USA: Økning i høyreekstrem terror siste tiår – rett til værs under Trump

Terroristen fra Charlottesville, James Alex Fields Jr. og president Donald Trump. Foto: Commons

Ifølge Washington Post har høyreekstremister stått for en tredjedel av terrorismen i USA mellom 2010 og 2017. 36 av 92 angrep skjedde året Trump blei president og det har fortsatt i 2018.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

En opptelling av Washington Post viser en eksplosjonsartet utvikling i høyreekstrem terror etter at Donald Trump blei president i USA i 2017. Avisa deler det de kaller domestic terrorism, eller innenlandsterrorisme, og annen terrorisme opp i fire kategorier, høyreekstrem, venstreekstrem, islamistisk og ukjent eller annen årsak.

De høyreekstreme sto for en tredjedel av de samlede terrorangrepene i perioden fra 2010 til i dag, ifølge rapporten. Av de fire kategoriene var det færrest islamistiske angrep, men de sto bak flest dødsfall, dette grunna enkeltangrep med svært mange døde som massenedkjøringa i New York oktober 2017 (8) og nattklubbskytinga i Orlando (49) som imidlertid flere mente hadde andre årsaker enn den religiøse bakgrunnen til gjerningsmannen.

LES OGSÅ: Fire høyreekstreme terroraksjoner i USA på åtte dager

Tvilsomme venstreekstreme aksjoner
Rapporten gir ikke en komplett database over alle hendelsene, men av de fire venstreekstreme terroraksjonene som nevnes er tre av dem av tvilsom karakter hva gjelder å knytte dem til venstresida. Den ene er drapene på fem politifolk i Dallas, en annen drap av tre politifolk i Baton Rougue, en tredje fra 2018 som skøyt tre og drepte én politimann som skulle arrestere ham. Bernie Sanders-tilhengeren som skøyt og skadet en republikansk politiker er det imidlertid lite tvil om.

Sjøl om rapporten ikke teller årets drap nevner den to fra kort tid tilbake. Incel-drapet på et yogastudio og massakren på den jødiske menigheten i Pittsburgh. Disse var bare to av fire høyreekstreme terroraksjoner på ei drøy uke, hvor Trump-tilhengere som sendte bomber til politikere og Trumps erklærte fiender og en nazist som drepte svarte på en parkeringsplass var de to andre tilfellene.

Utklipp av statistikken fra Washington Posts rapport.

LES OGSÅ: Antifascister kjørt ned av bil i terrorangrep ved høyreekstremistisk marsj — Trump fordømmer «mange sider»

Får legitimitet av Donald Trump
Rapportens forfattere har talt seg fram til at 36 av 65 terroraksjoner på amerikansk jord i 2017 var det høyreekstremister som sto bak. Blant de mer prominente var James Alex Fields Jr. som i Charlottesville meide ned en gruppe antifascister med bil i forbindelse med en høyreekstrem markering som hadde tiltrukket seg en rekke av Donald Trumps fans. Etter terroraksjonen uttalte presidenten at det var fine folk på «mange sider» av demonstrasjonene i byen og at man også måtte se på hva «alt-left» holdt på med, ikke bare alt-right, den nazistiske internettbevegelsen som har presidenten som en av sine største ledestjerner. Også Fields Jr. hadde uttrykt støtte til presidenten.

Den høyrevridde og Israel-vennlige organisasjonen Anti Defamation League (ADL) lager lignende statistikk, men har kommet fram til at en enda større andel av den volden har høyreekstremt stempel på seg. I likhet med mange andre mener ADL at presidentens retorikk og framferd gir legitimitet til høyreekstremistene.

— Ifølge ADLs siste forskning på feltet er 71 prosent av de ekstremistrelaterte drapene i USA det siste årtiet begått av høyreekstremister. De som tilhører en hvit overlegenhetsideologi har fått nytt mot — som vi så i de grufulle Pittsburgh-angrepene, i Charlottesville og andre steder. Vi må bekjempe denne økende tidebølga av ekstremistisk vold i USA, sa ADLs direktør Jason Greeblatt til Salon

.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned