Skryter av en skattepolitikk som er en gavepakke til de superrike

FOTO: Eirik Helland Urke

De aller rikeste har fått 583.350 kroner mer i skattelette per år enn de resterende 94 % av befolkningen. Gratis helsehjelp har blitt kuttet, pensjonister får mindre og avgiftene er økt. Likevel skryter de blåblå av skattepolitikken.

Jørund Hassel
Om Jørund Hassel (56 artikler)
Jørund Hassel er pensjonist og har tidligere jobbet i NSB. Han har hatt ulike tillitsverv i Norsk Jernbaneforbund og som distriktssekretær i LO Stat.

Ved Stortingsvalget brukte mange arbeidstakere, uføretrygdede og pensjonister stemmeseddelen sin på partiene Fremskrittspartiet, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti. Det var særlig to saker som bidro til det. Det ene var lovnader om skattelette og det andre var at Norge skulle bli «Bomfritt så lenge Fremskrittspartiet sitter i regjering».

Enhver som har fulgt med et minimum på skolen, eller har opplevd perioder hvor høyrepartier har hatt makt – vet at høyrepartiene ikke gir noe som helst til arbeidstakere og trygdede. Høyrepartier har kun omsorg for de 1 % rikeste. Men i «valgrusen» ble visst historikken glemt av mange.

Hvert år gir Fremskrittspartiet, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti 20-21 milliarder kroner i skattelette til det norske. Dette som et ledd i avfinansieringen av velferdsstaten. Fremskrittspartiet-/ Høyre-regjeringens skryt av kutt i skatter og avgifter har sine konsekvenser.

LES OGSÅ: Eiendomsskatt: Et resultat av regjeringens utarming av kommunene og hjelp til de rikeste

Hva får folk flest?
Kr. 10.- per dag har «folk flest», 94 prosent, i snitt fått i skattelettelser av partiene Fremskrittspartiet, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti, kr 3 650.- per person. Mens de rike i snitt har fått kr 1 600 i skattelette hver dag, kr 584 000.- per år. En differanse på 583 350 kroner i året.

Men for arbeidstakere og trygdede, så er det ikke helt riktig at skatteletten har vært kr 10,- per dag. For de borgerlige partiene har økt avgiftene med 4 milliarder kroner. Så skatteletten har nok vært nærmere 9 kroner dagen enn 10 kroner dagen.

De som sitter nederst ved bordet må betale
Kutt i velferd er en EU-sak, med basis i OECD-rapporter. Hvor Norge må følge etter gjennom EØS-avtalen.

Det begynte med svekkelser i pensjonsytelser. Først ute var landene Frankrike og Italia. I Norge kom pensjonsreformen i 2005 (Bondevik II-regjeringen). Nylig ble det slått fast at pensjonister og uføre gjennom de tre siste årene har fått redusert sin kjøpekraft med 8 – 10 000 kroner.

Kutter gratis helsehjelp
Takket være Kristelig Folkeparti kuttet staten gratis fysioterapi/helsehjelp for kronisk syke, skadede og multihandikappede fra 01.01.2017.

En person jeg snakket med forleden hadde benyttet dette tilbudet to dager i uken og måtte nå betale 450.- per behandling. En økt utgift på om lag 45 000 per år. Det er veldig mye penger for en pensjonist. Den omtalte personen overveier å kutte fysioterapien av økonomiske grunner.

Kutter ytelsene på pleiepenger for langtids pleietrengende
Ikke nok med det, nå skal reglene for pleiepenger – slik at ytelsen går ned fra 100% til 66 % ytelse etter ett år. Et forslag som kan ramme både syke barn og foreldre – som av økonomiske årsaker tvinges tilbake i jobb. Et forslag som selges inn med begrunnelsen «at flere kan få ytelsen». Fremskrittspartiet, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti ser ikke enkeltmenneskene og individuelle behov når det gjelder arbeidstakere og trygdede er lærdommen av dette.

Flere mister bostøtte
Nye regler gjør at flere mister bostøtten. Noe som kan medføre at enkelte ikke lengre har råd til å beholde egen bolig (se denne artikkelen). Tidligere fikk man bostøtte hvis man levde for mindre enn 10.715 kroner i måneden. Fra 1. juli ble den såkalte minstenormen for livsopphold redusert til 8.289 kroner pr måned.

Kutt i feriepenger til arbeidsledige
Bondevik II-regjeringen kuttet feriepenger til arbeidsledige, men ble gjeninnført av Stoltenberg II-regjeringen i 2005. Dette har Fremskrittspartiet, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti sørget for å kutte igjen fra 01.01.2015.

Arbeidsledige mister retten til dagpenger
Dette forklarer kanskje noe hvorfor antall fattige barn i Norge har økt til hele 92 000?

LES OGSÅ:Hvorfor skal vi privatisere velferd og hvorfor vi ikke skal det

Sentraliseringer og økonomiske straff
Fremskrittspartiet, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti driver en massiv sentraliseringspolitikk. Sykehus, politiet, forsvaret, kommuner, fylker er noe av de som berøres (sentraliseres). Alt for å øke privatisering og anbud mv av offentlige tjenester i tråd med krav fra EU – og under dekke av begrepet «behov for omorganiseringer».

Et av virkemidlene for sentraliseringer er bruk av bompenger. Det skaper økte forskjeller i samfunnet mellom de som må passere bomstasjoner regelmessig og de som ikke trenger det. Utgiftsposter som kan bli svært belastende for trygdede og de som har lave inntekter. Eksempelvis kan en biltur tur/retur Otta-Oslo komme til å koste 700 kroner i bomavgifter.

I tillegg trues kommuner som ikke frivillig 100 % fører FrP/Høyre-politikk i sin kommune med økonomisk straff gjennom kommunenes inntektssystemer. Noe som kan forrige velferdstilbud rundt i landet – med flere økte forskjeller.

Dette er fasiten av slagordene til Fremskrittspartiet og Høyre – «Nye ideer – bedre løsninger».
Lykke til med Stortingsvalget i 2017!!!

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.