Rikingenes egne ord om hvor grufullt det er å være rik

Høili, Brønbo, Hagen, Dæhli og Fredriksen bærer tunge byrder i form av milliarder av kroner.

Få av oss skjønner hvordan det føles når noen prøver å tappe den sveitsiske bankkontoen for 180 millioner, hvor hardt det er å sende dattera utenlands for å slippe unna 2,2 milliarder i skatt eller i hvilken grad det tynger å bli kalt milliardærdatter etter at faren din har gitt deg 130 millioner. Her forteller rikingene om lidelsene med egne ord.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (176 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

John Fredriksen 
— Generelt sett er det å være født med for mye penger en slags straff, spør du meg. En byrde. Det er slitsomt.

Skatteflyktningen og den rikeste nordmannen i verden snakker til VG om hvilken grusom byrde han har påført døtrene sine gjennom å la dem vokse opp omgitt av hans rikdom som ifølge enkelte estimater overstiger 100 milliarder kroner.

John Fredriksen og hans to døtre som har fått kjenne byrden av hans drøyt 100 milliarder kroner.

Men Fredriksen selv har også opplevd fæle ting: «En gang på 80-tallet var han på laksefiske da han plutselig fikk beskjed om at 180 millioner kroner hadde blitt stjålet fra en sveitsisk bankkonto.

— Det var en skummel historie. Den er helt vill. Jeg kom til Sveits og det var en som hadde forfalsket signaturen i banken. Det var mafia. De hadde kjøpt gull for 30 millioner dollar (180 millioner kroner). De hadde leid et fly for å komme seg unna, men flyet klarte faen ikke å lette – fordi gullet var for tungt. Vi fikk arrestert 18 stykker. Og så solgte vi gullet til høyere pris. Så jeg kom ut av det med en liten pluss. Men det var en forferdelig situasjon, minnes Fredriksen.»

Selv blei jeg utsatt for knivran en gang og mista omtrent 1.000 kroner. Det var ikke spesielt behagelig, men jeg kom meg videre i livet uten varige mén eller sjelelige sår. Jeg regner imidlertid med at det føltes ganske nøyaktig 180.000 ganger verre for Fredriksen, helt til han snudde situasjonen rundt til et overskuddsprosjekt da.

— Men shipping er et såpass hardt yrke. Jeg hadde et cocktailparty her i London for ti år siden. Vi var 40 stykker. Av de er det igjen syv. Alle var mellom 50 og 60 år. Så det yrket vi holder på med… Jeg skjønner ikke at jeg står oppreist. Vi er ferdig stort sett hele gjengen. I ung alder, beretter Fredriksen videre.

Søppeltømmere, hjelpepleiere og vaskere: dere skulle bare visst hvor tungt det er i shipping!

LES OGSÅ: Dette tjener rikingene som vil kutte i lønna til vanlige folk

Stein Erik Hagen
At det er hardt å være Stein Erik Hagen fikk vi nok en gang bekreftet da han tidligere i uka da han kunne fortelle at dattera måtte flytte til Sveits for å å snylt… eh, spare 2,2 milliarder på skatten. Han kunne fortelle at «å være rik har blitt et skjellsord». «Det er provoserende at norske bedriftseiere, som bidrar med formidabel verdiskaping, blir behandlet som en pariakaste her til lands». Akkurat hva Hagen og hans har til felles med Indias og Sri Lankas fattigste lar han være usagt, men også redaksjonen i Radikal Portal har merket seg at sammenligninger av kapitalister med svin har blitt stadig mer populære. Det skal også sies at Hagen slettes ikke ville ha de 1,25 milliardene han fikk i utbytte fra Orkla i sommer. Vi har den ytterste sympati.

Kapitalistsvinet, her på en sovjetisk propagandategning.

LES OGSÅ: De som tjener på andres midlertidighet

Bjarne Brøndbo
Den en gang så folkekjære artisten med populære sanger om fest og moro har nå pekt seg ut formueskatten, LO og Ap som sine fiender. I VG og Adresseavisen kunne Brøndbo fortelle at velferdssystemet «har bare én stor feil: Det er bare så alt for godt!». I et intervju med Trondheims største avis forteller han at han ser folk rundt seg som har mye å rutte med, men at «likevel kjemper fagbevegelsen for stadig bedre rettigheter, kanskje har vi kommet til et punkt da dette ikke trengs lenger. Og Ap har ikke gjort noe for å stoppe det, da er Høyre bedre».

Han har nok rett i at hvis man ønsker å stoppe at arbeidere får bedre vilkår er Høyre et godt alternativ. Han utdyper i samme intervju: «Vi har kommet til et punkt der vi må se om noen av rettighetene bør reverseres.» Brønboe var lignet med 3,5 millioner i årsinntekt i 2015, men hevder at «Jeg klarer ikke jobbe enda mer for å dekke alle disse utgiftene. Jeg mistet motet». Motløshet er kanskje ikke det de fleste av oss ville forbundet med en slik inntekt, men vi kommer neppe til å oppleve noe slikt og kan dermed ikke begripe hvordan hver eneste ekstra krone over millionen i året tærer på.

«Tanken om at Fellesforbundet skulle være en motstander er helt fremmed for meg», forteller Brønbo. Det er underlig da en av hans ansatte har engasjert sin fagforening, som nettopp er Fellesforbundet, da hun følte seg trakassert over lenger tid og mener seg utsatt for usaklig oppsigelse av D.D.E.-frontmannen. Som svar på beskyldningene, som muligens vil gå opp i retten, sier Brøndbo «Vi har gått fra underskudd til overskudd i denne bedriften, og jeg er kjempestolt over det vi har gjort. Det LO og Fellesforbundet gjør i denne saken, det viser at de ikke tar samfunnsansvar». Han svarer ikke på om han har trakassert kvinnen, men mener han ikke har gjort noe galt. Han har imidlertid en forklaring «LO er ute etter meg fordi jeg ble et problematisk talerør i media».

Når Brøndbo ikke er «et talerør» driver han viktig detektivarbeid. Det virker som han har påvist bånd mellom Arbeidepartiet og LO. Bra jobba, Bjarne!

https://www.instagram.com/p/BXctqMKBrEd/?taken-by=ddebjarne

LES OGSÅ: Mens jeg venter på valgløftet mitt — min trygdesveis

Bjørn Dæhlie

Tungt å betale formueskatt.

En annen tidligere folkehelt som også har fått kjent på hvor belastende det er å være rik er Bjørn Dæhlie. Som så mange av våre andre idrettsstjerner blei også Dæhlies karriere tungt statssubsidiert både før og etter han nådde verdenstoppen. På et frokostmøte i regi av Civita drømmer Dæhlie tilbake til gamle dager da han møtte hyllest etter å ha kommet først i langrennssporet, mens han nå undrer over hvorfor han må betale skatt når han gjør det godt i næringslivet. «overgangen var kjempetøff», forteller han foran en rørt NHO-sjef.

«Det som jeg føler har vært litt tungt å oppleve er at i idretten kan man da til og med havne på sokkel og få gullmedalje, men i næringslivet, hvis du lykkes — du får sikkert noe god omtale; det er ikke det at jeg ønsker å komme i avisen, meneeeh — men det du får er på en måte, hvis bedriften din begynner å få en viss verdi, så får du da formueskatten som på en måte «medaljen» til slutt, og det er en sånn uforståelig ting for meg, at jeg må stå opp om morningen å vite at jeg skal betale 10.000 kroner i formueskatt den dagen, det er ganske tungt.»

Det er kanskje spesielt tungt for Dæhli med tanke på at han har null kroner i lignet inntekt. Siden han har kommet opp i imponerende 300 millioner i formue, tilsynelatende uten å tjene noe, fortjener han kanskje en medalje slik han fikk det på Lillehammer i 1994.

LES OGSÅ: Vil innskrenke streikeretten og gi lavtlønte mindre betalt: Fikk Fritt Ords honnørpris

Maria Høili
En annen som har lidd en forferdelig nød er Maria Høili som fikk 130 millioner kroner av faren sin for 13 år siden.

