Forstanderen for Det Mosaiske Trossamfund: – Avlys møtet!

Det begynte i Stavanger og fortsetter i Oslo, sier forstanderen i Det Mosaiske Trossamfund til Radikal Portal. Han går hardt ut mot bibliotekene som tillater nazipropaganda å bli spredd i sine lokaler.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Kjersti Opstad

Bakgrunnen for uttalelsene at Document.no 23. oktober inviterer til møte i lokalene til Deichmanske bibliotek i Oslo. Her vil den kontroversielle svenske kunstneren og kunstteoretikeren Lars Vilks holde et foredrag som oppfattes som et forsvar for Dan Park, en svensk «kunstner» som nylig ble dømt til 6 måneders fengsel for «hets mot folkegrupp». Park har tre tidligere dommer bak seg for lignende forhold, samt ærekrenkelse (förtal).
– Dette er ikke noe bibliotekene, som tidligere har vært klar på sitt inkluderende og antirasistiske standpunkt bør befatte seg med, sier Kohn til Radikal Portal.

Kohn, som er leder og forstander i Det Mosaiske Trossamfund og nestleder – kommunikasjon i Antirasistisk Senter, og hans familie har i all høyeste grad fått kjenne antisemittismen på kroppen i aller verste konsekvens. Foreldrene til Kohn overlevde konsentrasjonsleire, mens elleve av søsknene til faren og syv av søsknene til mora alle måtte bøte med livet i nazistenes utryddelsesprosess mot det jødiske folket. Dette var noe som satte dype spor i familien og i Kohns oppvekst.

Klart råd til biblioteket: Avlys!
– Park er en eksponent for høyreekstremisme. Park er en del av det høyreekstreme miljøet og har bla deltatt på deres demonstrasjoner og det er også vanskelig å se Vilks som kun en naiv forsvarer av hans rett til å ytre seg. Vilks har også selv gått over grensene i forhold til det man må kunne definere som hatefulle ytringer. Mitt klare råd til biblioteket her er at de må avlyse dette møtet. De bør ikke gjøre seg til mikrofonstativ for dette her, fastslår Kohn.

– Det begynte i Stavanger og fortsetter i Oslo, kommenterer han med henvisning til debatten på Stavanger Kulturhus, Sølvberget, hvor en nazist ble invitert til å diskutere kommunens asylpolitikk.

Hengte bokser merket Zyklon B og hakekors i nærheten av jødisk kapell
Radikal Portal har flere ganger skrevet om Park og Document. Tidligere redaksjonsmedlem i Radikal Portal, Magnus Eriksson, skrev allerede i mai i år om Documents forsvar av Park. Der kom det frem at Park ide av kunst bla innbefatter å, i et lengre tidsrom, gjentagende henge opp bilder av hakekors og bokser merket Zyklon B (Gassen nazistene brukte i gasskamrene i Auschwitz under andre verdenskrig) i nærheten av det jødiske kapellet i Malmø. Dette gjorde «kunstneren» etter eget utsagn fordi han «gillar at skämta om död och mord» Kunstneren har også krenket andre folkegrupper i sin «kunst». Sist afrikanere og romfolk. Og han har bla støtte fra den nazistiske organisasjonen Svenske Motståndsrörelsen.

LES OGSÅ: DOCUMENT.NO OG NAZIKUNSTEN

Vilks, nazistapologet eller bare litt naiv?
I en artikkel på Radikal Portal mandag, går Joakim Møllersen hardt ut mot biblioteket fordi de tillater at et slikt arrangement skal holdes i deres lokaler. Møllersens innlegg har møtt kritikk særlig på bakgrunn av tittelen: «Nazistapologet holder foredrag på Deichmanske bibliotek.» Flere har tatt til orde for at dette er feil ordbruk.

Ervin Kohn er en av dem som støtter Møllersen i hans ordvalg. Kohn peker på at Vilks, som selv er regnet som en svært provokativ kunstner, ikke bare tegnet Muhammed som en Rondellhund, men at han også tegnet en «Judensau».

LES OGSÅ: NAZISTAPOLOGET HOLDER FOREDRAG PÅ DEICHMANSKE BIBLIOTEK

Judensau, var et antijudaistisk, og seinere antisemittisk, motiv som oppstod i den tyske kirkekunsten i middelalderen. Motivet viser jøder i omgang med svin og andre «urene dyr», særlig jøder som patter ei stor purke. Judensau er kjent fra karikaturer, bokillustrasjoner, veggmalerier og skulpturer i kirker og rådhus fra 1300-tallet og fram til forrige århundreskifte, først og fremst i Tyskland. Motivet ble gjenopptatt av de tyske nazistene før og under andre verdenskrig.

– Vilks rører stadig vekk i den samme skitne dammen, sier Kohn og mener det bør gi grunn til å spørre om det ikke bare er ytringsfriheten han forsøker å si noe om.

– Jeg tror ikke Vilks bare er naiv i forhold til hvem han støtter. Jeg tror at han også har sine sympatier.

«Berøringsangst for hatefulle ytringer»
Kohn er ikke så opptatt av om Park «kunst» skal tolkes som en trussel eller ikke, selv om han påpeker at å henge hakekors og bokser merket Zyklon B utenfor syngagoer vil kunne oppfattes truende, så ønsker han ikke at fokuset skal ligge der. Uansett om man ser på det som en trussel eller ikke så bør man kunne enes om at dette er en hatefull ytring.

– Trusler har vi et system for å ta oss av i samfunnet. Hatefulle ytringer, både verbale og non-verbale derimot er mer problematiske. Selv om du er kunstner så skal du ikke gå fri for å bli imøtegått. Det synes dessverre ofte som om vi har en berøringsangst for å håndtere hatefulle ytringer i samfunnet, og det er synd.

Kohn gikk tidligere i år sammen med ARS-leder Rune Berglund-Steen, i en kronikk i Aftenposten kalt Folkemord og offentlig debatt, ut mot Civita som hadde tatt til orde for å fjerne lovparagrafen mot hatefulle ytringer. Vi trenger motytringer, skrev de, men vi trenger også et lovverk som beskytter mot hatefull tale.

«Det er faktisk en vesentlig konsekvens av dagens forbud at eksempelvis jødiske nordmenn slipper å støte på oppfordringer til utslettelse som en del av den daglige rutinen med å lese norske aviser og se norsk fjernsyn.», heter det i kronikken.

– Om bibliotekene som tidligere har hatt en aktiv rolle i inkluderingsarbeid og som bla har hatt et samarbeid med Benjamin Hermansens minnefond nå skifter linje og går bort fra sin nulltoleranse mot rasisme og lar nazistapologeter slippe til i sine lokaler og definerer sin linje i tråd med de mest liberalistiske ytringsfrihetsfundamentaliser er det en trist utvikling, hevder Kohn

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.