Europa er ikke uskyldig

Foto: U.S. Army

Istedenfor å bekjempe terroristene gir vi dem bilder av døde barn og en gyllen mulighet til å rekruttere nye terrorister. Både i Midtøsten og i Europa vokser jihadistbevegelsen på våre kriger.

Thee Yezen Al Obaide
Om Thee Yezen Al Obaide (3 artikler)
Samfunnsdebatant og frilansjournalist.

Igjen er Europa rammet av terror. Denne gangen er det London og byens innbyggere og besøkende som ble offer for nok et feigt angrep. Fire helt uskyldige mennesker ble drept og enda flere skadet. Reaksjonene lot ikke vente på seg: «vi er under angrep». Javisst er vi under angrep. Har vi trodd noe annet?

Samme dag som terroren inntraff publiserte VG en artikkel under tittelen «Europa er under angrep”. Kommentaren er en total ansvarsfraskrivelse. VGs kommentator Frithjof Jacobsen fremstiller Europa som en helt uskyldig part. Jacobsen skriver at ”skal de liberale demokratiene slik vi kjenner dem overleve, er de nødt til å vinne kampen mot terroren.”

LES OGSÅ: Mosul Aleppo og medienes selektive sympati

Krigene truer demokratiet
Men – den største trusselen mot liberale demokratier er deres egne kriger. Vi kan ikke tro at vi kan krige, og jevne hele byer med jorda uten å irritere noen på oss. Men istedenfor å anerkjenne effekten kriger har på radikalisering hisser Jacobsen til mer krig og ønsker at «de radikale islamistiske gruppene som organiserer og inspirerer terror må rives opp og ødelegges. Både i Europa og i Midtøsten.” Er ikke det nettopp det vi gjør, og har forsøkt de siste femten årene? Høye dødstall blant sivile i Midtøsten er et resultat av dette.

Jacobsen var en av flere som møtte til debatt om terror hos NRK 23. mars. Ingen av dem nevnte den brutale krigen som pågår i Syria og Irak. Har de ikke fått med seg den enorme lidelsen som foregår i Mosul og Raqqa? Når skal vi forstå at vi også er involvert i krig?

Listen av terrorangrep er nå skremmende lang, og etter hvert eneste angrep stilles de samme spørsmålene: Hvorfor skjer dette? Hvem står bak? Hvorfor rammes Europa av terror? Vi analyserer, drøfter og diskuterer. Men vi glemmer alltid det opplagte: vi er i krig. En krig hvor vi er den overlegne part. Vi har ikke spart krutt. Vi har gått all in. I dette øyeblikk bombes sivile sønder og sammen. Under debatten på NRK sa Jacobsen at det er nytt at folk som aner fred og ingen fare blir meid ned på åpen gate. Dette er et problematisk utsagn, fordi det indikerer at de sivile som hver eneste dag «meies ned», som ofre for noen andres krig, av bomber eller terrorangrep, kan aksepteres som noe annet. Selv om irakere har levd under krig i årevis, går livene videre fra dag til dag. De aner også fred og ingen fare, når de blir «meid ned» på vei ut for å gjøre et ærend, eller hjem til familien etter endt arbeidsdag. Om bomben som smalt har opphav i et europeisk land som fører «krig mot terror» har lite å si for han som mistet en venn eller et familiemedlem. Skoler, sykehus, moskeer og markeder blir stadig angrepet. De blir bombet når som helst og hvor som helst.

LES OGSÅ: Donald Trump søker enda nærere relasjoner til Saudi-Arabia for å bekjempe terrorisme

Krigen i tall
Vi er glade i tall, det forstår jeg. Tall lyver ikke, og tall kan ikke anklages for å ha en agenda, som å sympatisere med ISIL. Akkurat nå foregår det en nådeløs offensiv hvor sivile også blir slaktet ned. 23. mars var det 230 drepte i Mosul137 av dem ble drept i et tilfluktsrom, altså der de skulle være «trygge».

Ifølge nettstedet Airwars (en organisasjon som registrerer sivile tap i vestens bombetokter) ble over 440 mennesker drept i forrige uke alene, som følge av intense bombingen vest i Mosul. Den samme organisasjonen uttalte 14. mars at dødstallene i Mosul er høyere enn dødstallene vi så i Aleppo. Vi kan alle huske hvor brutalt Aleppo ble bombet, vi kan huske lidelsen det skapte? Likevel er dødstallene som følge av vestlig bombing høyere. Det betyr at vi er enda mer brutale enn Putin, mannen vi frykter så mye. Den amerikansk-ledede koalisjonen har gjennomført 19 tusen luftangrep siden nyttår. Alle disse bombene falt over tett bebodde områder.

