Behovet for en sterk antikrigsbevegelse er større en noen gang: Stopp bombingen av Syria!

Foto: Freedom House

Hvor er Brendes og Støres aversjon for Trumps usle menneskesyn nå som ord har blitt om til handlinger?

Maria Bonita Igland
Om Maria Bonita Igland (7 artikler)
Maria Bonita Igland er feministisk leder i Sosialistisk ungdom.

I løpet av de siste dagene har situasjonen i Syria vært preget av en rekke dramatiske hendelser.

Etter at USA bombet en syrisk militærflyplass har reaksjonene vist at behovet for en antikrigsbevegelse er større enn noen gang. Nå er vi nødt til å organisere oss i demonstrasjoner og gjøre det klinkende klart for norske politikere at Norge må endre kurs i Syria.

LES OGSÅ: Amerikanske raketter regner over Syria — hva nå?

Fare for stormaktskrig
Kort tid etter den amerikanske bombingen, kunne USAs utenriksminister fortelle at USA nå jobber for en internasjonal koalisjon som skal avskaffe den syriske regjeringa. Fra Russlands side kunne statsministeren meddele at USAs bombing ikke var langt ifra å utløse en krig mellom Russland og USA. Videre har Russland trukket seg fra avtalen om å klarere flyvetokter, noe som har vært viktig for å unngå krig. Samtidig har stormakten også begynt å ruste opp bakke-til-luftforsvaret til de russiske styrkene. Fra før av har russerne gjort det klart at de vil skyte ned amerikanske fly som prøver å angripe syriske regjeringsstyrker. Med den retningen Russland beveger seg i er det åpenbart at de fremdeles holder fast ved denne uttalelsen.

Flere har allerede tatt til orde for at Trumps måte å gå frem på tar dem tilbake til Bush sine dager i Det hvite hus. Dette er en skummel sammenligning, fordi det faktisk er noen klare linjer mellom Bush sin konspirasjonsteori rundt Iraks masseødeleggelsesvåpen, og Trumps udokumenterte påstand om det var den syriske regjeringa som sto bak gassangrepet. Det at amerikanske statsledere fremdeles benytter seg av slike metoder for å legitimere og unnskylde brutale kriger, burde være en vekkerklokke for Norge. Dette burde være en oppvåkning om at nå er det på tide å bryte båndene med USA. Likevel ser det ikke ut til at Arbeiderpartiet og regjeringen deler samme tanke når både Brende og Støre forsvarer amerikansk bombing. Hvor er aversjonen for Trumps usle menneskesyn nå som ord har blitt om til handlinger?

LES OGSÅ: USA til angrep mot syrisk flybase: Vil fjerne Assad

Demonstrasjoner mot krigen
Cecilie Hellestveit har i en tidligere debatt nevnt at deler av den russiske befolkningen frykter at 3. verdenskrig vil bli utøst i Syria. I USA begynner redselen for krig å øke hos folk. Til tross for dette ser vi fremdeles at statslederne ruster opp på hver sin side. Syria er i det hele tatt kun et sjakkbrett, og akkurat nå står Russland og USA på hver sin side av det med nok atomvåpen til å utslette alt liv på jorda. Dette er noe å tenke over når over hundre land tar til orde for et forbud mot atomvåpen, mens Norge følger etter andre NATO-land, og sier de ønsker å være en kjernefysisk allianse.

Syria står i fyr og flamme. Nå har det brent i alt for lang tid, og derfor trenger vi en bred antikrigsbevegelse. Det er på tide å hente tilbake igjen den frustrasjonen som veltet over folk når USA brente deler av Vietnam med Agent Orange. Vi må ta til gatene på nytt, slik det ble gjort når det var Irak som skulle lide USAs brutale skjebne. For slik som norske politikere holder på, er det tydelig at de ikke kommer til å refse USAs aggressive linje. Med politikere som Brende og Støre, som sannsynligvis kommer til å bli vår neste statsminister, er det åpenbart at det er vi som er nødt til å slå et slag for en bedre fremtid for Syrias befolkning. 17. april arrangeres det demonstrasjon mot bombingen av Syria i både Bergen og Stavanger.

Jeg oppfordrer alle til å bli med og vise Brende og Støre at nå er det nok. Syria skal ikke få ett minutts stillhet, det skal få et liv i kamp.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

15 kommentarer på Behovet for en sterk antikrigsbevegelse er større en noen gang: Stopp bombingen av Syria!

 1. AvatarEmil Mona // 2017-04-11 kl 20:58 //

  Så hva er alternativet? La diktatorer begå overgrep på sivilbefolkning uten uten konsekvenser? En antikrigsbevegelse som motsetter seg maktbruk for å forsvare uskyldige er ingen verdig antikrigsbevegelse.

