«Babyfengsler» for innvandrere åpnet i USA – Trump anklages for barnemishandling

Fra et av forvaringsanstaltene ved USAs grense til Mexico. Foto: Amerikanske myndigheter via AP.

2.300 barn er revet vekk fra sine foreldre som følge av Trumps tiltak mot innvandrere, mange av dem settes i bur. Presidenten i barnelegeforeninga kaller politikken barnemishandling.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Donald Trumps regjering fortsetter politikken med å rive barn av innvandrere fra sine foreldre. Ifølge Associated Press (AP) har myndighetene i USA selv informert om at drøyt 2.300 barn har blitt tatt fra sine foreldre og satt i midlertidig oppbevaring før man finner ut hva som skal skje med barna.

Nyhetsbyrået AP har i dag avslørt at tre såkalte babyfengsler — som myndigheten selv kaller herberger for de i «sart alder» — har blitt åpnet for å ta seg av dem. Et fjerde skal etter planen åpnes i løpet av kort tid og de skal være for barn under tenåringsalder og ned til toåringer. AP sier de vet om flere babyer som har blitt tatt fra sine foreldre.

LES OGSÅ: Donald Trump vil gi bonus til lærere som er bevæpnet på jobb

Barnemishandling
Etter at den Trump-oppnevnte statsadvokaten Jeff Sessions advarte om at de kom til å ta barna fra foreldre som krysser grensa mellom USA og Mexico uten tillatelse, har kritikken tiltatt i styrke. Etter å ha besøkt et av forvaringsanstaltene uttalte Colleen Kraft, president i American Academy of Pediatrics (barnelegeforeninga), at det var statlig barnemishandling.

— Jeg har aldri vært i en situasjon hvor jeg har følt meg så meningsløst hjelpeløs. Dette er noe som har blitt påført dette barnet av myndighetene, og det er ikke noe annet enn statssanksjonert barnemishandling, fortalte Kraft til CNN.

Barnelegen beskreiv at hun aldri hadde opplevd noe lignende i sine år i yrket. Andre leger CNN snakket med forteller at det er et voldsomt traume for barn å bli tatt fra foreldrene og at politikken vil føre til en generasjon av traumatiserte barn. De hadde sett barn ned i to år blitt tatt fra sin mor. DemocracyNow! har meldt om grensevakter som med makt har tatt ammende barn fra sin mor.

Tidligere denne uka kom det ut lydfiler fra innvandrerbarn som gråter og ber om å få møte sin foreldre som de nylig har blitt fraskilt. Vaktene gjør narr av barna og kaller gråten et orkester.

LES OGSÅ: «Blodige Gina» — Trumps nominerte til CIA-sjef møtte protester og kritikk for torturrolle

Barn nektet å gi hverandre klem
En varsler som jobbet i en forvaringsanstalt har fortalt DemocracyNow! om at barn som blei nekta senger å sove i, hvor søsken som hadde blitt adskilt fra sine foreldre blei satt i andre rom enn sine søstre og brødre som de hadde ankommet med, og at vaktene blei beordret til å handheve et forbud mot at barna ga hverandre klemmer.

Media har ennå ikke fått adgang til det flere motstanderne av politikken kaller babyfengsler og selv ved forvaringsanstaltene på grensa fikk ikke AP filme når de slapp inn, men måtte bruke videoopptak gjort av myndighetene. Flere politikere helt opp på senatsnivå har blitt nekta adgang da de har ønsket å inspisere fasilitetene.

I møte med den massive kritikken har Donald Trump skyldt på Demokratene for at hans regjering har beordret å ta barn fra sine foreldre. Han har uttalt at han «hater å se barn bli revet fra sine foreldre», men at politikken vil fortsette. Meningsmålinger tyder på at et klart flertall er mot å ta barn fra foreldrene. 67 prosent er mot og kun 27 prosent er for. Det er imidlertid et knapt flertall som støtter politikken blant de som ser seg som republikanere.

FN har bedt USA slutte å fengsle barn og sende dem vekk fra foreldrene.

Siste utvikling i saken er at Donald Trump har sagt at han vil gjøre «noe» for å forhindre at barn og foreldre skilles, men han har ennå ikke sagt hva.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned