Tyveri, hatkriminalitet, hærverk, overfall og en morder når politiet lot nazister komme på politisk festival

Politiet beskytter den nazistiske organisasjonen Nordiska motståndsrörelsen ved en tidligere demonstrasjon. Foto: commons.wikimedia.org

Det svenske politiet lot den nazistiske terrorgruppa Den nordiske motstandsbevegelsen marsjere under Almedalsveckan. Det blei et kaos av skremsler, sieg heil og arrestasjoner.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Det svenske politiet trosset en voksende kritikk mot hvordan de takler den nazistiske bevegelsen. Gang på gang de siste årene har de stått som passive tilskuere, agert som vakter for nazistene eller konsentrert seg om å roe ned opprørte forbipasserende eller antifascister. Det samme skjedde under årets Almedalsveckan, Sveriges største politiske festival, men politiet gjorde også flere arrestasjoner.

LES OGSÅ: Svensk politi lar nazistisk terrororganisasjon demonstrere utafor lokalene til HBTQ-forening

Skremte vekk skeive aktivister
Etter bråk og vold ved fjorårets arrangement hadde festivalledelsen bestemt at Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) ikke skulle få delta dette året. Politiet ga imidlertid nazistene plass for å demonstrere like utafor kontorene til RFSL, den svenske organisasjonen for rettighetene til homofile, skeive og transpersoner. Allerede før Almedalsveckan var i gang hadde DNM klart å skremme vekk de første fiendene sine da RFSL Ung meddelte at de måtte trekke seg fra arrangementet  av sikkerhetshensyn.

DNM har de siste årene hatt «knus homolobbyen» som et av sine viktigste slagord. De mener en jødisk-kommunistisk sammensvergelse forsøker å ødelegge hvite kjernefamilier blant annet ved å produsere homoporno for å lokke folk over i en  «dekandent» livsstil eller gjennom å skape aksept ved arbeid i organisasjoner som RFSL. Organisasjonen blei stifta av en drapsmann, har flere drapsmenn i sine rekker, og deres medlemmer har blitt dømt for bombeaksjoner, våpenlagring, utallige tilfeller av vold, narkotika og ran.

LES OGSÅ: Svensk terrorforsker: — Den nordiske motstandsbevegelsen er difinitivt en terrorgruppe

Drapsmann med
Også denne gangen hadde de med seg en drapsmann blant aksjonistene. Rami Joukanen drepte sammen med to andre personer en handikappet mann i 2007. I drapet som bekrives som torturlignende, slås mannen med balltre, knokejern og stikkes med kniv. Drapsmennene filmer selv ugjerningen hvor Joukanen kommer med gjentatte nazihilsener. Joukanen har blitt kåret til «årets aktivist» av den nasjonale avdelingen til DNM i Finland, som nå er ulovlig. En annen som har mottatt samme pris er Jesse Tornainen. Han fikk den etter å ha sparket i hjel en protesterende forbipasserende i forbindelse med en nazidemo i Helsinki.

LES OGSÅ: Svensk politi: Ikke problematisk med nazister i politistyrken

Nazister som stjeler
I Almedalsparken forsøkte nazistene å stjele mobiltelefonen til journalist Jonas Lundgren.

— De prøvde å rive den ut av handa på meg da jeg skulle ta et bilde, forteller han.

Politiet stoppet imidlertid ransforsøket og Lundgren twitret etter hendelsen «en fri presse er det første som ryker om nazistene får bestemme».

Det skulle ikke bli det eneste tilfellet av tyveri nazistene gjorde seg skyldige i. En kvinne som viftet med et regnbueflagg blei mer enn Emanuel Lärkestål kunne tåle. Med politiet stående like ved sia av seg rykker han flagget ut av handa på kvinnen fortsetter mot henne og gjør en truende bevegelse. Politikonstabelen svarer med å vise kvinnen vekk, mens nazisten snur seg med tyvgodset i handa (se video under). Lärkestål er nå anmeldt for tyveri.

Journalist angrepet
Nok en person fra pressen blei overfalt da journalist og debattant Camilla Wagner blei rent om kull av en nazist. Også denne gangen var det regnbueflagg som hadde provosert holocaustfornekterne.

