Dan Park på naziarrangement i Ungarn

Dan Park på naziarrangement i Ungarn. Foto: Faksimile fra @Simonbungers Twitter-konto

Svensk plakatprovokatør, forsvart av Document.no, holdt tale på naziarrangement i Ungarn. Dro så på fest med nazistene.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Den svenske provokatøren og plakatmakeren Dan Park var lørdag på en årlig nazistisk markering i Ungarn. Den beryktede nazistiske grupperingen Blood and Honour arrangerte «ærens dag» til minne om et slag nazistene vant i Ungarn under andre verdenskrig.

Ifølge hjemmesiden til den ungarske avdelingen av Blood and Honour talte Park på arrangementet og som man ser av bildet over deltok også svensken på nazistenes fest etter talen. Hjemmesiden uttaler også sorg over at Tyskland tapte andre verdenskrig.

Bildet ble i går postet på Twitter av Simon Bünger fra det antirasistiske journalistkollektivet Redox i Danmark. «Hvis nogen skulle være i tvivl om hvor vidt #Dan Park er nazist, så ses han her på B&H-fest i Ungarn», er Büngers kommentar til bildet.

LES OGSÅ: Nazistapologet holder foredrag på Deichmanske bibliotek

Bibliotekstale til Parks forsvar
Dan Park gjorde seg bemerket da Deichmanske hovedbibliotek i oktober huset et foredrag hvor den svenske kunstneren og kunstkritikeren Lars Vilks holdt en forsvarstale for Park og hevdet at han sto for «det eneste som skjer av en overskridende natur i kunsten i dag». Utenfor protesterte antirasister mot at Anders Behring Breivik-apologi, holocaustfornektelse, Hitler-hyllester og rasistiske motiver skulle vises fram og forsvares på folkebiblioteket. Arrangør av foredraget var ytre høyre-bloggen Document.no.

Vilks og andre av Parks tilhengere og forsvarere påsto at mannen slettes ikke var nazist, ei heller rasist, men at hans bruk av hakekors til personlig utsmykning, hans marsjering med svenske nazister og hans motiver bare var et kunstprosjekt. Park har gitt flere intervjuer i nazistiske medier både i Sverige og i Norge.

LES OGSÅ: Document.no og nazikunsten

Park vant berømmelse ved å klistre opp plakater med rasistiske motiver rundt om i Malmø, og fikk mye oppmerksomhet etter at han hang bokser med «Zyklon B» rundt et jødisk forsamlingslokale. Zyklon B er gassen brukt i utryddelsesprosessene mot jøder under andre verdenskrig. Han har blitt dømt for «hets mot folkgrupp» i tillegg til «förtal», som tilsvarer ærekrenkelse i Norge. Første nyttårsdag i år fikk Park juling av ukjente gjerningsmenn da han var på vei hjem fra fest i Danmark.

Svensken skal også holde tale seinere i kveld ved den første Pegida-marsjen i Malmø. Den arrangeres blant annet av medlemmer fra nazistpartiet Svenskarnas Parti. 54 personer har meldt sin deltakelse og 3.400 har sagt de skal ta del i motdemonstrasjonen, ifølge ETC.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

8 kommentarer på Dan Park på naziarrangement i Ungarn

 1. Forelesningen på Deichman ligger åpent ute for enhver som ønsker å se om Lars Vilks forsvarte nazisme eller Parks rett til å ytre seg (som kunstner).

  Det skal sies at Park ikke akkurat gjør det lettere å forsvare ham som kunstner. At nazisme er motbydelig er det lett å enes om.

 2. Sikker på at Park er psykisk frisk? Han har da aldri angrepet noen fysisk eller oppfordret til det. Ikke har han baksnakket noen offentlig heller.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2015-02-09 kl 22:55 //

   Jeg er ikke spesielt glad i offentlig synsing om folks psykiske helse og jeg er på ingen måte i en posisjon til å vurdere Dan Parks bedre enn en hvilken som helst annen person. Det er imidlertid noe en må tenke på når en drar en person inn i offentlighetens søkelys. Nå er det ikke jeg, Radikal Portal, antirasister eller venstresida som har gjort Park til en offentlig person. Det er ytre høyre som har skjøvet denne karen foran seg som det beste beviset de har på at det politisk korrekte diktaturet undertrykker de stakkars fremmedfiendtlige. Det har blitt etterfulgt av massemedias interesse hvorpå venstresida og antirasister har kommet med sin kritikk.

   Det finnes en paragraf i redaktørplakaten som sier at visse personer må beskyttes mot seg selv og på det grunnlag ikke bør få plass i media, men her er det som sagt en person som har vært viden kjent lenge før det som kan kalles min side i denne saken har ytret et ord.

   Park har nok aldri angrepet noen, men når han lager løkke rundt halsen på navngitte afrikanere med påskriften «Hang on afrophobians» og plasserer Fredrik Reinfeldt i korstråd med teksten «We gonna get you» er det ikke vanskelig å argumentere for at han har oppfordret til vold. Å omtale folk som bortsprungne negerslaver er ekstremt fornærmende og noe han har blitt dømt for under den svenske paragrafen for «förtal» eller ærekrenkelse.

   • Så lenge det ikke er direkte personlig hets, råder ytringsfriheten.

    Noe av det Park kommer med er jo direkte personlig hets. Da har du et poeng.

 3. Avatarmorrarri // 2015-02-10 kl 02:45 //

  Ikke overaskende, hva sier Hornsleth og Vilks?

 4. AvatarBlondMyth // 2017-01-19 kl 13:33 //

  Nazisme som i falske Hollywood filmer eller et møte for bondetamper som ordet betyr? Konstruert som et skjellsord på NSDAP sin ideologi av den jødiske sosialdemokraten og journalist Konrad Heiden.
  Nasjonalsosialisme og «nazisme» er to helt forskjellige ting.

 5. Faktafeil. Det er ikke «minne om et slag nazistene vant i Ungarn under andre verdenskrig» som markeres årlig av ungarske nynazister. Tvert i mot. I februar har den Røde Armeen nedkjempet tyske og ungarske regulære styrker og ungarske nazister som forskanset seg i festningen i Buda. Disse har forsøkt å bryte ut av knipetangen. I følge historikere, av de om deltok av utbryteraksjonen kun 700 klarte å komme seg til den tyske frontlinjen. Av 40.000 tyske/ungarske mannskapet 20.000 døde, resten ble tatt som fanger. Dette var alt annet en seier til nazistene. Ungarske nynazister feirer dagen fordi i 1945 istedenfor å kapitulere har de forsøkt å rømme.

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Pegida Sveriges högerextrema kopplingar |

Kommentarfeltet er lukket.