Trump-sjokket begynner å gi seg. Fabian-sjokket likeså

Skjermdump fra video på Sylvi Listhaugs Facebook-side.

Det er skummelt. Vi blir for fort vant til det. Nå er også Fabian Stang med på å tolerere og legitimere grenseoverskridende uttalelser om grupper av mennesker. Han er med på å flytte folks toleranse for hva som er akseptabelt å si høyt. For han ser vel hva statsråden hans driver med?

Guri Waalen Borch
Om Guri Waalen Borch (36 artikler)
Guri Waalen Borch er mphil. i Peace and Conflict Transformation fra Universitetet i Tromsø.

Litt som en tegneseriefigur står Stang som en bamse ved sin statsråds side i hennes nye video. Her er det god stemning: De er begge pyntet i anledning den forestående jula, og i bakgrunnen skinner julelysene. Det grønne, glitrende treet mangler heller ikke. Det hele er oppkonstruert koselig; innholdet i det som blir sagt står i stor kontrast.

Mens folk i Aleppo befinner seg i helvete, både kristne og ikke-kristne, har Fabians statsråd funnet ut hvem som fortjener våre penger mest. Hun har laget et skille mellom verdige og ikke verdige givere og mottakere av vår rikdom. NOAS skal samtidig få sitt pass påskrevet: NOAS er ifølge statsråden «norske byråkrater», gir vi penger til dem, lønner vi norske ansatte som sitter godt i det. Pengene går til lønn, og disse ansatte driver altså ikke med noe annet enn å motta lønn. De sitter rett og slett stille med hendene i fanget og venter på lønningsdagen hver måned. Hun nevner ikke de 249 barna som fikk hjelp under forrige rettshjelpsdugnad, barn som har fått endret sine liv rett og slett fordi de fikk rettshjelp de ellers ikke ville ha fått. Forskjellen på å få bli Norge i stedet for å bli deportert til land i krig og konflikt, er unektelig substansiell for disse barna. Statsråden vet så godt hva hun driver med, urettferdigheten og urimeligheten i det som blir sagt vil selvfølgelig drive folk til å hyle, som før. Ekstreme og urimelige påstander gir reaksjoner, dette vet en tidligere ansatt i First House.

LES OGSÅ: Nei, Listhaug. Din tommel opp er grotesk

Splitt og hersk, lik og del
Denne gangen er Listhaug kaldere, drøyere og mer beregnende enn hun pleier. Hun skal vise godhet, mens hun samtidig splitter. Det er gjennomtenkt, og det er helt klart at hun indirekte opphøyer en gruppe mennesker, ‘de kristne’, mens de andre (her vil de fleste assosiere til ‘muslimene’) altså ikke er blant dem som trenger hjelpen vår mest. Barn som har bodd mange år i Norge og står i fare for å bli sendt ut til land som Afghanistan, trenger i hvert fall ikke hjelpen fra «de norske byråkratene», for da kan det hende de får sine rettigheter oppfylt i stedet for at hennes regjering når måltallene om raske utsendelser.

Hun driver med splitt og hersk, påpeker flere. Splitt, lik og del er Listhaugs strategi. Når vi så reagerer, kan hun påstå at når hun gjør noe positivt, vil det alltid vris til noe negativt.

«Det er ikke alltid like enkelt. Når jeg legger ut en oppfordring til å støtte en gruppe som jeg mener sjeldent får like mye oppmerksomhet av medier og politikere, nemlig kristne forfulgte, klarer også det å vris til noe negativt av enkelte. Det er lov å ta dette initiativet opp i beste mening og ikke alt i verste mening»

LES OGSÅ: Erna Solbergs egne riksmobbere

Stangs godslige bidrag
Jeg trodde først at Stang ikke visste hva han var med på. Men han står jo der og blir filmet og er 100 % med på spillet til statsråden sin. For det er et spill, og det ønskede resultatet er ikke samhold og solidaritet. Splitt og hersk og solidaritet er som kjent ikke det samme.

Stang skriver på twitter at den som vil ha et fredelig liv i politikken bør velge noe annet enn innvandring. Det kan han ha rett i. Det man velger å fokusere på, som statsråd og statssekretær for innvandring og integrering, har imidlertid betydning, både for holdninger og samhold. Julefreden kommer ikke ved hjelp av oppkonstruerte hersketeknikker med juletrær i bakgrunnen. Det kunne være en idé å inkludere mennesker inn i vårt vi, snakke om mennesker som like mye verdt, om mennesker i nød som likeverdige mottakere av ekte solidaritet.

LES OGSÅ: Den rike ministeren — en juleshistorie

Mens vi lar sjokket legge seg
Fremskrittspartiet i Oslo stemte imot «å hjelpe dem der de er», da resten av bystyret gikk inn for å gi en million til syriske flyktninger. Fremskrittspartiet ønsker stort sett ikke å hjelpe så det monner hverken her eller der. Oslos tidligere ordfører Fabian Stang støtter samtidig opp om Listhaugs siste splittende påfunn. Akkurat nå bør hjelpen komme så det monner, og vi kan tenke litt på hvordan vi snakker med og om hverandre, nå i denne kristne høytiden som Listhaug trekker fram. Det ville også være i den kristne ånd. Den barmhjertige samaritaner brydde seg ikke om folkegrupper eller religioner. Den historien bør vi alle ha lært noe av. God jul!

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

4 kommentarer på Trump-sjokket begynner å gi seg. Fabian-sjokket likeså

 1. «-Finn politikeren du misliker mest (Listhaug) og de menneskene som har det jævligst i verden (Aleppo) akkurat nå og prøv å knytte disse sammen på en rett fram hårreisende uredelig måte» Høres ut som en oppskrift på en (dårlig) ungdomsskole-stil. Men er kanskje ikke noe du forventer fra noen med mastergrad fra universitetet?

  Hva med å problematisere hva som utløser migrantstrømmene, om det er virkelig er bedre at afghanske gutter og unge menn sendes bort fra familiene sine ofte mot sin vilje og sitter uten nettverk alene og forlatt på norske asylmottak?

  • AvatarJoakim Moellersen // 2016-12-19 kl 14:08 //

   Det er jo Listhaug som har knyttet disse sammen ved å si at det er viktigere å hjelpe de hun vil enn de flytkningene som NOAS hjelper. Hva med at du problematiserer det?

   Du viser jo null interesse for det som utløser migrantstrømmene. Norge og venner bomber og ødelegger livene til folk i land etter land og det er fra disse landene folk flykter.

   • Hvordan var det å vende tilbake til Finnmark etter andre verdenskrig? Ble det ansett som umenneskelig å delta i oppbyggingen slik våre slektninger og besteforeldre gjorde? Leser man Waalen Borch så har alle mennesker i alle krigsutsatte land og alle i fattigdom og nød rett og krav på varig opphold i Norge. Hvor mange bortsett fra deg og Borch tror dette er mulig?

    I ingen land har asylsøkere flere muligheter til rettshjelp og ankeinstanser enn i Norge. De fleste som vises ut «for å oppfylle måltallene» som det heter i artikkelen, kommer fra Øst-europa, da disse er langt lettere å utvise. Det vet nok Waalen Borch også.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2016-12-19 kl 20:01 //

     Jeg skjønner at du nå er desperat og forsøker å dra dette ordskiftet i retning av en rekke stråmenn.

Kommentarfeltet er lukket.