Ifølge den irakiske politikeren Khamis Khanjar skal 3.500 mennesker ha mistet livet  mellom 17. februar og 14. mars i år, som følge av offensiven vest i Mosul. Der flykter de sivile med lik over skuldrene. Det er ikke bare Mosul som lider, Syria lider også. 86 mennesker ble på noen få dager drept som følge av amerikansk bombing av en skole som huset flyktninger, og en moske. Den 23. mars skrev den britiske avisen The Independent at «Worst is yet to come». All den lidelsen, likevel – The worst is yet to come.

Dette ble møtt med øredøvende stillhet. Medier, politikere og befolkning ignorerte Mosul og Raqqa fullstendig. Sivile liv ofres i kampen mot terror, det er kun rom for å se «de gode» – oss, og «de onde» – terroristene. Men hvis vi klamrer oss til blind fornektelse og offermentaliteten, får vi aldri bukt med terrorismen. Vi må være villige til å sette oss inn i den lidelsen vi er med på å skape for andre. Om vi fornekter den leverer vi en gavepakke til terroristene, som står klar til å verve i ruinene av våre bomber. Det nytter ikke lenger å være overlegen, snart må vi se oss selv i speilet å spørre oss selv: er vi så uskyldige som vi skal ha det til?

LES OGSÅ: NATOs kriger har skapt terrortrusselen og flyktningkrisa

Krig og jihadismens global fremmarsj
Jeg var nylig i Irak hvor jeg filmet til en dokumentarfilm om krigens effekt på barn. Jeg intervjuet barn og voksne, alle fortalte varianter av det samme budskapet: «Europa tvinger oss til å hate dem». Barna jeg intervjuet kunne fortelle om lik spredd i Mosuls gater, lik av mennesker de holdt nær. Dette er en virkelighet vi ikke lenger kan se bort fra. De voksne forsto ikke hvorfor så mange sivile må bøte med livet for å drepe noen få terrorister. «Vestens krigføring avler flere terrorister» sa de.

Mine intervjuobjekter får støtte av forskning  som viser at det er klar og tydelig sammenheng mellom jihadismes voldsomme fremmarsj og den såkalte globale krigen mot terror. Den norske jihadismeforskeren Brynjar Lia publiserte i fjor en artikkel i Babylon – Nordisk tidsskrift for Midtøstenstudier hvor han diskuterer årsakene bak jihadismens oppsiktsvekkende regionale ekspansjon. I studiens avsluttende kommentar skriver den anerkjente forskeren at «bevegelsen kan ikke beseires med militærmakt. Tvert imot har tiden etter 11. september-angrepene og den USA-ledede krigen mot terror vist at utstrakt bruk av militærmakt, intervensjoner og langvarige okkupasjonsregimer virker mot sin hensikt.» Det blir mer og mer tydelig at vi fører en kontraproduktiv krig.

Trump viste seg å ikke være presidenten som skulle «isolere» USA, i motsetning til hva enkelte kommentatorer hevdet. I Midtøsten foregår en opptrapping på alle nivå, flere soldater, krigsbåter og våpen er sendt til Midtøsten. Med Trumps brent jord-strategi vil vi se økt radikalisering, som blant annet vil finne sted i sosiale medier. Et tastatur klikk og alt som vi gjør i Midtøsten ramler i fanget ditt, med null sensur. Alle kan lett få med seg den enorme lidelsen vi har påført helt uskyldige sivile. Og med IS-ledernes oppfordring til å angripe med kniv og biler vil vi se en økning i slike «myke terrorangrep».

Om vi mener alvor med å bekjempe terror og forhindre at flere liv går tapt – både i Europa og resten av verden, er det på tide at vi diskuterer hvilken effekt vår egen krigføring har på radikaliseringen. Det er en ubehagelig men nødvendig anerkjennelse at krigene våre ledere fører i de liberale demokratiers navn ser ut til å fungere mot sin hensikt. Istedenfor å bekjempe terroristene gir vi dem bilder av døde barn og historier om grusomme skjebner, og en gyllen mulighet til å selge sitt verdensbilde og rekruttere nye terrorister. Både i Midtøsten og i Europa vokser jihadistbevegelsen på våre kriger.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.