Historisk misnøye mot Donald Trump – Bernie Sanders er USAs mest populære politiker

Foto: Evan Guest og Phil Roeder

Den amerikanske presidenten sliter med oppslutningen blant velgerne, mens den selverklærte sosialisten Sanders seiler fram som folkets favoritt.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Da Donald Trump blei valgt var han den mest upopulære presidenten til å innta embetet siden målinger på slikt begynte. En konfrontativ linje kombinert med manglende evne til å få gjennomslag for sine saker gjør at han sliter med oppslutningen

Samtidig forsterker den uavhengige sosialisten Bernie Sanders sin posisjon som USAs mest populære politiker. I likhet med Trump er den politiske gjennomslagskrafta begrenset og han går hardt ut, men opposisjonspolitikeren ser ut til å treffe en nerve i folket som presidenten ikke klarer.

Kun 36 prosent av de spurte gir presidenten godkjent-karakter (approval rating). Det er kun han selv som har overgått det så tidlig i presidentperioden med 35 prosent fra mars. 57 prosent har et fordelaktig inntrykk av Trumps politiske motstykke, Bernie Sanders.

LES OGSÅ: Kan venstresiden overvinne Trumpkulturen? Da må den ut av topartistatens kvelertak

Snur og innfrir ikke
Trumps presidentkampanje var preget av få klare politiske løfter. Likevel sliter presidenten med å følge dem opp og flere mener han har snudd når det kommer til viktige saker. Den lovede muren lar vente på seg, helsereformen møter sterk kritikk både fra republikanere og demokrater, og mange mener Trump har snudd i både utenrikspolitikken og når det kommer til å slippe banknæringen inn i regjeringskorridorene.

American Health Care Act of 2017 gikk gjennom kongressen med knapp margin og signaler fra senatet. Den lovede muren mot Mexico, som USAs naboland i tillegg skulle betale, lar vente på seg. Trump lanserte seg selv som kandidat for Republikanerne ved å kalle meksikanere for voldtektsforbrytere. Presidenten la sitt første statsbesøk til Saudi-Arabia, et land han tidligere hadde kritisert Hillary Clinton for å samarbeide med. Der danset han krigsdansen med og fikk en fredsmedalje av kongefamilien før han signerte en våpenavtale verdt 110 milliarder dollar, noe som sto i sterk kontrast mot hans antimuslimske utspill hvor han lovte å ta et oppgjør med jihadistisk terrorisme. Også Clintons og hans republikanske motkandidat Ted Cruz’  samkvem med banknæringa blei utsatt for Trumps krasse toner, men etter at Det hvite hus blei hans har gitt stillingene som finansminister og vise-finansminister til tidligere ansatte av investeringsbanken Goldman Sachs, i tillegg til flere andre viktige stillinger.

LES OGSÅ: Kommentariatet feilet – klasse funker!

Leder opprøret
Bernie Sanders på sin side har heller ikke mange politiske resultater å vise til i form av vedtatt politikk, noe heller få ville forventet av ham fra opposisjon i senatet og i opposisjon i Det demokratiske partiet. Sanders har i stedet angrepet partiet han ønsket å representere i presidentvalgkampen og kaller for fornyelse. Det synes å resonere blant massene og det positive inntrykket amerikanere har av Sanders, og det negative for Trump, er en trend som har vist seg over lengre tid.

— Den nåværende modellen og den nåværende strategien til Det demokratiske partiet er en absolutt fiasko, sa senatsveteranen foran 4.000 frammøtte på The People’s Summit, en radikal konferanse arrangert av fagforeningen National Nurses United.

— Det demokratiske parti trenger fundamental forandring. Hva det trenger er å åpne dørene til arbeidende folk, og unge folk, og eldre folk som er forberedt til å kjempe for sosial og økonomisk rettferdighet.

— Det demokratisk parti må forstå hvilken side det er på. Og det kan ikke være på siden til Wall Street, eller oljeindustrien, eller legemiddelselskapene.

Sanders har etter valget nektet å si om han vil stille som kandidat igjen og heller satt sine krefter inn på å bygge videre på den grasrotbevegelsen han understrekte at han ønsket å bidra til å bygge.

I et intervju med The Real News kommer han med krasse ord mot partiledelsen:

— Det vi vet er at det er folk, og ofte sier jeg dette nesten uten å tro det, som foretrekker å gå ned med Titanic så lenge de er øverst.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned