Palestinabutikk åpner i Bergen

Kenneth Larsen står foran den gamle Paraplyreparatøren i Bergen. Her åpner snart Palestinabutikken. Foto: A. Gram

Snart kan bergensere kjøpe varer fra det okkuperte Palestina. I høst åpner den frivillige Palestinabutikken - På sikt er det ønskelig med jevnlig kafé- og arrangementsdrift, forteller en av initiativtakerne.

Hege Gotteberg Eide
Om Hege Gotteberg Eide (6 artikler)
Hege Gotteberg Eide har en mastergrad i sammenliknende politikk ved UiB og er medlem av solidaritetsnettverket i Palestinakomiteen i Norge.
I Hollendergaten 16 i Bergen åpner snart byens første butikk som vil driftes i solidaritet med Palestina. Planen er å importere varer direkte fra Palestina og selge de i en kafé som blir frivillig drevet av lokale initiativtakere. I hyllene vil det tilbys ulike varer som eksempelvis litteratur, olivenolje, oliven, såpe, krydder, kaffe og te. Det vil være mulig å tegne abonnement på ulike varer, og slik sikre forutsigbarhet for videre drift forteller Larsen. Han forteller at:

– Bak det hele ligger et brennende ønske om å gi palestinere, som har levd i 50 år under okkupasjonsmakten Israel, et fritt Palestina – i vår tid!

LES OGSÅ: Palestine Marathon: En protest og folkefest

Ideen ble til rundt lungegårdsvannet
Det hele startet med et ønske om å delta i Free Movement Palestine Marathon til neste år. Dette er en maraton som årlig gjennomføres av tusenvis av mennesker i Betlehem. Det ble opprettet en gruppe på facebook som til nå har 231 medlemmer, der 19 personer fra Bergen allerede har bestilt billetter. 

– Gruppen har et eget skreddersydd opplegg som først og fremst er en invitasjon for å delta i kultur, idrett og en folkefest som palestinerne inviterer oss til. De fleste av oss har ikke vært i nærheten av en maratonløype i vårt liv! Faste treningsøkter i Bergen rundt lungegårdsvannet, med sosiale treff i etterkant, fikk ballen til å rulle. Tankene rundt et mer langsiktig solidaritetsprosjekt vokste frem, og slik ble ideen om Palestinabutikken til, forteller Larsen.

I Bergen er det et stort nettverk av Palestina-aktivister som har engasjert seg, hvor flere av disse hadde et felles ønske om å løfte frem kultur og kunnskap om Palestina på en mer sosial måte. –  Tanken er, ved å skape et treffsted kan man slik nå ut til et bredere publikum enn det tradisjonelle solidaritetsarrangement gjør. Responsen har vært overveldende og det er mange som ønsker å bidra, sier han.

Foreløpig er de i etableringsfasen, men målet er at butikken skal åpne i oktober. Åpningstider vil være fra kl 13-18, med utvidede åpningstider i helgene. De har et mål om at dette skal bli mer enn en butikk med palestinske varer. Ideene er mange; fra bokkafé, ulike kulturarrangement og et sosialt møtepunkt, med eventuelt utvidede sortiment fra andre land i Midtøsten.

LES OGSÅ: Landran, vannran og okkupasjon i Jordandalen

Ønsker å bidra til økonomisk uavhengighet
Flere tiår med israelsk okkupasjon har skapt en ekstrem høy og vedvarende arbeidsløshet blant palestinere, videre er arbeidsmarkedet svært ineffektivt, slo nylig en rapport fra FNs arbeidsorganisasjon (ILO) fast. I de okkuperte områdene er arbeidsløsheten på over 40 prosent, og i verdens største fengsel, Gaza, er prosenten på svimlende 60. Ved salg av varer fra Palestina ønsker Palestinabutikken å kunne støtte lokale aktører og dermed gi større rom for økonomisk selvstendighet. Butikken vil være frivillig drevet hvor de allerede har etablerte samarbeidspartnere på Vestbredden og i Gaza.

– Våre samarbeidspartnerne har til felles at dette er ideelle virksomheter som vil skape arbeidsplasser for kvinner, ungdom og funksjonshemmede. Eksempelvis Lifegate rehabiliteringssenter, som vi skal besøke i Betlehem i mars. Det er fra disse olivenoljen vi selger kommer fra, sier Larsen.

De lokale initiativtakerne har på facebook oppfordret de som ønsker å bidra til å tegne aksjer i Palestinabutikken, hvor allerede 60 aksjer er kjøpt. Videre kan man allerede nå tegne et olivenolje-abonnement om man bor i Bergen og omegn. Dette innebærer at man to ganger i året vil få levert olivenolje fra Lifegate på Vestbredden.

