Nazist kuppet seg til plass i svensk kommunestyre

Foto: Anders I. Hansson

Den voldelige nazistorganisasjonen Svenska Motståndsrörelsen (SMR) får en representant i kommunestyret i svenske Ludvika.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Boger og Joakim Møllersen

Fintellingen etter det svenske kommune­ og riksdagsvalget viser at den profilerte nazisten Pär Öberg fra SMR får plass i kommunestyret. Öberg får en av Sverigedemokraternas (SD) i alt syv plasser i kommunestyret i Ludvika. Det skjedde etter at SD stilte med for få kandidater og Öberg fikk 18 slengstemmer fra SD-velgere.

Planlagt kupp
Ut i fra omstendighetene kan dette, ifølge lokalavisen Dalarnas Tidningar, virke som et planlagt kupp fra Motstståndsrörelsen. SD fikk syv representanter valgt inn, men sto kun med fem oppførte navn. SD-velgere eller folk som stemte blankt kunne da føre Öbergs navn opp på stemmeseddelen slik at den profilerte nazisten blir representert i Ludvika kommunestyre med drøyt 20 stemmer.

Sverigedemokraterna er ikke fornøyde med hendelsene i Dalarna.

­- Det er virkelig ille at nazister, uten noe støtte i befolkningen, kan lure til seg en plass i kommunestyret på denne måten, sier SDs partisekretær Björn Söder til Aftonbladet.

SD­-leder i Ludvika Benny Rosengren er heller ikke overbegeistret for å ha fått en ny ‘kollega’.

­- SMR har klart å kuppe seg inn hos oss gjennom valget, men vi ønsker ikke å ha noe med Öberg å gjøre, understreker han overfor Aftonbladet.

Öberg, som titulerer seg selv som pressetalsmann for SMR, ønsker ikke å kommentere valgresultatet overfor svenske medier.

Profilert nazist
Den svenske antirasistiske stiftelsen Expo anser Svenska Moståndsrörelsen som «nasjonens mest våldsamma og slutne högreekstrema grupp.» De har lagt ut flere skrytevideoer hvor de angriper politibetjenter og politiske motstandere. I desember angrep en gruppe fra SMR en fredelig antirasistisk demonstrasjon i Kärrtorp med stein, flasker og eksplosiver. Eldre, barn og foreldre med barnevogner var blant de angrepne og syv nazister ble dømt til fengsel. Lederen er drapsdømte Klas Lund.

Öberg har blant annet tatt til ordet for at SMR ikke tar avstand fra voldlige handlinger for å oppnnå sine mål.

­- Vi har som policy å bruke vold i selvforsvar og om noen truer oss er vi ikke redde for å gå til motangrep, sa han etter urolighetene i Kärrtorp i fjor høst.

Eneste nazist
Öbergs gruppering anser seg ikke som et politisk parti og stilte heller ikke til valg. Det gjorde derimot en annen nazistisk organisasjon, Svenskarnas Parti (SvP). Også SvP har en svært voldelig historie. natta 8. mars ble en antifascist angrepet og knivstukket. Hovedmannen bak angrepet var en mann fra SvP som nylig hadde kommet tilbake fra borgerkrigen i Ukraina hvor han hadde kjempet sammen med ukrainske nazistiske bevegelser. Mannen er fremdeles på flukt fra politiet.

Tross en påkostet valgkamp klarte ikke nazistpartiet å få en eneste representant, verken på nasjonalt eller lokalt plan.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Nazist kuppet seg til plass i svensk kommunestyre

  1. AvatarLars Haukelidsæter // 2014-09-24 kl 19:28 //

    Bare i USA….og nå Sverige

Kommentarfeltet er lukket.