er forståelig at den norske kongefamilien og andre som har arvet enorme privilegier bekymrer seg for sine skjøre liv. For å dempe angsten kan jeg avkrefte at det på nåværende tidspunkt foreligger planer om å la vår hjemlige kongefamilie lide den samme skjebnen som Ludvig XVI. Jeg kan imidlertid bekrefte at vi er klar over at kongefamilien lever et liv i luksus uten å ha gjort annet for å fortjene det enn å bli født inn i denne familien. Vi er klar over at det er vanlige folk som finansierer denne luksusen på mange hundretalls millioner årlig gjennom skattene vi betaler. Jeg kan også bekrefte at vi kommer til å opprette rettferdighet, med eller uten kongefamiliens samtykke. 

Dere bør se det komme
Man må være blind på begge øynene for å ikke se den skrikende urettferdigheten i at penger og privilegier konsentreres på stadig færre hender og i stadig større grad går i arv. Det er bare et tidsspørsmål før vi har organisert oss sterke nok til å opprette rettferdighet. Når det skjer bør dere, landets rike, ikke være overrasket.

”Og nå, dere rike! Gråt og klag over all den ulykke som skal komme over dere! Rikdommen deres råtner, og klærne blir møllspist, gullet og sølvet ruster bort, og rusten skal vitne mot dere og fortære kroppen deres som ild. Dere har brukt endetiden til å samle skatter! Men hør: Den roper høyt, den lønnen dere holdt tilbake fra arbeiderne som skar åkrene deres, og nødropet fra dem som høster inn, har nådd fram til Herren Sebaots øre. Dere har levd i luksus og overflod på jorden og gjort hjertene fete til slaktedagen. Den rettferdige har dere dømt og drept, og ingen gjør motstand mot dere.” (Jakobs brev 5:1-6).

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

6 Comments on Hva vil skje med de rike når revolusjonen kommer?

 1. Sterke saker ! Sann kristendom er egalitær, men det er det mange kristne som har gløymt.

  • willd // at //

   Både ja og nei: Markus 14,7: De fattige har dere alltid hos dere, og dem kan dere gjøre godt imot så ofte dere vil, men meg har dere ikke alltid.

   Men det er jo klart det handler om å ha respekt for hva Bibelen sier om fattige og rike.

 2. Jesus hadde rett så klart.
  De rike kan bli så sykt grådige og så vanvittig dumme.
  Derfor bør alle arbeidsfolk være fagorganisert enten det er i LO eller i fagforeninger utenfor LO.
  Ellers ønsker jeg republikk her i Noreg/Norge.
  Dess verre har jeg ikke noen helt egnet og tydelig villig presidentkandidat og heller ikke et parti som kan friste meg med tåkepreiket. Jeg fortsetter letingen.
  Og det betyr at jeg mener at det er greit at Monarken fortsetter som statsoverhode.
  Jeg vil her oppfordre Monarken til å lete etter flere presidentkandidater som er villige og egnede og slik gi folket valgmuligheter.
  Reelle valgmuligheter finnes ikke uten egnede og villige presidentkandidater.
  Hvem andre enn Monarken selv kan ha mot nok til å lete etter presidentkandidater?

 3. Andreas Møller // at //

  Minner om at alle arbeidersamfunn som har forsøkt seg på deres «radikale politikk» har endt opp i en betydelig verre situasjon enn før. Venstreekstremisme er aldri svaret – uansett hva spørsmålet måtte være.

  For øvrig ruster ikke gull eller sølv. 🙂

 4. willd // at //

  Når revolusjonen kommer er det slutt på dette tidehverv. Da er det slutt på det meste vi kjenner. Verden tåler ikke flere større forandringer/revolusjoner snart.

Comments are closed.