Document.no og nazikunsten

Document.no prøver å framstille seg som et seriøst nettsted med fokus på innvandring, men viser igjen sitt sanne ansikt når de støtter opp om nazistisk provokatør.

Magnus Eriksson
Om Magnus Eriksson (33 artikler)
Magnus Eriksson er utdannet idéhistoriker. Antirasist, antifascist og asylaktivist.

Nettsiden Document.no har ved flere tilfeller blitt kritisert for sin bruk av rasistiske karikaturtegninger. I desember i fjor trakk Snorre Valen paralleller mellom en tegning på Document og 30-tallets tyske nazistavis Der Stürmer. Det er god grunn til å tro at det vil komme en lignende kritikk etter årets grunnlovsjubileumsnummer, hvor omslaget prydes av en horde med innvandrere som strømmer inn i det norske hjem. Tegningen, som har signaturen McLachan, er illustrert i samme stil som den klassiske tegneserien MAD. Slik kan Rustad & Co skjule det som egentlig er en rasistisk karikatur bak en fasade av humorisme. Til og med den blodsugende vampyren som flyver over den innvaderende horde av lykkejegere, skjeggete mullaher og polakker med verktøyskasse, har et humoristisk menneskeansikt. Akkurat som tidligere når Rustad & Co har blitt konfrontert for sin spredning av antisemittismelignende karikaturer, er det å forvente at de samme personene trygt vil krype ned i den sedvanlige offerrollen og anklage sine kritikere for politisk korrekthet og knebling av ytringsfriheten.

park5

Dan Park avbildet.

I dag, den 19. mai, skriver Document.no atter en gang om den svenske «kunstneren» Dan Park (avbildet over), som har blitt fengslet for sin «kunst». Teksten som tidligere har vært på trykk i Jyllandsposten begynner slik:

Sverige er fuld af tabersager. En af dem er ytringsfriheden, som knægtes dag efter dag med afsæt i eskalerende racisme- og blasfemilovgivning. Senest er gadekunstneren Dan Park af byretten i Malmø blevet idømt en dom på fire måneders ubetinget fængsel og 20.000 kr. i erstatning til to navngivne personer for «hetz mod folkegruppe»

Dan Parks "kunst" hentet fra hans fazebookvegg.

Dan Parks «kunst» hentet fra hans facebookvegg.

park2

Det Document.no beleilig glemmer å fortelle er at Parks såkalte kunst spenner fra antisemittiske jødekarikaturer til bilder av Hitler med tekster som «Han dog för våra synder», og «Adolf Hitler – Jesus Christ». I tillegg har Park laget en rekke bilder av Anders Behring Breivik, med tekster som «Fight the Power». På den svenske antirasistiske organisasjonen EXPO kan vi lese at dette ikke er første gang Park blir dømt for å forsøple det offentlige rom med rasistiske bilder. Til Sydsvenskan sa Park at han «gillar at skämta om död och mord» etter at han over lengre tid hadde hengt opp bokser og bilder med hakekors og påskriften Zyklon B i nærheten av det jødiske kapellet i Malmø. Zyklon B var den gassen nazistene brukte til å drepe jøder med i gasskamrene i Auschwitz under andre verdenskrig. Heller ikke ved tidligere omtale av Park har Document funnet det verdt å nevne hvilken type «kunst» svensken bedriver.

park3

Når Document.no slår ring rundt denne provokatøren så gjør de altså det i selskap med den voldelige nazistiske grupperingen Svenska Motståndsrörelsen og Svenskarnas Parti. Park selv sympatiserer med nazistene, og har ved flere tilfeller deltatt på demonstrasjoner i regi av det svenske nazistpartiet. Kanskje Document.no skal slå seg sammen med «kunsteren» Park for å få skikkelig schwung over sine Der Stürmer-lignende karikaturer i fremtiden? I mellomtiden kan jo Rustad & Co skrive ut og henge opp nynazistenes støtteplakater til Dan Park – og slå et slag for det de omtaler som ytringsfrihet…

park7

Dan Park i demonstrasjon med nazistpartiet Svenskarnas Parti.

 

park8

Verneverdig ytrings- eller kunstfrihet i følge Document?

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Document.no og nazikunsten

  1. AvatarKjetil Korslund // 2015-01-14 kl 21:53 //

    Når ble du idehistoriker, Magnus Eriksson?

Kommentarfeltet er lukket.