Arrangerer demonstrasjon til støtte for trafficking-ofre

CC0 Public Domain

Skjebnene til traffickingofrene som fortalte sin historier til NRK har rørt mange. Tirsdag 21. april arrangeres det demonstrasjoner parallellt i Oslo, Bergen og Stavanger til støtte for ofrene.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Ingrid Kvamme Fredriksen

«Yasmin», «Leah» og «Maria» sto frem med sine historier i Brennpunktdokumentaren «Fortell og forsvinn» for en uke siden. De turte ikke å stå frem med egne navn av frykt for represalier, og fortalte en grusom historie om hvordan de hadde blitt grovt utnyttet sex-slaver. Alle forsøkte å samarbeide med politiet om å ta bakmennene. Men når politiet ikke finner bakmennene mister de rettighetene til opphold i Norge. Dette til tross for at norske politikere har lovet at de som tør å vitne mot bakmennene skal få beskyttelse.

Yasmin er så syk at hun har problemer med å fungere i hverdagen etter de traumatiske opplevevelsene hennes. Likevel vil Utlendingsnemda ikke vurdere helsetilstanden hennes, men sende henne til Ungarn hvor hun uten å vite om det ble registrert som asylsøker, av prinsippielle grunner. Ungarske myndigheter og hjelpeorganisasjoner fortalte at de ikke har ressurser til å hjelpe kvinner som Yasmin.

Risikerer å bli drept
Brennpunkt-dokumentaren viste hvordan det norske samfunnet svikter en utsatt gruppe som har krav på beskyttelse, og avslørte svikt i politiets arbeid med menneskehandelsaker. Nesten alle trafficking-saker blir i dag henlagt. Ifølge Brennpunkt mottok politiet i fjor 36 anmeldelser for menneskehandel i forbindelse med prostitusjon. Til nå har de bare tatt ut to tiltaler. 22 saker er henlagt, 12 er fortsatt under etterforskning. Mildrid Mikaelsen i ROSA, tilknyttet Krisesenteresekretariatet, fortalte om dillemmaet med å jobbe for anmeldelse når de vet at anmeldelsen mest sannsynlig blir henlagt. Kvinnene risikerer livet ved å anmelde.

Sakene rørte en nerve. Det ble opprettet en støttegruppe på Facebook, som samler inn penger for å hjelpe ofre for menneskehandel. Politikere ble personlig berørt, på tvers av de vanlige partipolitiske skillelinjene:

– Når du jobber som politiker håper du at samfunnet bare skal bli bedre. Likevel avdekkes saker hvor det viser seg at vi ikke er så gode som vi ønsker, sa stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (Frp) til NRK. Stortingsrepresentant Eirik Sivertsen (Ap), mente det er justis- og beredskapsministerens ansvar at politiet forstår hvilke prioriteringer de skal ha.

Dagbladet skrev på lederplass at dokumentaren avslørte «slett politiarbeid når redaksjonen enkelt klarer å oppspore en bakkvinne i en sak politiet henla, fordi offeret var analfabet og ikke kunne stave navnet.» Avisa mente at tilbudet om opphold mot samarbeid fremsto som illusorisk og utsatte kvinner som allerede er sårbare, for betydelig fare. De mente Stortinget må stille krav til politiet:

– Politikerne kan ikke bare toe sine hender når politiet prioriterer mot deres hensikt.

LES OGSÅ: Politiets menneskejakt endte opp i min stue

Demonstrasjon til støtte for ofrene
Nå arrangerer Kvinnegruppa Ottar, SU, SV, Kvinnefronten, Norsk kvinnesaksforening, Krisesentersekretariatet, Mira-senteret, JURK, Feministisk Initiativ og tidsskriftet Fett i fellesskap en demonstrasjon til støtte for trafficking-ofrene. De vil å korrigere det entydige fokuset som har vært i kjølvannet av dokumentaren på politiets arbeid. De retter et et tydelig krav mot myndighetene om å sikre opphold og nødvendig oppfølging for ofrene for menneskehandel. Kravene deres er oppholdstillatelse for trafficking-ofrene, prioritering av etterforskning av menneskehandelsaker, og at sexkjøpsloven håndheves, for å gjøre Norge til et mindre attraktivt land for bakmennene.

«Norge har gjennom Europarådet forpliktet seg til å være med på en global kamp mot trafficking. Slik det er i dag gjør ikke Norge jobben sin og det går ut over de aller svakeste; ofrene. Kvinnene som har opplevd de verste overgrep et menneske kan tenke seg, møter en kald skulder i møtet med den norske stat. Politiet tar ikke sakene deres tilstrekkelig på alvor og sikkerhetsnettet vi tilbyr kvinnene brister under vekten av alle overgrepene.» skriver de i en pressemelding. Demonstrasjon vil foregå tirsdag den 21.april kl 17.30 parallelt i Oslo, Bergen og Stavanger. I Oslo er det oppmøte foran Stortinget, i Bergen ved Den Blå Steinen, og i Stavanger ved Politistasjonen på Lagårdsveien.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned