— Politiet avbrøt lovlig havneaksjon

Nestor i kampen for havnearbeidernes rettigheter, Vegard Holm, er skuffet over at mandagens aksjoner ble avbrutt av politiet. Foto: Christian Vassdal

Politiet i Oslo avbrøt mandag morgen havnearbeidernes aksjon på Sjursøya. Politiet har tatt side i en arbeidskonflikt, mener bryggesjauerne.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Boger og Christian Vassdal (foto)

Mandag morgen stilte rundt 60 havnearbeidere fra store deler av landet opp for å blokkere inn- og utkjøringen til containerterminalen på Sjursøya i Oslo. Aksjonen kommer som et ledd i kampen for at bryggesjauerne tilknyttet Oslo Bryggerarbeideres Forening (OBF) skal få tilbake jobbene sine ved havna. Arbeiderne har vært utestengt siden det tyrkiske selskapet Yilport overtok driften av containerterminalen.

Etter å ha hatt en effektiv blokade i vel en time dukket politiet opp og ga aksjonistene et pålegg om å fjerne seg innen fem minutter om man ønsket å unngå arrestasjoner. Pålegget fra politiet kom til tross for at riksmekleren har uttalt at havnearbeiderne har rett til å gå til slike aksjoner.

— Etter dagens aksjon føler vi oss ganske maktesløse. Dette er en helt lovlig aksjon og derfor er det svært betenkelig at politiet griper inn, sier nestleder i OBF, Tommy Torgersen.

LES OGSÅ: Nå er det alvor

–Politiet tar part i arbeidskonflikt
Politiet hadde mobilisert mannsterke for å få en slutt på aksjonen. I alt 5-6 politibiler holdt seg i nærheten av aksjonistene. Torgersen mener det er helt klart at Oslo-politiet, med dagens aksjon, legger seg på samme linje som politiet i Tromsø har gjort siden i fjor sommer.

— Tidligere har politiet vært svært forsiktige med å gå inn i denne arbeidskonflikten, men nå er det tydelig at man har tatt arbeidsgivers side i en pågående konflikt.

Ut i fra uttalelsene fra riksmekleren om at havnearbeiderne innenfor tariffregelverket står fritt til å aksjonere mener Torgersen at politiets inngripen er svært utidig. Han er likevel klar på at dette ikke er siste gang man vil aksjonere mot containerhavna.

— Dette er ikke siste gang vi kommer til å aksjonere her. Vi kommer sterkere tilbake ved neste anledning.

LES OGSÅ: Havnearbeider påkjørt av Bring-sjåfør – politiet arresterte bryggesjauerne

–Vil beskytte lovlig ferdsel
Politiet selv hevder mandagens aksjon kom på grunn av at aksjonistene hadde forbrutt seg mot Politilovens paragraf 7. Denne paragrafen verner om den offentlige ro og orden samtidig som den skal forhindre at lovbrudd finner sted.

— Vi fikk en telefon i dag klokka 08:42 fra Oslo Havn KF om  at en del personer hadde en markering på kaia. Vår oppgave er å beskytte lovlig ferdsel på kaia. Når denne blir hindret er det vår oppgave å sørge for at dette ikke skjer, sier operasjonsleder Christian Krohn Engeseth til Radikal Portal.

Han vil ikke kommentere noe som angår striden om hvorvidt aksjonene er lovlige eller ikke, og understreker at politiet ikke har tatt stilling til konflikten. Han mener at politiets inngripen i dag og ved forrige aksjon ikke er et uttrykk for at politiet har en ny linje når det gjelder havnearbeidernes aksjoner.

–Vi vil vurdere hvert enkelt tilfelle. I dag fikk vi beskjed om at 15 trailere sto i kø. Vi tar ikke noen stilling til den pågående konflikten, men vi må sørge for at lovlig trafikk ikke hindres.

Transportarbeiderforbundet reagerer

Nestleder i Norsk Transportarbeiderforbund, Lars M. Johnsen, reagerer på at politiet griper inn i en varslet boikott av det omstridte tyrkiske firmaet Yilport, som ikke vil samarbeide med havnearbeiderne. Han har nylig skrevet brev til politiet og samferdselsdepartementet, men henvisning til at riksmekleren har tillatt aksjoner på havna.

— Jeg reagerer på at politiet blander seg i en arbeidskamp. Jeg kommer til å kreve møte med Oslopolitiet og kreve at de holder seg unna. De har ikke noe med å blande seg inn i ordinære arbeidskamper.

Han synes ikke det holder at politiet viser til at de vil beskytte lovlig ferdsel, eller som de tidligere har uttalt, lovlig virksomhet.

–I enhver konflikt vil du kunne bruke det. Det betyr at politiet mener vi ikke skal ha streikerett. De har brukt kampmiddelet selv for å forsvare sine rettigheter.

Han understreker at man vil holde kontakt med politiet og sørge for at man unngår konflikter som kan sette helse eller liv i fare. Men samtidig er tariffavtaler helt grunnleggende i norsk arbeidsliv, mener han. 

–Her kommer det et utenlandsk selskap som ikke har kunnskap om det norske systemet, som får bred støtte fra NHO og Oslo Havn KF. Det er merkelig å bruke norske skattemidler på å unngå tariffavtale i Norge. Vi kommer til å fortsette kampen og stå på at vi skal ha tariffavtale i Oslo med Yilport.

Han viser til ILO -konvensjonen, som gir havnearbeiderne fortrinnsrett til losse- og lastearbeid. Han er opprørt over at grunneier Oslo Havn KF motarbeider bryggesjauerne som Yilport har utestengt, og ringer politiet på vegne av arbeidsgiverne. 

–Oslo Havn KF går ut og motarbeider ILO-konvensjonen, som Norge har ratifisert. De må respektere avtalen man har gjort med bryggesjauerne, ikke undergrave den. 

LES OGSÅ: Håper folk får øynene opp for hva havnearbeiderne kjemper for 

Effektiv blokade
Mandagens blokade var effektiv. I løpet av de drøye to timene den pågikk stoppet man all inn- og utkjøring til containerterminalen, og køen av lastebiler som ikke fikk levert ble etterhvert lang. På det meste talte Radikal portal vel 25 lastebiler i køen.

— Vi har blokkert både inn og utkjøring for å markere at vi krever at de utestengte havnearbeiderne får jobbene tilbake og at det inngås en tariffavtale med Yilport, sier Vegard Holm, tidligere redaktør i Transportarbeideren og sentral støttespiller for havnearbeiderne.

Holm var svært godt fornøyd med mandagens oppmøte. Ikke minst setter han pris på at bryggesjauere fra store deler av landet møtte opp for å vise sin støtte til kollegene i Oslo. Bryggesjauere fra Tromsø, Bodø, Ålesund, Mosjøen, Mo i Rana og Kristiansand var representert ved aksjonen i dag. I tillegg kom tre bryggesjauere fra København og tre fra Lisboa.

— De er her for å vise sin solidaritet. Dette viser at sammen er vi sterke.

LES OGSÅ: Men selvfølgelig, det er havnearbeiderne som er streikende pøbler her

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på — Politiet avbrøt lovlig havneaksjon

  1. AvatarPål Øynulvson // 2015-06-23 kl 01:11 //

    flertall som støtter dere, er berre å stå limot og nekte, loven er bare loven til vi kollektivt sier vi vil ha endring.

    holde hender og sitt og syng celine dion etter dem!

Kommentarfeltet er lukket.