16-åringen som fikk verdens øyne opp for Israels forfølgelse av palestinske barn

Ahed Tamimi. Foto: Haim Schwarczenberg

Ahed Tamimi viser verden det den hadde glemt. At det er hennes jord, hennes oliventrær, hennes liv, og at det er hennes rett å beskytte familiens eksistens mot den brutale okkupasjonsmakten.

Celestyna Hamad
Om Celestyna Hamad (2 artikler)
Celestyna Hamad studerer Midtøstenstudier med arabisk på Universitetet i Oslo.

I midten av desember ble den palestinske tenåringsjenta Ahed Tamimi filmet mens hun prøvde å få vekk soldatene som stod utenfor huset hennes i landsbyen sin Nabi Saleh. Videoen ble ikke bare av en 16-åring som kjempet for familiens rettigheter, men av ei modig jente som viste verden hvilken urett som begås mot palestinere og palestinske barn, og hvilken vilje som bor i dem for å kjempe tilbake.

Videoen viser en opprørt Ahed som skriker mot soldatene, men soldatene fortsetter å stå foran henne. Ahed ender opp med å klappe soldaten i ansiktet, og videoen ble fort spredt og delt på sosiale medier. Bakgrunnen for Aheds sinne, utenom den urettferdige hverdagen under israelsk okkupasjon, er hennes 15 år gamle fetter, Mohammed Tamimi, som akkurat ble skutt av noen soldater. Mohammed lå i koma og måtte operere bort deler av hodeskallen sin.

LES OGSÅ av Celestyna Hamad: Bistand til okkupant som brobygging, demokrati og andre fantasiforestillinger

Fylte 17 år i fengsel
Ahed fylte 17 år i januar mens hun satt fengslet i HaSharon, og venter nå på høringen i den militære domstolen. Hun har fått tolv tiltalepunkter reist mot seg, inkludert overfall, steinkasting og oppfordring til vold, og risikerer å ende opp med en straff på ti år i fengsel. Saken skal opp igjen 11. mars.

Dette er en av flere videoer som har gjort Ahed en kjent aktivist. En annen video fra 2013 viser en yngre og mindre Ahed som vifter med knyttneven foran ansiktet til en soldat for å vise at soldatene ikke er velkomne i landsbyen hennes. I en video fra 2015 ser vi at Ahed prøver å hjelpe sin 12 år gamle lillebror, da en maskert soldat med maskingevær i hånden satt på broren hennes og presset hodet hans mot en stein, på tross av at gutten hadde en brukket arm. Noen kvinner, inkludert Ahed og moren, prøvde å rive vekk soldaten og Ahed beit i armen til soldaten for å løsne grepet om broren sin.

Tamimi-familien er kjent for sin motstand mot okkupasjonsmakten, og hun er ikke den første av dem som har blitt arrestert. Foreløpig er både moren og kusinen til Ahed arrestert. Landsbyen deres er kjent for sine ukentlige demonstrasjoner mot okkupanten Israel. Demonstrantene blir møtt med sjokkgranater, tåregass, gummikuler og skarp ammunisjon.

LES OGSÅ: Palestinakomiteen én av 20 på Israels svarteliste — sammen med vinner av Nobels fredspris

Barn fengsles og mishandles
I dag er det nesten 400 palestinske barn i israelske fengsler. Flere menneskerettighetsorganisasjoner som UNICEF, Amnesty International og Human Rights Watch har dokumentert den systematiske mishandlingen av palestinske barn. Organisasjonene har rapportert at barna blir satt i håndjern, får bind på øynene og blir mishandlet under arrestasjonene.

I fjor ble 1467 barn arrestert, og rundt 500-700 barn blir rettsforfulgt i israelske militærrettssystemet hvert år. Barn fra 12-årsalderen blir voldelig arrestert, og som regel skjer disse arrestasjonene midt på natten i familiehuset. De blir ofte avhørt uten foreldre eller advokater tilstede, og tvunget til å signere en tilståelse på hebraisk – et språk de ikke forstår. Under avhørene blir barna nektet mat, vann og toalettbesøk, i tillegg blir de utsatt for psykisk og fysisk mishandling. De fengslede barna blir som regel tiltalt for steinkasting, et lovbrudd som kan gi inntil 20 års fengselsstraff.

Palestinske barns liv blir daglig ødelagt på grunn av Israels avskyelige diskriminering og det er på tide at verden åpner øynene sine og vitner det som skjer i Palestina. Takket være sosiale medier har palestinere et nytt våpen de kan bruke og som Israel ikke kan stoppe. Videoer av barn som blir brutalt arrestert og videoer av palestinere som blir skutt på og drept blir delt verden rundt og det gjør det vanskeligere for Israel å slippe unna.

LES OGSÅ: Palestinabutikk åpner i Bergen

Fire barn skutt og drept i januar
Norske aviser dekket Ahed-saken, men tiet om de fire barna den israelske hæren har skutt og drept i januar 2018, om Gaza som er i ferd med å kollapse og som nå er i en humanitær katastrofe, og om ødeleggelsene av palestinske hjem, daglige demonstrasjoner og vold utført mot demonstrantene. Den pågående okkupasjonen er nådeløs og blir verre og verre, men Ahed er symbolet på at den palestinske viljen og kampen fortsetter. Hun er symbolet på kampen mot okkupasjonen.

Ahed viste verden at det er hennes jord, hennes oliventrær, hennes liv, og at det er hennes rett å beskytte familiens og hennes eksistens mot den brutale okkupasjonsmakten. Hun viser verden at den palestinske viljen er større enn den overlegne militærmakten som prøver å ta knekken på dem. Hun viser at palestinske barn er sterkere enn en soldat med maskingevær. Hun viser verden, det den hadde glemt. At kampen ikke er over og at den bare blir sterkere og sterkere for hver generasjon som vokser opp. Hun beviser at et barn som egentlig vil spille fotball og dra på stranda med vennene sine, ikke har den friheten.

Hun har ikke et valg, fordi Israel tok den fra henne dagen hun ble født. Sammen med så mange andre unge sjeler, som Israel desperat prøver å ødelegge, står hun med knyttneven i være og vifter med flagget som tilhører landet. I 70 år har barn blitt arrestert og drept, og det vil fortsette i 70 år til, inntil Palestina er fritt.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på 16-åringen som fikk verdens øyne opp for Israels forfølgelse av palestinske barn

  1. AvatarLars Olsen // 2018-03-30 kl 19:52 //

    «Tamimi-familien er kjent for sin motstand»

    Eventuelt regelrette jødehat, om man følger med på deres aktivitet i sosiale media.

Kommentarfeltet er lukket.