Når skal media og PST lære?

Både media og norsk etterretning har ignorert Phillip Manshaus' kontakt med Den Nordiske Motstandsbevegelsen. De foretrekker en historie om amerikanske fantasy-nazister.

anonym
Om anonym (35 artikler)
Denne skribenten har, i samråd med Radikal Portal, valgt å være anonym.

Etter terroraksjonen i Christchurch oppfordret nazistene i “Den Nordiske Motstandsbevegelsen” folk som hadde lignende planer om å ligge unna organisasjonen, både for å ha bedre sjanser til å lykkes, og for å unngå at organisasjonen skulle holdes ansvarlig. Dette synes å være tatt helt ut av narrativet til norsk media og PST, som presterer å si at kontakten mellom terroristen Philip Manshaus og norske nazister ikke har påvirket handlingene hans. Samtidig har norsk media blitt lurt til å tro av de selverklærte ekspertene på ekstremisme, John Færseth og Lasse Josephsen, at amerikanske fantasy-nazister, og ikke reelle norske nazister, står bak Manshaus’ radikalisering.

LES OGSÅ: Radikal Portal avslører: Fra Krf til Den Nordiske Motstandsbevegelsen

Tragedien i Bærum er et direkte resultat av Den Nordiske Motstandsbevegelsens kriminelle propaganda og kriminelle organisering. Det er en terrororganisasjon, grunnlagt av en drapsmann. Manshaus er selv et offer for bevegelsens hjernevask. I Bærum sitter det en mann ved navn Tommy Nyberg. Han er opprinnelig svensk, men har vært en av lederne i den norske delen av bevegelsen i en årrekke. Nyberg er 50 år gammel, en voldsdømt gammel traver i nazimiljøer. Han har rekruttert barnevernsbarn med rusproblemer til organisasjonen, men også sin egen tenåringssønn. Han er en manipulator, en karismatisk person som unge mennesker lett kan se opp til og føle seg verdsatt av. Hackede internfora viser hvordan Nyberg chatter med tenåringer som åpenbart ser opp til ham.

Likevel fører Dagbladet fram et narrativ om at Manshaus har blitt radikalisert i møte med fantasifosteret “Atomwaffen Division” og andre meme-baserte, internasjonale nettfenomener. Mens inntil nylig rekrutteringsansvarlig for Den Nordiske Motstandsbevegelsens Rede 1 bor noen minutter unna Manshaus. Som har ytret at han ønsket å melde seg inn Den Nordiske Motstandsbevegelsen til studievenner. Som igjen tipset PST. Uten at PST foretok seg noe. Det siste visste Dagbladet da de kjørte fram en sensasjonssak basert på rykter fra internetts aller minst troverdige kilde, 4chan. Og John Færseths ukritiske intervju med “eksperten” Lasse Josephsen i Human Etisk Forbunds magasin Fri tanke, der leserne ikke blir informert om Josephsens tette bånd til både amerikanske og norske høyreekstreme. Josephsen har etter tragedien i Bærum brukt sitt “funn” om at Manshaus var knyttet til Atomwaffen Division, basert på et rent falsum, for å bygge seg opp som “ekspert” på høyreekstremisme – hjulpet fram av Færseth. Og Dagbladet.

Nylig innrømmet Den Nordiske Motstandsbevegelsens norske leder Tommy Olsen at de hadde hatt rekrutteringsmøter med Manshaus, men at han ikke slapp inn. Dette er ikke troverdig. De slipper inn personer med tunge psykiatriske diagnoser og en ung mann som Manshaus regnes som et scoop. Den eneste plausible grunnen til at de har ønsket distanse til Manshaus er at han skulle ha bedre sjanser til å lykkes med terror utenfor bevegelsen, og at bevegelsen ikke skulle knyttes til terroren.

LES OGSÅ: Dømt torturmorder kåret til årets aktivist av Den Nordiske Motstandsbevegelsen

Dagbladet hevdet i ukesvis at Philip Manshaus var mannen på to bilder som viser en maskert, ung mann med våpen. Leserne fikk inntrykk av at dette var politiets oppfatning. Men det var åpenbart for mange at det ikke var Manshaus – det lignet ikke, og nærmere analyse viste at det ikke kunne være han på grunn av forskjeller i anatomi der det kunne måles. Øynene var for eksempel for langt fra hverandre. Man måtte ønske at det var Manshaus for å tro at det var han. Så klamret avisa seg til en forklaring om at det var Manshaus selv som hadde lastet opp bildene kvelden før angrepet. Bildene hadde blant annet “tidsstempel.” Alle som er kompetente på ny teknologi vet at Exif og annen metadata lett kan manipuleres, og er verdiløst som eneste bevis. Men 4chan fjerner i likhet med Facebook og endel andre sosiale medier automatisk metadata fra opplastede bilder. Så dersom Manshaus lastet opp disse to bildene på 4chan kvelden før, så hadde de ikke tidsstemplene Dagbladet hevder at de har. 

Det har blitt delt mange skjermbilder av poster Manshaus står bak, og en del poster det hevdes at han står bak. Det er ingen tvil om at han står bak posten på Endchan rett før terrorangrepet. Det er heller ikke tvilsomt at det var han som lastet opp bildene av seg selv fra barndommen og fram til i år på en bildedelingstjeneste. Det er derimot sikkert at han ikke postet noe på 8chan dagen før angrepet, slik enkelte har hevdet, da tjenesten lå nede. Det er heller ingenting som tyder på at han postet noe på 4chan kvelden før, slik Dagbladet fortsatt hevder.

Det finnes overhodet ingenting som tyder på at Manshaus hadde kontakt med Atomwaffen Divison. Det er derimot sikkert at han hadde kontakt med Den Nordiske Motstandsbevegelsen. Det er heller ingen tvil om at Den Nordiske Motstandsbevegelsen er ansvarlig for at en ung mann endte som radikalisert nazist og drapsmann. Når skal PST og media lære?

Anonym antifascist

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Når skal media og PST lære?

  1. Det må være så innmari flaut å ta så gjennomgående feil. Rettssaken har vel så langt tilbakevist alt som hevdes her.

    Dernest er det direkte forkastelig av radikal portal å trykke såppas graverende påstander om enkeltpersoner, særlig når forfatteren er anonym.

Kommentarfeltet er lukket.