Kjent norsk nazist deltok i svensk nazimarsj

Natt til 9 mars forsøkte medlemmer av det nazistiske Svenskarnas Parti å drepe feminister og antirasister i Malmö. Første mai 2014 marsjerte samme parti for andre året på rad i Jönköpings gater. Blant dem befant det seg en velkjent norsk nazist.

Researchkollektivet INFO
Om Researchkollektivet INFO (9 artikler)
Researchkollektivet INFO er en venstreorientert researchgruppe som arbeider med å undersøke og avsløre fascistiske og rasistiske miljøer. Kontakt: research.info@riseup.net

1. mai er vanligvis en dag fylt med glede og feiring, men for innbyggerne i den smålandske byen Jönköping har de to siste feiringene blitt omgjort til en bred antifascistisk kampdag. Dette fordi det nazistiske Svenskarnas Parti har valgt å legge en provoserende marsj til denne dagen i sentrum av byen i både 2013 og 2014. At fascistiske grupperinger demonstrerer på 1. mai er dessverre ikke uvanlig i Sverige. De seneste årene har grupper som Fria Nationalister, Nordisk Ungdom og Svenskarnas Parti arrangert egne demonstrasjoner eller markeringer.

Ethvert etableringsforsøk fra fascistenes side har blitt møtt med protester og motdemonstrasjoner, som i år mobiliserte opp i mot 1500 personer. Samtidig samlet nazistene  i underkant av 200 personer,  klart færre enn under demonstrasjonen i 2013. Det var stor bredde i protestene og det ble arrangert bl.a gudstjeneste mot nazisme og sitt-ned blokader langs veien. Svenskarnas Partis rute var estimert å ta rundt en halv time, men ettersom de stadig måtte ta omveier, førte dette til at marsjen varte i over to timer. Langs hele veien ble det kastet inn alt fra flasker til vannballonger mot demonstrasjonen, og lederen for søsterpartiet Danskernes Parti måtte gå med bandasjert hode etter å ha blitt truffet av en flaske. En av Svenskarnas Partis demonstrasjonsvakter sitter anholdt for overfall på en motdemonstrant.

Svenskarnas Parti har tidligere uttalt at Jönköping, takket være sin geografiske beliggenhet, er en perfekt by å arrangere demonstrasjoner i. På fredagen fortalte Sveriges Radio Jönköping at partiet er så misfornøyd med hvordan dagen hadde utartet seg at de overveier å bytte sted til neste år.

DSC02627 - edit

Ronny Bårdsen er mannen nærmest fotografen. Stanislav Prihodko er mannen foran Bårdsen.
Foto: Researchkollektivet INFO

I demonstrasjonen deltok også en liten norsk delegasjon, blandt annet Ronny Bårdsen, som tidligere i år ble avslørt som en av personene bak den nazistiske internettsiden Fyret. På bildet ovenfor ser vi han sammen med blandt andre nazisten Stanislav Prihodko. Prihodko har drevet et tatoveringsstudio i Kongsberg og har sterke koblinger til den, i Russland, forbudte nazistorganisasjonen Slavisk Union. I en facebooksamtale med en annen nazist skriver Ronny Bårdsen at han drar til Jönköping for å slåss. BFG-konserten som også nevnes er en hvit makt-konsert som skal holdes «et sted i Sverige» den 31. mai i år.

Les også: Fyret – nazisidens bakmenn

Bårdsen - blur

Foto: Skjermdump fra Facebook

Ronny Bårdsen har god kontakt med svenske nazister. Blandt annet deltok han i Svenskarnas Partis første mai-demonstrasjon i Eskilstuna i 2012, der nazistene med flasker og slagvåpen gikk til angrep på motdemonstranter, og han har også deltatt på utenlandsreiser sammen med ledelsen og andre fremtredene medlemmer av Svenskarnas Parti. Da Fyret stadig eksisterte på nettet så vi tydelig inspirasjonen fra Sverige. Bårdsen og hans nazikamerater har vist mange tegn på en ambisjon om å etablere en ny nazistisk organisasjon her i Norge. Da kommer de svenske kontaktene til å være enda viktigere for dem.

Les også: Fyret – nynazisme på internett

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned