Palestinabutikk åpner i Bergen

Kenneth Larsen står foran den gamle Paraplyreparatøren i Bergen. Her åpner snart Palestinabutikken. Foto: A. Gram

Snart kan bergensere kjøpe varer fra det okkuperte Palestina. I høst åpner den frivillige Palestinabutikken - På sikt er det ønskelig med jevnlig kafé- og arrangementsdrift, forteller en av initiativtakerne.

Hege Gotteberg Eide
Om Hege Gotteberg Eide (6 artikler)
Hege Gotteberg Eide har en mastergrad i sammenliknende politikk ved UiB og er medlem av solidaritetsnettverket i Palestinakomiteen i Norge.
I Hollendergaten 16 i Bergen åpner snart byens første butikk som vil driftes i solidaritet med Palestina. Planen er å importere varer direkte fra Palestina og selge de i en kafé som blir frivillig drevet av lokale initiativtakere. I hyllene vil det tilbys ulike varer som eksempelvis litteratur, olivenolje, oliven, såpe, krydder, kaffe og te. Det vil være mulig å tegne abonnement på ulike varer, og slik sikre forutsigbarhet for videre drift forteller Larsen. Han forteller at:

– Bak det hele ligger et brennende ønske om å gi palestinere, som har levd i 50 år under okkupasjonsmakten Israel, et fritt Palestina – i vår tid!

LES OGSÅ: Palestine Marathon: En protest og folkefest

Ideen ble til rundt lungegårdsvannet
Det hele startet med et ønske om å delta i Free Movement Palestine Marathon til neste år. Dette er en maraton som årlig gjennomføres av tusenvis av mennesker i Betlehem. Det ble opprettet en gruppe på facebook som til nå har 231 medlemmer, der 19 personer fra Bergen allerede har bestilt billetter. 

– Gruppen har et eget skreddersydd opplegg som først og fremst er en invitasjon for å delta i kultur, idrett og en folkefest som palestinerne inviterer oss til. De fleste av oss har ikke vært i nærheten av en maratonløype i vårt liv! Faste treningsøkter i Bergen rundt lungegårdsvannet, med sosiale treff i etterkant, fikk ballen til å rulle. Tankene rundt et mer langsiktig solidaritetsprosjekt vokste frem, og slik ble ideen om Palestinabutikken til, forteller Larsen.

I Bergen er det et stort nettverk av Palestina-aktivister som har engasjert seg, hvor flere av disse hadde et felles ønske om å løfte frem kultur og kunnskap om Palestina på en mer sosial måte. –  Tanken er, ved å skape et treffsted kan man slik nå ut til et bredere publikum enn det tradisjonelle solidaritetsarrangement gjør. Responsen har vært overveldende og det er mange som ønsker å bidra, sier han.

Foreløpig er de i etableringsfasen, men målet er at butikken skal åpne i oktober. Åpningstider vil være fra kl 13-18, med utvidede åpningstider i helgene. De har et mål om at dette skal bli mer enn en butikk med palestinske varer. Ideene er mange; fra bokkafé, ulike kulturarrangement og et sosialt møtepunkt, med eventuelt utvidede sortiment fra andre land i Midtøsten.

LES OGSÅ: Landran, vannran og okkupasjon i Jordandalen

Ønsker å bidra til økonomisk uavhengighet
Flere tiår med israelsk okkupasjon har skapt en ekstrem høy og vedvarende arbeidsløshet blant palestinere, videre er arbeidsmarkedet svært ineffektivt, slo nylig en rapport fra FNs arbeidsorganisasjon (ILO) fast. I de okkuperte områdene er arbeidsløsheten på over 40 prosent, og i verdens største fengsel, Gaza, er prosenten på svimlende 60. Ved salg av varer fra Palestina ønsker Palestinabutikken å kunne støtte lokale aktører og dermed gi større rom for økonomisk selvstendighet. Butikken vil være frivillig drevet hvor de allerede har etablerte samarbeidspartnere på Vestbredden og i Gaza.

– Våre samarbeidspartnerne har til felles at dette er ideelle virksomheter som vil skape arbeidsplasser for kvinner, ungdom og funksjonshemmede. Eksempelvis Lifegate rehabiliteringssenter, som vi skal besøke i Betlehem i mars. Det er fra disse olivenoljen vi selger kommer fra, sier Larsen.

De lokale initiativtakerne har på facebook oppfordret de som ønsker å bidra til å tegne aksjer i Palestinabutikken, hvor allerede 60 aksjer er kjøpt. Videre kan man allerede nå tegne et olivenolje-abonnement om man bor i Bergen og omegn. Dette innebærer at man to ganger i året vil få levert olivenolje fra Lifegate på Vestbredden.

Nettopp på grunnlag av at butikken vil være frivillig drevet, vil vi være avhengige av mennesker som ønsker å bidra. Enten ved å tegne aksjer, kjøpe olivenolje eller oppussingsarbeid. Kanskje noen også ønsker å jobbe i butikken? Alle som ønsker å bidra, må gjerne melde seg sier Larsen og avslutter:

Er du interessert i å bidra til Palestinabutikken i Bergen? Ta kontakt på e-post: [email protected]

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.