  • Den eneste parten som kan og som har rett til å ordne opp med sin diktator, er folket selv. Det eneste unntaket som kan ha legitimitet, er FN.
   Ingen utenlandsk stat har rett til å opptre som verdenspoliti. I Syria betyr dette at USA, andre NATO-land, Tyrkia og Saudi-Arabia har bare med å holde seg unna Syria.
   Russland sin tilstedeværelse i Syria er i dagens situasjon fullt lovlig i følge folkeretten.

   Erling Grape

   • Avatarbørre arnold // 2017-04-12 kl 11:57 //

    «Den eneste parten som kan og som har rett til å ordne opp med sin diktator, er folket selv»
    Hvilken selvmotsigelse her er det jo nettopp det folket prøver på. Hva gjør diktatoren? henter hjelp fra utlandet!
    Hizbollah, Iran og Russland bidrar betydelig for å redde regimet. En fredsavtale og frie valg bør være best for folket i Syria.
    (Også opprørerne har fått hjelp fra utlandet bare så det er sagt )

    • Atter en gang så virker det ikke som du har fulgt med i verdensbegivenhetene.
     Syria har ikke angrepet noen andre land. Tvertimot er det Syria som er angrepet av utenlandske styrker. Etter folkeretten så har Syria rett til å be om hjelp fra andre stater når de blir angrepet.
     Joda, fredsavtale og frie valg er best, men akkurat nå er Syria i krig og må da forsvare seg.

     Erling Grape

     • Avatarbørre arnold // 2017-04-12 kl 15:40 //

      Jeg tror heller det er du som skjønner svært lite av borgerkrigen i Syria. Ja du mener jo ikke engang det er en borgerkrig. Du ser helst at Assad regimet fortsetter å styre.

     • Det gjør seg dårlig å tillegge andre motiv og holdninger, spesielt når du ikke har snøring. Slikt viser bare at du er gått tom for argument.

      Erling Grape

     • AvatarRaoul Duke // 2017-05-17 kl 10:39 //

      Trist å se at ikke engang folk på Radikal Portal har fått med seg at krigen i Syria ikke er en borgerkrig men er stelt i stand av krefter utenfra. Alt du leser i vestllige media er løgn og propaganda. Syria er mer samlet bak Assad en noen gang er helt urealistisk at han skal gå. Hvorfor Norge og resten av europa er velvillig med på og skyte seg selv i foten ved og støtte Assad må gå linjen. Den strømmen av flyktninger vi så i 2015 er ingenting i forhold til hva som vil skje om de klarer styrte Assad.

   • AvatarEmil Mona // 2017-04-12 kl 12:20 //

    FN er urealistisk om diktatoren har en støttespiller i sikkerhetsrådet, det vet vel du like godt som alle oss andre. Er alternativet da massemord fordi folket ikke har midlene til å beskytte seg selv? For en patetisk fredsbevegelse det i så fall er. Så lenge jeg ikke er offeret er det ikke mitt problem.

    • Så hva er alternativet?
     At USA og Vesten skal komme med sine raketter, bombefly og jihadister og velte diktatoren?

     Erling Grape

 2. AvatarJan Johansen // 2017-04-11 kl 22:02 //

  Enig i dette. Rakettangrep eller bombing bare for å markere politisk protest er både meningsløst og bidrar til økt lidelse for sivilbefolkningen. Forresten, hva er egentlig alternativet hvis man fjerner Assad? Noe demokratisk-sekulært alternativ finnes dessverre rett og slett ikke.

 3. En oppfordring: Studer bildene fra gassangrepet i Idlib. Såvidt jeg har forstått det, så skjedde bombeangrepet mellom kl. 1130 – 1230. Legg så merke til skyggene som det såkalte redningsmannskapet kaster. Hvordan er det mulig å kaste så lange skygger midt på dagen?

  Erling Grape

 4. Agent Orange var ikke en som solgte påskeappelsiner. Barbari kan være så mye det.
  God Påske til de som har den muligheten, og det gjelder mange her i landet.

 5. AvatarSteinar Eraker // 2017-04-16 kl 20:35 //

  God artikkel. Det er viktig å få fram at Norge blir ein stadig meir aggressiv militær aktør. Det viser vi også nå ved nå ved vårt engasjement i opplæring av syriske opprørarar. Norske media teier idag om dette.
  Det vi idag treng er ein organisasjon som har som oppgåve å få fram det som foregår bak frasene om fred, fredsmekling og menneskerettar. Faktisk kunnskap er første betingelse for å samle krigsmotstandarar og anti – imperialistar til aktiv motstand på tvers av partigrenser.
  «Stopp NATO» er eit forsøk på ei slik organisering. Men skal vi lukkast er det viktig at mange blir med å dra lasset.

 6. AvatarRonjar__ // 2017-05-17 kl 13:11 //

  Jeg savner også en anti-krigs bevegelse. Men hva er det som engasjerer de progressive i dag? Vel, en kan jo ta en titt på denne videoen:
  https://www.youtube.com/watch?v=RdnSmX7WaB8

Kommentarfeltet er lukket.