Palestinakomiteen én av 20 på Israels svarteliste – sammen med vinner av Nobels fredspris

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har lenge ført en kampanje mot BDS-bevegelsen. Foto: Kremlin.ru

Jewish Voice for Peace, fattigdomsbekjemperne i War on Want og de kristne fredsaktivistene i The American Friends Service Comitee er i Palestinakomiteens selskap. Deres medlemmer slipper ikke inn i Israel eller Palestina. - Hårreisende, sier Palkoms leder.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

I går publiserte israelske myndigheter en liste over organisasjoner hvis aktivister vil utestenges fra landet. Det er 20 organisasjoner totalt, fra Europa, Nord- og Sør-Amerika, i tillegg til én fra Sør-Afrika og en internasjonal paraplyorganisasjon. Til felles har organisasjonene at de har engasjert seg i arbeidet for boikott, deinvesteringer og sanksjoner (BDS) mot Israel.

Svartelistinga betyr at organisasjonens aktivister ikke får reise inn i Israel og dermed heller ikke inn i Palestina siden det er den eneste veien det praktisk lar seg gjøre å dra til de palestinske områdene på.

LES OGSÅ: Israels transportminister vil kalle opp togstasjon i okkupert Øst-Jerusalem etter Donald Trump

Det er noe uklarhet i hvor omfattende svartelistinga vil være. Både Haaretz og NTB melder at de vil bli nektet innreise til Israel, men den israelske avisa skriver om et enda mer omfattende regime:

«De som holder lederverv eller viktige posisjoner i svartelistede organisasjoner vil bli nektet adgang, i tillegg til sentrale aktivister, selv om disse ikke har noen offisiell stilling. Ordførere og personer fra etablissementet som aktivt og over tid promoterer boikott vil også bli hindret innreise, det vil også aktivister som ankommer Israel»

Offentliggjøringen blei gjort av minister for strategiske anliggender, Gilad Erdan, som hevdet at Israel ikke kan la boikottaktivister få anledning til å skade Israels innbyggere:

«Vi har gått fra forsvar til angrep. Boikottorganisasjonene må vite at staten Israel vil agere mot dem og ikke tillate dem å komme inn på territoriet for å skade våre innbyggere.

Ikke noe land ville tillatt at kritikere som ønsker å skade landet hadde fått adgang»

Søreide og Netanyahu. Foto: Shlomi Ansalem/Det israelske utenriksdepartement.

Etter det Radikal Portal erfarer var den forestående svartelistinga ikke tema da utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide møtte Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Israel samme dag.

LES OGSÅ: John Kerry i lekket opptak: Israels regjering vil ikke ha fred

Palestinakomiteens leder, Kathrine Jensen, sier til Radikal Portal at hun ikke er overrasket da innreisenekt for aktivister har vært praksis lenge.

— Min umiddelbare reaksjon er at dette er hårreisende, men ikke er spesielt overraskende. Israel har praktisert dette over lengre tid, men det har vært tilsynelatende vilkårlig. Det er først og fremst en bekreftelse på ting vi har visst en god stund.

— Det opplyses at svartelistinga også gjelder medlemmer, ikke bare ledelse og fremtredende aktivister, noe som er veldig alvorlig og en trussel mot demokratiet.  Det er et angrep på organisasjonsfriheten og vi risikerer at folk vil vegre seg for å være medlem av organisasjoner av frykt for konsekvensene, forklarer Jensen.

— Vi har sagt at Israel ikke er noe demokrati å skryte av, og det å nekte folk innreise basert på deres politiske meninger er to strek under den påstanden. Vi tolker det som at Israel ser BDS som en stor trussel siden de går så hardt til verks.

Palestinakomiteens leder Kathrine Jensen.

— Det er ironisk at Israel snakker om dialog og motstand mot boikott. De driver selv en de facto boikott overfor palestinske akademikere og nå forhindrer meningsmotstandere fra å drive politisk arbeid.

 

LES OGSÅ: Jeg skulle på en konferanse i Palestina… Enda flere grunner til akademisk boikott av Israel

Jensen mener likevel at det er forverringen av de okkupertes situasjon som er verst.

— Det mest alvorlige er at palestinerne isoleres ytterligere.

Palestinakomiteens aktivister har ved en rekke anledninger blitt nektet innreise til Israel og dermed også til Palestina da den eneste måten man kommer seg til Vestbredden eller Gaza på er via Israel. Jensen selv er en av de som har blitt kastet ut av Israel.

— Folk fra en rekke ulike organisasjoner har blitt nektet tidligere. Vilkårligheten er en del av strategien; du skal aldri være helt sikker. Også organisasjonene som driver humanitært arbeid har opplevd å nektes innreise, så det rammer helt klart utover det rent politiske. Palestinakomiteen samarbeider bredt og vi frykter at en konsekvens kan være marginalisering. Altså at organisasjoner vil kunne være mindre villige til samarbeid på bakgrunn av slike straffetiltak fra Israel, med tanke på at de er avhengige av å reise til å fra palestinske områder.

LES OGSÅ: Leder av Palestinakomiteen i Norge deportert fra Israel

— Hva forventer du at regjeringen gjør med denne saken? 

— Det er vanskelig å si hva vi kan vente av dagens regjering. I statsbudsjettet ser vi tendenser til at de har lagt seg på linje med Israel når det gjelder angrep på BDS. Her ligger en formulering om at det ikke er tråd med norsk politikk å støtte organisasjoner som har som formål å fremme BDS-kampanjen. Vi forventer likevel at norske myndigheter forsvarer norske organisasjoners rett til å fremme legitime politiske meninger uten den type konsekvenser vi ser her.

Israels president, Reuven Rivlin, ga Norges utenriksminister skryt for at de hadde lagt seg på ei linje mot BDS-aktivismen som ligner mer på den israelske.

Den Jeremy Corbyn-støttede britiske organisasjonen Palestine Solidarity Campaign er også blant de 20 sanksjonerte organisasjonene.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Palestinakomiteen én av 20 på Israels svarteliste – sammen med vinner av Nobels fredspris

  1. Israel er det helligste religiøse knutepunktet der det dermed gir mest makt/moraltilfredsstillelse å være på den seirende innflytelse. Jerusalem betyr ingenting, eller alt pga dens historie.

Kommentarfeltet er lukket.