Soldiers of Odin skulle «skape trygghet» – havnet i bråk og fikk politibeskyttelse

Foto: Punk in Finland

De selvoppnevnte soldatene havnet i bråk i Stockholm og ble geleidet av politiet gjennom sin "patruljering" i Uppsala.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Selvtektsgruppa Soldiers of Odin ble startet av den finske nazisten Mika Ranta i fjor. De har marsjert i gatene også i Norge selv om politiet og etter hvert ministre fra regjeringen har sagt at deres tilstedeværelse ikke er ønsket. Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann, Jan Arild Ellingsen, har riktignok støttet grupperingen.

LES OGSÅ: Syriske flyktninger reddet tysk nazileder

Både i Sverige, Finland og Norge har det kommet fram at de selvoppnevnte soldatene av den norrøne guden for visdom ikke alltid har tatt så kloke valg i livet. Voldtekter, konebanking, trusler, ran og innbrudd er bare noen av domfellelsene de har mot seg. Nazistiske og rasistiske sympatier er også en gjenganger.

Fikk juling i Göteborg og politieskorte i Uppsala
Helgas patruljering i Göteborg gikk ikke som planlagt. De havnet i bråk omtrent en time etter midnatt og fem personer fra Soldiers of Odin har levert inn anmeldelser for vold, ifølge Aftonbladet. En person ble brakt til sykehus etter å ha fått en flytende substans i øyet. Ingen personer er mistenkte.

LES OGSÅ: Soldater i gatene i fredstid – et fascistisk prosjekt

I Uppsala ble gjengen fulgt etter av demonstrerende antirasister som ropte slagord og skjellsord. Politiet gikk sammen med selvtektsgruppen store deler av kvelden. Også i Malmö skulle patruljeringen finne sted, men antirasistene som hadde kommet for å demonstrere ble arbeidsløse den kvelden da de var de eneste som møtte opp.

I de finske gatene hvor fenomenet først oppsto har gruppa med nazistisk opphav gjentatte ganger blitt trollet av den mer lystige gruppen LOLdiers of Odin. I etterkant av helgas hendelser har mange mange svensker på sosiale medier påpekt ironien i at «soldatene» påsto at de skulle gjøre jobben politiet ikke kunne gjøre, men endte opp med å bruke av politiets ressurser for å få den beskyttelsen de skulle gi til andre.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

5 kommentarer på Soldiers of Odin skulle «skape trygghet» – havnet i bråk og fikk politibeskyttelse

 1. AvatarMax Karl // 2016-04-04 kl 23:45 //

  Hvorfor er dere ikke glade for disse soldatene. Er det fordi disse ikke betaler politiet penger, eller at de ikke forherliger sionismen. For de lover som politiet bruker mot disse, blir ikke brukt mot andre som gjør nøyaktig det samme, men betaler ikke politiet og forherliger ikke sionismen.

  • AvatarSimen Hagerup // 2016-04-05 kl 10:22 //

   Mange er skeptiske på grunn av gruppas ideologiske overbygning – som det påpekes i artikkelen rekrutteres medlemmer i fascistiske miljøer, og flere av dem har bakgrunn som voldskriminelle. Synet av nynazister i gatene gir i hvert fall ikke meg noen følelse av trygghet. Hvilke grupper som gjør «nøyaktig det samme», er det du har i tankene? Jeg kan ikke komme på noen. Nattravnene, for eksempel, utfyller en ganske annen rolle. Med vennlig hilsen.

   • Avatarlovåundre // 2016-04-05 kl 11:09 //

    Synet av gjenger med kosovoalbanere i gatene nattestid gir ikke meg noen trygghet, når jeg vet at en del av dem har gjort noe kriminelt.
    Synet av gjenger med muslimske pakistanere nattestid med sort BMW og og sin logo,… gullenke rundt halsen, gir meg heller ikke noe trygghet, når jeg vet at en del av dem tilhører en kriminell kultur.
    Men det gir meg alikevel ingen grunn til å fotfølge, og rope slagord og skjellsord etter dem.
    Om jeg ser dem gjøre noe ulovlig ringer jeg politiet, og hvis ikke lar jeg dem være i fred.
    Jeg er ikke interessert i å lage bråk, i motsetning til antirasister.

    • AvatarSimen Hagerup // 2016-04-06 kl 00:28 //

     Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal møte kommentaren din. Jeg svarte på spørsmålet om hvorfor ikke flere er «glade for disse soldatene». Men jeg burde kanskje presisert at jeg ikke synes det er greit å bekjempe rasisme med vold. At det reageres med tidvis sterke ord mot Soldiers of Odin, synes jeg derimot er fint. Jeg bor i et land (Tyskland) der det er langt fra uhørt at antirasister og innvandrere bankes opp og til og med myrdes av nynazister, så jeg ser på nært hold hvor farlige disse folka kan være.

     Jeg er enig med deg i at det er et problem med kriminelle ungdomsgjenger og liknende, og at dette problemet også er knyttet til spørsmål om integrering (som du ser ut til å antyde) – men jeg synes også det er en annen diskusjon. Jeg tror i alle fall _ikke_ at svaret er å slenge enda flere suspekte gjenger oppi gryta.

     Det er stor forskjell på ideologien som forfektes av prominente medlemmer av Soldiers of Odin, og meningene til den gjengse innvandringsmotstander. Vi som hever røsten i sammenhenger som dette, er opptatt av at den avstanden ikke skal skrumpe inn, at det ikke skal bli «normalt» at fascistiske grupperinger patruljerer gatene våre. Jeg håper vi stort sett kan være enige om det, så debatten om innvandring kan foregå på grunnlag av et medmenneskelig grunnsyn og gjensidige forsøk på å forstå hverandres ståsted.

 2. AvatarComrade Pootie // 2016-04-05 kl 10:21 //

  Det var altså ikke disse gutta som brukte vold, men de ble utsatt for vold.

Kommentarfeltet er lukket.