Vil innskrenke streikeretten og gi lavtlønte mindre betalt: Fikk Fritt Ords honnørpris

Foto: Magnus Fröderberg

Nok en gang belønner Fritt Ord en som sparker nedover ved å gi de rikestes propagandaminister og Civitas leder 100.000 og en krystallvase.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (176 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

Civitas leder, Kristin Clemet, fikk i går kveld Fritt Ords honnørpris. Stiftelsens hjemmesider begrunner valget med «mangeårige innsats for en kunnskapsbasert og saklig offentlig debatt, og for å gjøre tankesmier til en viktig del av denne».

Clemet har blitt sponset inn i en sentral rolle i norsk offentlig debatt av landets aller rikeste. Den rollen har hun brukt til å gi skylda for samfunnets problemer på de som har minst makt og minst penger. Løsningene hennes er å forskyve makt fra folk og demokratiske institusjoner til de som allerede bader i penger — og betaler millionlønna hennes. Å jobbe for kutt i sykelønna samtidig som skatteflyktninger skal gå fri er ikke «verdifullt virke i det frie ords tjeneste», det er kvalmende elitisme.

LES OGSÅ: Når Kristin Clemet ber oss roe vet vi det er på tide å protestere

En riking som kjemper for de rikeste
Tenketanken Civita er betalt for av Norges aller rikeste for å produsere propaganda som skal sikre at rikingene blir enda rikere. Blant dem som har sett seg tjent med å spytte i kassa til Civita er skatteflyktning og milliardær Stein Erik Hagen, nesten-nullskatteyterne i Norsk Rederiforbund og selve krontappen blant de utenomparlamentariske kreftene som jobber for en forjævlifisering av arbeidsvilkår i Norge og hemmelighold i næringslivet: NHO. 

Når Kristin Clemet tydeligvis har klart å overbevise Fritt Ords jury om at denne virksomheten er noe som tjener ytringsfriheten synes de nok det er helt greit at hun bryter egne og den øvrige høyresidas prinsipper om lønnsmoderasjon. Hun tjente 2,3 millioner kroner i fjor.

Og om Civita har funnet et smutthull i loven som gjør at de kan praktisere de samme sykelønnsreglene som de selv vil at skal gjelde for vanlige arbeidere, trenger ikke Clemet bekymre seg da ektemannen Michael von Tetzschner er lignet med en formue på 7,4 millioner.

Clemet vil ta fra de som har minst og gi til seg selv og sine. Større økonomisk ulikhet sees på som naturlig. Vaskehjelpen som reingjør huset til von Tetzschner tjener om lag 2 millioner kroner mindre enn hans nå prisbelønte frue — det hvis vaskeren er så heldig å ha fast jobb, noe ekteparet arbeider hardt for at færre skal ha. Nå bidrar også Fritt Ord til denne ulikheten ved å gi en premie på 100.000 kroner samt en krystallvase til en person som absolutt ikke trenger det.

LES OGSÅ: Dette tjener rikingene som vil kutte lønna til vanlige folk

Antidemokratisk og antiarbeider
Fritt Ord-vinneren uttalte seg i fjor til fordel for at streikeretten til offentlige ansatte og «private virksomheter som ligner ved at de lever av offentlige pengestrømmer» skal innskrenkes. Man kunne mistenkt at Civita-lederen ikke har fått med seg at det er gjennom streik og trusselen streik om at norske arbeidere har opparbeidet seg kanskje de aller beste rettighetene i verden, både når det kommer til lønn, lover knyttet til arbeidslivet, men også for en god velferdsstat. Tilfellet er nok heller at Clemet er fullstendig klar over dette, men ønsker å begrense arbeideres makt til fordel for kapitalistene som lønner henne så rikelig. For når alt kommer til alt er streik det eneste reelle pressmiddelet arbeidere har i konflikt med bedriftseierne og ved å uthule streikeretten forskyves også maktbalansen i retning kapitalen.

Clemet har gjentatte ganger klaget sin nød over at fagbevegelsen og spesielt LO har for mye makt. At 1,6 millioner mennesker villig betaler medlemskontingent til Norges største organisasjoner er en demokratisk kraft det er vanskelig å tolerere.

LES OGSÅ: Civita gir talerstol til forfatter som mener svarte er dummere enn hvite

Fremmer militærkupp, rasisme og imperialisme
Om en uke skal Civita arrangere frokostmøte med den amerikanske forfatteren Charles Murray. Han er mest berømt for å være medforfatter av The Bell Curve hvor han påstår at svarte er dummere enn hvite, at det er en viktig årsak til de økonomiske forskjellene basert på etniske grupper. Murray slutter ikke der, han vil nemlig ha en politikk for at de han mener er mindre intelligente — de som er mørkere i huden enn han selv — skal få færre barn. Det er det man kaller eugenikk eller rasehygiene på godt norsk.

Det er ikke første gang Civita inviterer møtegjester som lever i en annen tid. Niall Ferguson er historiker og mener at imperialismen og det britiske koloniveldet slettes ikke var så ille. Kolonialismen baserer seg på at man kolonistatens folk er overlegne de lokale og at man har rett til å stjele hva enn man vil ha som de besitter. Så ble også gjort, noe som blei kombinert med drap på millioner av mennesker. Ferguson mener imidlertid at kolonialismen hadde mye godhjertethet fra kolonimaktenes side og at de koloniserte og deres etterkommere kan takke spesielt Storbritannia for demokratiet. Ferguson mener USA er en imperialiststat og at det er flott. Men at de skjuler sine intensjoner grunnet politisk korrekthet, noe de bør slutte med.

Siden oppstarten i 2009 har Civita vært aktiv støttespiller for det selverklærte menneskerettighetsforumet Oslo Freedom Forum. Der har latinamerikanske kuppmakere, krigshissere og torturtilhengere fått boltre seg fritt i menneskerettighetenes navn. Der har også næringslivet, som selv sponser forumet, fått tilgang til talerstolen og fin reklame. Blant annet har demokratimotstander Peter Thiel vært på talerlisten samtidig som han sponset forumet. Nå er han Donald Trump-sponsor og deltok i valgkampen hans. Det er et slikt samrør mellom penger og politikk ligger i hjertet til Civita.

LES OGSÅ: En ideologisk kriger prøver å restaurere imperialismen

Homohat og folkemordsideolog
Det er ikke første gangen Fritt Ord gjør seg bemerket med pengeutdelinger. Nina Karin Monsen, filosofen hvis viktigste kamp er mot det hun kaller homolobbyen, fikk den i 2009. Anders Behring Breiviks største forbilde og inspirasjon, Peder Nøstvold Jensen, fikk et stipend av Fritt Ord for å skrive en bok om hvor synd det var i nettopp ham i etterkant av at Breivik hadde drept 77 mennesker det verste terroranslaget på norsk jord. Jensen hadde fanget Breiviks oppmerksomhet med paranoide framstillinger av en påstått invasjonshær av muslimer som «vi» er i krig mot. Alle hvite menn må bevæpne seg, mener Jensen, og renske Europa for muslimer. Folkemordet er det eneste han ikke uttaler, men man trenger ikke mye fantasi for å skjønne at det vil være uungåelig om vi følger Jensens plan, den Breivik mente han satt ut i livet 22. juli 2011. I fjor fikk Walid al-Kubaisi honnørprisen, også han har støttet den elleville konspirasjonsteorien Eurabia.

Fritt Ord er i det minste konsekvente når de i år har gitt honnørprisen til en person som hele sin politiske karriere har sparket nedover.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

6 kommentarer på Vil innskrenke streikeretten og gi lavtlønte mindre betalt: Fikk Fritt Ords honnørpris

 1. Møllersen feilinformerer. Han skriver blant annet følgende om Murray:

  «Han er mest berømt for å være medforfatter av The Bell Curve hvor han påstår at svarte er dummere enn hvite».

  Murray har aldri påstått dette. I boken skriver han blant annet: «The debate about whether and how much genes and environment have to do with ethnic differences remains unresolved.»

  Jeg oppfordrer alle til å se «Hjernevask med Harald Eia, Charles Murray var med i programmet.
  https://www.youtube.com/watch?v=fZ1hK5WsHZ4

  Ingen vil vel beskylde NRK og Harald Eia for å spre rasisme?
  Charles Murray er til stadighet intervjuet i mainstream kanaler over hele verden. Om han var denne forfedelige rasisten som Møllersen får han til å høres ut som ville han nok ikke blitt invitert til å holde foredrag over hele verden.

  Politisk korrekt har blitt et problem både i Norge og USA.
  Vi kan ikke dra frem rasismekortet hver gang noen har en annen mening enn oss selv.
  Istedetfor bør vi møte påstander vi ikke liker med saklig argumenter.
  Derfor er jeg glad for at vi har Fritt Ord prisen selv om jeg ikke nødvendigvis er enig med hvem som vinner den hvert år.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2017-04-20 kl 13:51 //

   Det er ingen motsetning mellom det sitatet og det at han mener svarte er dummere, for det mener han og det er det heller ingen kontrovers rundt.

   • Du skriver at han mener «svarte er dummere enn hvite».

    Det han gjør er vel å vise til IQ tester på befolkningsgrupper som viser at asiater får høyest score, deretter hvite og mørke.

    Men han påstår vel ikke at dette skyldes genetikk. Det kan jo skyldes miljøfaktorer, ref sitatet «the debate about whether and how much genes and environment have to do with ethnic differences remains unresolved.»

    Du skriver veldig tabloid og tolker alt i verste mening.

   • AvatarFrank Follestad // 2017-04-24 kl 10:55 //

    Hvis svarte faktisk på populasjonsnivå er dummere enn hvite er det da feil å si det?

 2. Avatarbørre arnold // 2017-04-20 kl 19:35 //

  «skatteflyktning og milliardær Stein Erik Hagen» Hvor har du det fra at S.E.H ikke er bosatt i Norge?

 3. Det er tragisk og trist at så mange med makt og kapital og penger er mot ekte ytringsfrihet for alle her i landet når det er mulig slik som her.
  En gang for noen år siden var ekte ytringsfrihet vanlig og normalt med normale kommentarfelt i norsk presse.
  For ikke lenge siden kunne jeg til og med komme med ytringer om norsk presse.
  Det er ikke lenge siden.
  Fritt Ord lissom?
  De tekniske løsningene til ekte ytringsfrihet var her lenge. Norsk presse våger ikke ha det.
  Der betyr ikke at jeg er helt tilfreds med systemet Disqus nå, for det er akkurat nå for tregt il å bla bakover.
  Jeg ønsker å vise alle mine kort og slik at alle kan se alt jeg skrev.
  Fritt Ord og frihet til alle og ytringsfrihet til alle?
  Civita og ytringsfrihet til alle?
  Da mener jeg at folket og leserne bør sjekke lenge og ofte og nøye hva som er virkeligheten.
  Jeg trenger ikke å sjekke mer. Og mine vurderinger er åpne og til å se for alle her i dette systemet selv om det er vanskelig å bla bakover, og det kommer på Twitter, og jeg har hjemmeside. Tid nok har jeg ikke.
  Takk for bidrag til ekte ytringsfrihet her.

Kommentarfeltet er lukket.