Soldiers of Odin skulle «skape trygghet» – havnet i bråk og fikk politibeskyttelse

Foto: Punk in Finland

De selvoppnevnte soldatene havnet i bråk i Stockholm og ble geleidet av politiet gjennom sin "patruljering" i Uppsala.

Nyhet
Om Nyhet (718 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Selvtektsgruppa Soldiers of Odin ble startet av den finske nazisten Mika Ranta i fjor. De har marsjert i gatene også i Norge selv om politiet og etter hvert ministre fra regjeringen har sagt at deres tilstedeværelse ikke er ønsket. Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann, Jan Arild Ellingsen, har riktignok støttet grupperingen.

LES OGSÅ: Syriske flyktninger reddet tysk nazileder

Både i Sverige, Finland og Norge har det kommet fram at de selvoppnevnte soldatene av den norrøne guden for visdom ikke alltid har tatt så kloke valg i livet. Voldtekter, konebanking, trusler, ran og innbrudd er bare noen av domfellelsene de har mot seg. Nazistiske og rasistiske sympatier er også en gjenganger.

Fikk juling i Göteborg og politieskorte i Uppsala
Helgas patruljering i Göteborg gikk ikke som planlagt. De havnet i bråk omtrent en time etter midnatt og fem personer fra Soldiers of Odin har levert inn anmeldelser for vold, ifølge Aftonbladet. En person ble brakt til sykehus etter å ha fått en flytende substans i øyet. Ingen personer er mistenkte.

LES OGSÅ: Soldater i gatene i fredstid – et fascistisk prosjekt

I Uppsala ble gjengen fulgt etter av demonstrerende antirasister som ropte slagord og skjellsord. Politiet gikk sammen med selvtektsgruppen store deler av kvelden. Også i Malmö skulle patruljeringen finne sted, men antirasistene som hadde kommet for å demonstrere ble arbeidsløse den kvelden da de var de eneste som møtte opp.

I de finske gatene hvor fenomenet først oppsto har gruppa med nazistisk opphav gjentatte ganger blitt trollet av den mer lystige gruppen LOLdiers of Odin. I etterkant av helgas hendelser har mange mange svensker på sosiale medier påpekt ironien i at «soldatene» påsto at de skulle gjøre jobben politiet ikke kunne gjøre, men endte opp med å bruke av politiets ressurser for å få den beskyttelsen de skulle gi til andre.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.