Nettopp på grunnlag av at butikken vil være frivillig drevet, vil vi være avhengige av mennesker som ønsker å bidra. Enten ved å tegne aksjer, kjøpe olivenolje eller oppussingsarbeid. Kanskje noen også ønsker å jobbe i butikken? Alle som ønsker å bidra, må gjerne melde seg sier Larsen og avslutter:

Er du interessert i å bidra til Palestinabutikken i Bergen? Ta kontakt på e-post: kenneth.larsen49@gmail.com

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

14 kommentarer på Palestinabutikk åpner i Bergen

 1. Avatarbørre arnold // 2017-08-16 kl 13:15 //

  Et flott tiltak håper det lykkes å få dette til å gå rundt år etter år. Kunne tenke meg å bidra selv fordi det trengs masse arbeidsplasser i Palestina da det vil bidra til at grupper som Hamas mister oppslutning da kan kanskje Israel bli mere vennlig innstilt og det blir mindre fiendeskap mellom partene.

  • AvatarBjarte Bjellås // 2017-08-16 kl 13:37 //

   Arbeidsplasser til palestinerne er noe av det viktigste tiltaket for å få til en fred i Midtøsten. Det er derfor det er så synd at mange på venstresiden og BDS-bevegelsen kjemper for det motsatte. De ønsker å ødelegge for palestinernes arbeidsplasser. Vi har tidligere sett eksempler på hvordan BDS-bevegelsen skryter av at SodaStream måtte flytte sin fabrikk fra Vestbredden på grunn av boikottpress. Hundrevis av palestinere mistet arbeidsplassen sin – til stor jubel fra dem som påstår at de støtter palestinerne.

   Det er også et stort press om å boikotte jødiske varer fra Vestbredden. Nylig besøkte jeg en israelsk bosetning der. Det var 60 israelske familier som bodde der og som drev med landbruk. De hadde over 500 palestinere ansatt. Den lille bosetningen bidro altså til at flere tusen palestinere fikk mat på middagsbordet hver dag. Men mange såkalte palestinavenner ønsker å boikotte slike varer. Med andre vil palestinerne miste sine jobber og deres familier vil ikke lenger få den maten på bordet som de tidligere fikk. Hvordan arbeidsledighet skal hjelpe palestinerne klarer ikke jeg å forstå.

   • Avatarbørre arnold // 2017-08-16 kl 13:46 //

    Nå tilhører jo ikke jeg Palestina-aktivistene, men jeg synes absolutt de bør få masse kred for dette tiltaket.

   • Israelske bosettinger som er på okkupert jord må boikottes selv om de ansetter palestinere. Hvordan ellers skal en få slutt på okkupasjon? Vi boikottet varer fra Sør-Afrika på grunn av apartheidpolitikken, det var svarte arbeidere som jobbet for hvite fabrikk og jordeiere. Der ble det også argumentert med at det var de svarte det gikk ut over da de mistet jobben.

    • AvatarBjarte Bjellås // 2017-08-17 kl 13:30 //

     Jeg synes ikke sammenligningen med Sør-Afrika er passende i det hele tatt. Påstander om apartheid i Israel, eller på Vestbredden, er bare oppspinn. Det vet alle som har litt kunnskap om både apartheid og Israel. Det er en løgn oppkonstruert av BDS-bevegelsen i et forsøk på å få internasjonal boikott av Israel og til slutt oppnå målet sitt om at den jødiske staten forsvinner. Hvorfor er det gitt at alle jøder må bortvises fra et framtidig Palestina? Jeg skjønner ikke hvorfor bosetningene må bort for at okkupasjonen kan ta slutt.

     • Om du ikke forstår hvorfor bosettinger som er bygd der palestinere har blitt fordrevet må flytte for at okkupasjon skal ta slutt, så vil jeg anbefale at du setter deg inn i hva okkupasjon innebærer. Det er slettes ikke gitt at jøder må bortvises fra et fremtidig Palestina, men okkupert jord skal tilbakeføres.

     • Det er Guds beskyttelse som hindrer krigen å nå inn i kirkene og folkene som søker tilflukt der: http://www.dagsavisen.no/verden/soker-ly-i-gazas-kirker-1.287308

      Matteusevangeliet 16,18: Og det sier jeg deg: Du er Peter; på denne klippe vil jeg bygge min kirke, og dødsrikets porter skal ikke få makt over den.

      Det har blitt sett på som underlig at kirkene går såpass fri. Granater (om de er på avveie eller ikke, vet ikke jeg) treffer ikke, men bøyer unna.

    • AvatarGeir Knutsen // 2017-08-17 kl 16:31 //

     Enkelt. De palestinske lederne kan sette seg ved forhandlingsbordet og inngå fred med Israel. Det nekter de i tillegg til at de avviser at Israel skal forbli et hjemland for det jødiske folk. Dessuten styres nesten alle palestinere av sine egne. Professor og historiker Efraim Karsh sier: «Israel har praktisk talt ikke hatt noen kontroll over den palestinske befolkningen på Vestbredden og Gaza siden 1996», «Siden begynnelsen av 1996, og særlig etter at PA fikk kontroll over Hebron i januar 1997, har 99 prosent av den palestinske befolkningen på Vestbredden og Gaza-stripen ikke levd under israelsk okkupasjon.» Les http://www.miff.no/terrorkrigen-mot-israel/2016/07/12-%C2%ABOkkupasjonen%C2%BBerikkeproblemet.htm