«Jeg ser ikke ned på dere og dømmer dere fordi dere er fattigere enn meg, jeg vil hjelpe dere… Jeg tar vare på de som er svakere en meg selv. Det er min rolle. Ikke døm meg for pengene, la meg få bevise at jeg fortjener denne plassen. Jeg er bare meg, Maria. Ikke døm meg. Det er vondt å være rik.»

Høili er en samfunnengasjert blogger og mener nordmenn er late, noe hun er overbevist om siden Jon Hustad skriver at mange av oss går på trygd. En annen måte hun viser at hun «tar vare på de som er svakere» er ved å skrive tekster som «Kjære muslimske menn, slutt å drepe». Et annet ledd i kampen for de svake er hennes frontalangrep på Røde Kors. Hun fant på en historie om at de hadde «et sugerør ned i kommunekassa for å få finansiert aktivitetene de tilbyr… Og hva tilbyr de: Primært sett arbeid med minoriteter!»

Da det viste seg at lite i teksten stemte beklaget hun, men var likevel ikke så ydmyk. Overfor Dagbladet utdypet hun hvorfor hun hadde skrevet innlegget: «Barna i mottakene får ikke mindre av den grunn, for de får jo alt. Her er det en skjevfordeling»

Vi skjønner at kampen mot skeivfordeling av ressurser er svært viktig for henne. Det er åpenbart også kampen mot Røde Kors. I et annet blogginnlegg skriver hun:

«Det er klart folk drukner, det er klart folk sulter i hjel. Røde Kors, med flere tillater at nåtidens mennesker gjør nettopp dette, for å spare til fremtidige katastrofer? Har dere på toppen i disse hjelpeorganisasjonene i det hele tatt tenkt så langt at å bruke pengene nå vil forhindre fremtidige katastrofer? Til å bygge infrastruktur til selvhjelp? Dere driver med brannslokking for at dere skal suge ut millioner av kroner som dere skraper ut av folks lommer. Dere tillater også at det er økt innvandring til Norge, slik at det koster samfunnet ENDA mer penger.»

For å fortelle om hva hun i alle fall ikke er skriver hun i en annen post: «Synes ikke dere at dette rasisthysteriet har gått for langt? Og bruker innvandrere dette til egen fordel? Vi er ikke rasister i Norge i følge statistikken.»

En av de vanskelige tingene med å være datter av en riking er at folk mener at det er det du er. Faksimile Dagens Næringsliv.

«Jeg elsker grundere, de som skaper. De som aldri gir seg. Er du en som gir deg? Jeg gir meg aldri. Jeg elsker de som vokser, de som har troen på seg selv, de som har overskudd til å hjelpe utover egen akse. Er du en av de? Jeg er en av de», proklamerer hun på bloggen sin. Om de 130 millionene hun har fått av faren, som riktignok har blitt færre med årene, skriver hun «Jeg har kanskje tillatt meg selv mer en jeg burde. Jeg har vært grådig på mange plan. Men jeg har jobbet hardt for alt», i posten Jeg skal fortelle deg litt om hvordan livet mitt har vært med mye penger på bok. 


Vi normale, lønnstakere, trygdede, arbeidsløse, studenter med flere vil sannsynligvis aldri komme til å forstå hva det vil si å være tynget av hundrevis av millioner, ja kanskje milliarder av kroner. Hadde det bare vært en måte vi kunne hjulpet dem på, en måte de kunne blitt fri fra denne rikdommen. Men de ser ut til å være fullstendig fanget av overflodens forbannelse. Stakkars, stakkars mennesker…

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

9 kommentarer på Rikingenes egne ord om hvor grufullt det er å være rik

 1. AvatarAlbert Andersen Øydvin // 2017-08-12 kl 01:02 //

  På tide å gjera noko!
  https://www.facebook.com/events/109041209804651/

  I anledning Rimi-Hagens utspill i Dagens Næringsliv har et knippe ildsjeler samlet seg for å arrangere et fakkeltog for de rike den 18. august. Nu er det blivet for meget! Vi kan ikke sitte å se på at den undertrykte og forfulgte gruppen lider mens alle vi vanlige folk står og ser på.

  – Skatteflyktninger er også flyktninger – asylrett for alle!
  – Nei til familieoppslitting til Sveits – familiegjennforening over arveavgift!
  – La de rike være rike – gjennreis den borgerlige stolthet!
  – Ta riking-begrepet tilbake – fjern stigmatiseringen!
  – Kutt unødvendige utgifter til uføre, syke og fattige. La dem spise kake!

  «Du må ikke sitte trygt i ditt hjem
  og si: Det er sørgelig, stakkars dem!
  Du må ikke tåle så inderlig vel
  den urett som ikke rammer dig selv! »

  Planleggingsmøte skjer lørdag 12. august, klokka 17.00 på Tøyen (Hagegata 22). Ta kontakt med arrangørene om du vil være med.

 2. AvatarMay-britt Myrvang Umeji // 2017-08-12 kl 10:45 //

  Om det er SÅ tungt og være rik kan de vel gi noe til de som ingenting har. Dattra mi har 3 hjemmeboende sønner og må klare seg med barnetrygd og farsbidrag. Får ikke hjelp noen steder for barna er så store at hun kan jobbe 14 -8 og 6
  Lett og få jobb i disse tider når de med høg utdanning ikke får. Næ dåkker har fen mæ ikke no e og klage på ???

 3. AvatarLadyLiberty // 2017-08-12 kl 17:07 //

  Et svært godt og hilariøst eksempel på hvor empati-blottede venstreekstreme er.

  http://onarki.no/blogg/2011/06/empati-en-unik-menneskelig-egenskap/

 4. Bjarne Brøndbo er en av de mest velfortjente rikingene i Norge. Han har bare bidratt med gode ting og virker i det hele som en trivelig kar.

 5. AvatarComrade Pootie // 2017-08-13 kl 17:20 //

  Penger gir ikke lykke.

  • Avatarbørre arnold // 2017-08-13 kl 17:40 //

   Nei men de gjør livet enklere det vet vi alle som har opplevd magre tider feks som studenter.

   • AvatarComrade Pootie // 2017-08-13 kl 18:29 //

    Joda, man har nok bedre myligheter til p legge til rette for et bedre liv, men jeg blir kvalm når jeg ser folk avvise argument fra en person med mye peonger på bakgrunn av at de er rike. Det synes å være en slags norm hvor beløpet man har på konto avgjør hvorvidt man engang har rett til å uttale seg eller klage over ting. Som regel er problemet til den velstående ikke relatert til deres rikdom

    • Avatarbørre arnold // 2017-08-13 kl 19:06 //

     Jeg antar at bakgrunnen for artikkkelen eller kåseriet er debatten om formueskatten, spesielt Stein Erik Hagen nylige uttalelser. Dette utspillet midt i en valgkamp er vel en gavepakke til partier som SV når han mener at rike mennesker er en pariakaste i Norge. Formueskatten har uansett noen uheldige sider som feks at man kan ende opp med å betale formueskatt når bedriften taper penger, eller har svært kunstig høy markedsverdi som feks under dotcom boblen det gikk veldig dårlig med de fleste av disse selskapene etterpå, det andre er favorisering av utenlandsk eierskap. Jeg antar den vil bli fjernet en gang i fremtiden når eller hvis eierskapet til norske bedrifter er veldig dominert av utlendinger og skatteflyktninger.

 6. AvatarØyvind Larsen // 2017-08-14 kl 17:09 //

  Det ville nok være en fordel for ALLE at formueskatten ble avviklet. En helt annen sak er at reglene for å unngå nullskatte-ytere nok kan skjerpes.

  Om nå noen rikinger får beholde større deler av sin formue, så vil nok enten den formuen bli investert i noe fornuftig som skaper arbeidsplasser. Formueskatten havner hos staten, og utnyttelsen der virker å være svak.

Kommentarfeltet er lukket.