Fox News ikke lenger USAs mest populære nyhetskanal

Bill OReilly jobber ikke i Fox News lenger. Foto: World Affairs Council of Philadelphia

Den skandalepregede og sterkt høyrevridde TV-kanalen har mistet oppslutning. Uærlig rapportering og endeløse anklager om seksuell trakassering har veid tyngre enn Donald Trumps reklamering for Fox News.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Ifølge medieanalyseselskapet Nielsen har MSNBC gått forbi Fox News og er nå den mest sette kabel-TV-kanalen i både ‘primetime’ (19:00-00:00) og har det mest sette morgenprogrammet, Morning Joe. MSNBC var mest sett i hele perioden 17.-21. juli, men Fox News er fremdeles mest sett på dagtid og i helga 22.-23. juli blant kanalene som kun er tilgjengelig på kabelnettet, hvilket gjelder de fleste nyhetskanalene. Det melder Independent. Undersøkelsen er gjort over perioden 17.-21. (23.) juli .

LES OGSÅ: Media: Elefanten i rommet

Programverter, direktører og seksuell trakassering
Fox News har hatt tunge tider etter at en av deres mest populære programverter, Bill O’Reilly, blei anklaga for seksuell trakassering av stadig flere kvinnelige medarbeidere og tidligere kolleger. Etter lenge å ha stilt seg bak O’Reilly gikk kanalen inn for et forlik med kvinnene og at han skulle slutte i stillingen. O’Reilly aksepterte sin avgang, men nekter for å ha gjort noe galt. Anklagene strakk seg over flesteparten av de 21 årene kanalen har eksistert og han har jobbet der. Fox måtte ut med 13 millioner dollar, eller 104 millioner kroner, i erstatning til fem av kvinnene som anklaget O’Reilly. Han ledet det som lenge var det mest sette programmet på Fox News, The O’Reilly Factor, hvor han blei kjent for sin aggressive og tidvis hetsende tone mot sine gjester.

Tidligere i sommer suspenderte Fox Business programlederen for ‘Making Money’, Charles Payne, etter anklager om seksuell trakassering. Det samme skjedde med en av selskapets ledere, Bill Shine, for tre måneder siden. I fjor sommer trakk selskapets direktør, Roger Ailes, seg etter samme typen anklager. Ailes døde i mai i år. Han hadde vært medierådgiver for George Bush sr., Ronald Reagan og Richard Nixon. Etter å ha forlatt Fox blei han tatt imot som rådgiver til Donald Trumps valgkamp. Jamie Horowitz, en av lederne i Fox Sports, fikk sparken etter det blei klart at også han var under etterforskning for seksuell trakassering. Visepresident for Fox News Latino, Francisco Cortés, blei anklaga for å ha prøvd å tvinge en av sine journalister til oralsex og seinere ha skremt henne fra å melde fra om saken. Fox har betalt henne 2,5 millioner dollar i erstatning. Dette er bare noen av mange saker i samme bane hvor de fleste har til felles at selskapet har vært kjent med de graverende forholdene.

Fram til 31. mars skal Fox News ha brukt 45 millioner dollar, eller 358 millioner kroner i forbindelse med søksmål relatert til seksuelle overgrepsforbrytelser.

LES OGSÅ: Falske nyheter og ekte nytale

Donald Trump kan ikke forhindre Fox’ fall
En av kanalens mest populære ansikter, Megan Kelly, blei i fjor hånet av daværende presidentkandidat Donald Trump som antydet at hun var uprofesjonell og sint på ham fordi hun hadde mensen: «Du kunne se det kom blod ut av øynene, det kom blod ut av hennes ‘wherever'». Etter lite støtte fra TV-kanalen byttet hun beite til NBC News. Kelly var blant dem som hadde anklaget Roger Ailes for seksuell trakassering.

Som en konsekvens av flommen av beskyldninger blei både seertall og annonseinntekter negativt påvirket.

Fox’ popularitet har sunket over lengre tid, men har ikke blitt forbigått før den siste målingen. Det er første gang på over 20 år at MSNBC leder an en slik ranking.

I sine gjentatte angrep på media har også Donald Trump ved flere anledninger trukket fram Fox News som en god og troverdig kilde. Han takket «Fox og venner» for storslått rapportering tidligere i sommer. Kanalen var en av få som støttet Trump gjennom presidentvalgkampen. Etter at det var klart at Fox skulle betale erstatning, men to uker før det blei offentliggjort at O’Reilly ikke ville fortsette med The O’Reilly Factor, støttet president Trump programlederen. Han mente O’Reilly var en god person, en han kjente godt, at han ikke hadde gjort noe galt og at han ikke burde inngått noen avtale med kvinnene.

Fox News har gjennom tiår vært utsatt for hard kritikk fra medievitere, journalister og seere for å ha en uærlig og tendensiøs dekning.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned