Høgreekstrem vald er ikkje debattinnlegg

Svenske nynazister i Svenska motståndsrörelsen demonstrerer på nasjonaldagen 6. juni, «svenska flaggans dag», i 2007. Foto: Peter Isotalo, Wikimedia Commons

Med slepphendte vinklingar reduserer NRK bølgja av høgreekstrem vald i Sverige til eit spørsmål om innvandring.

Kristina Leganger Iversen
Om Kristina Leganger Iversen (1 artikler)
Kristina Leganger Iversen er forfattar og stipendiat i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo.

I Sverige brenner høgreekstreme ned asylmottak og stikk ned barn på skulen med sverd. I ei av sakene om terroråtaket skriv NRK: «Terrorhandlingen har rystet Sverige, som fra før er i en opphetet debatt om hvordan de skal håndtere de flere titalls tusen flyktningene som er kommet til landet.» Eit prima eksempel på bedriten vinkling frå journalistane si side. Som om den høgreekstreme valden berre er nok eit debattinnlegg i innvandringsdebatten.

Les også Mariette Lobos oppgjør med vår tids rasisme: Islamofobi og kampen mot rasisme

Omtalen av mordbrannforsøka
Eit par timar seinare var formuleringa rett nok noko endra, frå den meir kausale formuleringa “som fra før” til den mindre sterke “samstundes” (“Terrorhandlingen har rystet Sverige samtidig som det pågår en opphetet debatt om hvordan de skal håndtere de flere titalls tusen flyktningene som er kommet til landet.”) Det endrar likevel ikkje det faktum at NRK-journalistane valde å kontekstualisere desse drapa som innlegg i innvandringsdebatten.

Det er ikkje første og neppe siste gang NRK har slepphendte vinklingar i dekninga av høgreekstrem vald. 29. August skreiv eg i Klassekampen om dekninga av dei rasistiske mordbrannforsøka i etterkant av IKEA-drapa i Sverige, der NRK konsekvent lèt vere å omtale åtaka som høgreekstreme. Saka om morda i Trollhättan føyer seg inn i denne tendensen. Sidan midten av september har det vore fire mordbrannforsøk på svenske asylmottak. Å ikkje sjå terroråtaket som ein del av bølgja av høgreekstrem vald er både naivt og farlig.

Les også om Per Sandbergs historikk med rasisme: 50 nyanser av grums

Høgreekstremisme har eksistert lenge før ikkje-vestleg innvandring
Naivt er det òg å forstå høgreekstremismen som eit resultat av innvandringa. Fascisme, nazisme og høgreekstremisme har eksistert lenge før ikkje-vestleg innvandring starta å prege Europa og Skandinavia frå starten av søttitalet. Der det før var jødar, sigøynarar, kommunistar, homofile eller feministar som var hovudmålet, har denne gruppa no peikt ut den ikkje-vestlege innvandringar som sin raison d’être.

Saker som denne syner kor mykje definisjonsmakt dei har opparbeidd seg i diskursen vår, når høgreekstreme drap bli kontekstualisert som innlegg i innvandringsdebatten, heller enn som høgreekstrem vald. Å halde fast ved at dette handlar om innvandring er som å halde fast ved at framveksten av nazismen i Tyskland handla om jødeproblemet. Historia burde ha lært oss betre.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

7 kommentarer på Høgreekstrem vald er ikkje debattinnlegg

 1. AvatarLars Andersson // 2015-10-25 kl 09:46 //

  Denne kronikken er et foredømme der man bruker riktige ord for å beskrive ugjerningen
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/oisincantwell/article21634251.ab

 2. AvatarJan Walter Herland // 2015-10-25 kl 09:48 //

  HVA GJELDER MOTIV I «TROLLHETTANSAKEN».
  Jf.: Svensk politi hevdet allerede fra dag 1 at angrepet var rasistisk motivert.
  Men spørs om det hadde skjedd hvis alle der var kristne. Trolig var angrepet heller religiøst motivert (av gudetro, og som er forskjellig), – i bunn og grunn.

  Forskjellig religion/ gudetro/ etnisitet/ kultur. Ordboka: «Rasisme m1 (fra eng.) menneskesyn, politikk eller sett av holdninger som bygger på den oppfatning at visse raser er andre raser
  overlegne.» Men rase og rasisme blir lett blandet med etnisitet og etnosentrisme.

  (Rasistisk motivert terrorhandling har ikke noe med faktoren religion/ gudetro å gjøre, egentlig eller nødvendigvis. Religiøst motivert terrorhandling har ikke noe med faktoren rasisme å gjøre, egentlig eller nødvendigvis).

  Uten menneskeartens gudetro/ faktoren gudetro, ingen tempelriddere ingen islamofobi ingen ABB/ 22.juli, og trolig heller ikke hendelsen i Trollhettan eller nynazisme på skadelig
  etnosentrisme.

  http://www.nrk.no/verden/svensk-politi_-rasisme-var-motivet-1.12617613

 3. Nedbrenningen av bygninger tiltenkt asylmottak er først og fremst kriminelle handlinger. Uten bevis for motiv eller hvem som står bak så blir dette spekulasjoner. Og det bør journalister holde seg langt unna. Særlig NRK.

  Det samme med den mulig rasistiske hatvolden mot skolen som kanskje også har psykiatriske undertoner. Ingen bevis peker mot at drapsmannen var tilknyttet en høyreekstrem gruppe. Noen som gikk i klassen hans sier at han var et mobbeoffer og slik knytter den seg kanskje mot andre skolemassakre. Øivind Strømmen skriver mye fornuftig om det her:
  http://www.vg.no/nyheter/utenriks/skoleangrepet-i-trollhattan/forfatter-ser-fremvekst-av-skolemassakre-som-ideologi/a/23547897/

  At det er en svært spent stemning i Sverige om dagen knyttet til den rekordstore innvandringen er det liten objektiv tvil om.

  • AvatarDerullandei // 2015-10-25 kl 12:09 //

   Hvis journalister bør holde seg langt unna spekulasjoner, så er det kanskje en fordel å også unngå å koble volden opp mot innvandringsdebatten?

 4. AvatarNorman F // 2015-10-25 kl 11:09 //

  May the force be with you.

 5. En stipendiat i nordisk litteratur som ikke kan forstå sammenhengen i en eneste, liten, setning på norsk (ref. begynnelsen av artikkelen) engang? Jammen godt gjort, men ikke akkurat overraskende for «RK.»

Kommentarfeltet er lukket.