— Jeg ser det ikke selv, men min kollega har fortalt at en mann kommer springende og bøller meg med en rugbytakling. Jeg og telefonen min flyr og jeg lander på bakhodet. Når jeg reiser meg igjen ser jeg at det sitter en sivilkledd politi med batong over denne personen sier Wagner til Nyheter24.se.

Politiet mistenker den anholdte for hatkriminalitet.

Wagner var ikke den eneste kvinnen som har blitt slengt i bakken av aggressive nazister. 55 år gamle Christine Toledano Åsbrink blei knuffet og slengt i bakken og slept av gårde da nazistene ville brette ut sitt banner foran Vänskapsförbundet Sverige-Israels bod.

— Hele gruppa hoppa på meg. Jeg husker ikke hva som skjedde etterpå, om jeg slo hodet [i bakken] eller blei slått, beretter hun til Aftonbladet.

Øyenvitner forteller om nazister som kom til stedet for å sloss og startet tumultene.

Flere pågrepet
Almedalsveckan blei avsluttet på søndag og helga blei også brukt flittig av nazistene til å lage bråk. 20 til 30 av dem skal ha gått rundt i sentrum og brølt «sieg heil» og «heil Hitler» i kor. Fem av nazistene blei pågrepet for hets mot folkgrupp og er i tillegg mistenkt for vandalisering av avisa Expressens fasiliteter i tillegg til ramponeringa av  et kunstprosjekt til minne om jødeutryddelsen. Det samme kunstverket blei også ødelagt i fjor, de to eneste årene DNM har deltatt på Almedalsveckan.

Ved flere anledninger avbrøyt DNM taler som politikere holdt. De Hitler-hyllende sektmedlemmene kalte Center-politikeren Annie Lööf og Socialdemokrat-leder og stasminister Stefan Löfven for folkeforrædere. Selv har DNM stiftet sitt eget politiske parti, men ser ut til å være i en slags fornektelse da de viste fram sitt banner med påskriften «Vi är inga politiker – vi är folket».

Svensk politi sier de ikke har anledning til å forhindre nazistene i å samle seg da dette gjelder «allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar». Statsminister Löfven sier han vil se på muligheten for å endre på loven om det trengs for å forhindre at nazister ødelegger demokratiet.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

4 kommentarer på Tyveri, hatkriminalitet, hærverk, overfall og en morder når politiet lot nazister komme på politisk festival

 1. AvatarKnut Konsulent // 2018-07-13 kl 19:50 //

  Dette problemet kommer til å vokse. Dessverre.

  • Problemet vil bare vokse så lenge svensk politi er for svake og underbemannede til å gjøre noe effektivt og så lenge Riksdagen i kaos-Sverige har for mange naive politikere der.
   Problemet vil bare vokse så lenge svensk presse og media lar alt annet enn nazi-trusselen få førsteplassen.
   Problemet vil vokse så lenge den økonomiske makt-eliten og kapitalmakt i kaos-Sverige ikke forstår at nazi-aktiviteten truer svensk økonomi og truer omdømmet og ryktet til svenske borgere i hele verden.

 2. Jeg kan ikke tenke meg at svensk politi har styrke nok eller folk nok til å opptre på en annen måte i denne sammenhenger enn de gjør nå.
  Ekstreme grupper vokser i kaos-Sverige.
  Dette kan ikke stoppes med å skrike opp om politistat så snart politiet viser handlekraft.
  De som ønsker at svensk politi skal begrense nazi-aktiviteter kan ikke få sine ønsker oppfylt hvis de ellers er mot politi og mot at politiet skal ha styrke til handling.
  Jeg mener at svensk politi trenger å utdanne et svensk reservepoliti på ett år og med en styrke på 10 000 nye i et reservepoliti. Nazi-aktivitetene i kaos-Sverige er etter min mening god nok grunn alene. Så kommer diverse kriminalitet i kaos-Sverige.
  Med for liten politistyrke i kaos-Sverige, må politiet der smiske med nazistene.

 3. Hvilken verden lever dere I !! Det virker som om dere lukker øynene hver gang (og det er ofte )det forekommmer en gjengvoldtekt av muslimer.. Tenk dre om i folkhemmet nu!!!!

Kommentarfeltet er lukket.