Behovet for en sterk antikrigsbevegelse er større en noen gang: Stopp bombingen av Syria!

Foto: Freedom House

Hvor er Brendes og Støres aversjon for Trumps usle menneskesyn nå som ord har blitt om til handlinger?

Maria Bonita Igland
Om Maria Bonita Igland (6 artikler)
Maria Bonita Igland er feministisk leder i Sosialistisk ungdom.

I løpet av de siste dagene har situasjonen i Syria vært preget av en rekke dramatiske hendelser.

Etter at USA bombet en syrisk militærflyplass har reaksjonene vist at behovet for en antikrigsbevegelse er større enn noen gang. Nå er vi nødt til å organisere oss i demonstrasjoner og gjøre det klinkende klart for norske politikere at Norge må endre kurs i Syria.

LES OGSÅ: Amerikanske raketter regner over Syria — hva nå?

Fare for stormaktskrig
Kort tid etter den amerikanske bombingen, kunne USAs utenriksminister fortelle at USA nå jobber for en internasjonal koalisjon som skal avskaffe den syriske regjeringa. Fra Russlands side kunne statsministeren meddele at USAs bombing ikke var langt ifra å utløse en krig mellom Russland og USA. Videre har Russland trukket seg fra avtalen om å klarere flyvetokter, noe som har vært viktig for å unngå krig. Samtidig har stormakten også begynt å ruste opp bakke-til-luftforsvaret til de russiske styrkene. Fra før av har russerne gjort det klart at de vil skyte ned amerikanske fly som prøver å angripe syriske regjeringsstyrker. Med den retningen Russland beveger seg i er det åpenbart at de fremdeles holder fast ved denne uttalelsen.

Flere har allerede tatt til orde for at Trumps måte å gå frem på tar dem tilbake til Bush sine dager i Det hvite hus. Dette er en skummel sammenligning, fordi det faktisk er noen klare linjer mellom Bush sin konspirasjonsteori rundt Iraks masseødeleggelsesvåpen, og Trumps udokumenterte påstand om det var den syriske regjeringa som sto bak gassangrepet. Det at amerikanske statsledere fremdeles benytter seg av slike metoder for å legitimere og unnskylde brutale kriger, burde være en vekkerklokke for Norge. Dette burde være en oppvåkning om at nå er det på tide å bryte båndene med USA. Likevel ser det ikke ut til at Arbeiderpartiet og regjeringen deler samme tanke når både Brende og Støre forsvarer amerikansk bombing. Hvor er aversjonen for Trumps usle menneskesyn nå som ord har blitt om til handlinger?

LES OGSÅ: USA til angrep mot syrisk flybase: Vil fjerne Assad

Demonstrasjoner mot krigen
Cecilie Hellestveit har i en tidligere debatt nevnt at deler av den russiske befolkningen frykter at 3. verdenskrig vil bli utøst i Syria. I USA begynner redselen for krig å øke hos folk. Til tross for dette ser vi fremdeles at statslederne ruster opp på hver sin side. Syria er i det hele tatt kun et sjakkbrett, og akkurat nå står Russland og USA på hver sin side av det med nok atomvåpen til å utslette alt liv på jorda. Dette er noe å tenke over når over hundre land tar til orde for et forbud mot atomvåpen, mens Norge følger etter andre NATO-land, og sier de ønsker å være en kjernefysisk allianse.

Syria står i fyr og flamme. Nå har det brent i alt for lang tid, og derfor trenger vi en bred antikrigsbevegelse. Det er på tide å hente tilbake igjen den frustrasjonen som veltet over folk når USA brente deler av Vietnam med Agent Orange. Vi må ta til gatene på nytt, slik det ble gjort når det var Irak som skulle lide USAs brutale skjebne. For slik som norske politikere holder på, er det tydelig at de ikke kommer til å refse USAs aggressive linje. Med politikere som Brende og Støre, som sannsynligvis kommer til å bli vår neste statsminister, er det åpenbart at det er vi som er nødt til å slå et slag for en bedre fremtid for Syrias befolkning. 17. april arrangeres det demonstrasjon mot bombingen av Syria i både Bergen og Stavanger.

Jeg oppfordrer alle til å bli med og vise Brende og Støre at nå er det nok. Syria skal ikke få ett minutts stillhet, det skal få et liv i kamp.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.