     • Det er pr i dag ingen vilje til noen forhandlingsløsning hos Israel. Om du hadde fulgt med, så har palesinerne ikke lengre som krav at staten Israel skal oppløses, kun at okkupert jord skal tilbakeføres. Når det gjelder at palestinerne styres av sine egne, så er det en sannhet med modifikasjoner. Alt som kommer inn eller skal ut av Gaza er kontrollert av Israel. Det er satt restriksjoner på hva som kan komme inn, og bygningsmateriale for å reparere byen etter bombingen fra Israel er noe av de tingene som ikke kan bli innført. Vann og strømforsyningen blir slått av og på vilkårlig, fiskere får ikke lov til å gå ut til fiskefeltene, og det er satt opp kontrollsperringer rundt og inni byen, der folk kan bli stoppet og holdt tilbake uten grunn. Å referere til MIFF i dette er idiotisk, det er en gruppe som har en egen agenda med å forsvare Israels ugjerninger, koste hva det vil, og jeg anser dem ikke som en troverdig kilde til informasjon om noe som helst som omhandler Israel. Gaza var en flyktningeleir for fordrevne palestinere, nå er det en fangeleir. Vi har flyktninger her i Norge som kommer fra Gaza, som har kommet seg ut.. Vi har flyktninger her i Norge som er statsløse palestinere på andre og tredje generasjon. Dette er ikke en sak om forhandlinger eller krig og fred. Israel vil ha hele Palestina, og sin del av Syria.

     • AvatarGeir Knutsen // 2017-08-20 kl 23:06 //

      Du tar mye feil. Jeg har faktisk fulgt nøye med Israel og Midtøsten helt siden 1984 da jeg første gang kom til Libanon som FN-soldat. Til sammen har jeg bodd i Libanon og Israel i over fire år. Jeg er nå ansatt i MIFF.

      Din anklage mot oss er fullstendig useriøs og arrogant. Vi blir ofte invitert til UD og norske medier, f.eks. NRK 20.
      juli i år (http://www.miff.no/norge-og-israel/2017/07/22MIFFsstyrelederdeltokidebattomisraelskvinhosNRK.htm).

      Dessuten er svært mange av MIFFs artikler oversatt til norsk fra engelskspråklige kilder. Er de også «idiotiske»?

      Det er lett å finne andre kilder enn MIFF, for eksempel de palestinske PA TV og Al-Hayat Al-Jadida (via PMW) og de israelske engelskspråklige Times of Israel, Haaretz, Yedioth Aharonoth og Jerusalem Post . Nekter du også å lese dem?
      1. De arabiske kildene beviser at de palestinske lederne ikke anerkjenner Israels rett til å eksistere: http://www.palwatch.org/main.aspx?fi=157&doc_id=20747
      2. Restriksjonene på hva som kan leveres til Gaza handler om materialer som kan brukes til krig, ikke forbruksvarer. Se oversikt over daglige leveranser av varer (og antall personer som krysser inn og ut): http://www.cogat.mod.gov.il/en/Pages/default.aspx
      3. Her er en fisker fra Gaza som har innrømmet at han smuglet våpen og krigsmateriell for Hamas: http://www.timesofisrael.com/shin-bet-hamas-bringing-weapons-rocket-making-material-into-gaza/
      4. Det er ingen israelske soldater inne i Gaza by. Det er Hamas som setter opp kontrollposter der.
      5. Gaza-stripen er ikke okkupert av Israel. Det sa Hamas-leder Mahmoud Zahar til det palestinske nyhetsbyrået Maan: http://www.maannews.com/Content.aspx?id=449619
      6. Kan så du oppgi navn på noen palestinske politikere, samfunnsledere, journalister, partier etc. som offentlig har tatt til orde for anerkjennelse av Israel som et nasjonalt hjemland for det jødiske folk? Oppgi navn, sitat og dato/ kilde.

 2. AvatarBjarte Bjellås // 2017-08-16 kl 13:33 //

  Så palestinerne levde ikke under okkupasjon før Seksdagerskrigen? Var de ikke under okkupasjon da Jordan kontrollerte Vestbredden og Egypt kontrollerte Gaza? Det virker i alle fall ikke som om den tiden er særlig interessant for palestinavennner.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2017-08-17 kl 10:18 //

   Hvor har du lest at Palestina ikke var okkupert før 1967?

   • AvatarBjarte Bjellås // 2017-08-17 kl 13:27 //

    Jeg ser bare i intervjuet her at Larsen sier at de ønsker å gi palestinerne; «som har levd i 50 år under okkupasjonsmakten Israel et fritt Palestina». Får ikke inntrykket av at jordansk/egyptisk okkupasjon var så farlig?

    • AvatarJoakim Moellersen // 2017-08-18 kl 00:23 //

     Det har altså ikke lest det, det er bare noe du finner på…

     Jeg tror ikke det er videre kontroversielt å si at det for palestinernes velvære er langt viktigere at de er okkuperte nå enn at de var det av neon andre for drøyt 50 år sida.

Kommentarfeltet er lukket.