Googles eks-sjef: Sensurert søkemotor vil hjelpe Kina å være mer åpen

Eric Schimdt intervjues. Stillbilde fra BBC.

Under Eric Schmidts ledelse jobba Google med å utvikle en søkemotor med sensur, spesielt for Kina. Han mener det ville gjort Kina mer åpent.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

I et intervju med BBC sier Eric Schmidt at forretningssamarbeidet med kinesiske styresmakter om en sensurert kinesisk utgave av Google ville gjort landet er åpent. Schmidt ledet Google/Alphabet gjennom 16 år og sitter nå sitter i selskapets styre.

I august i fjor blei det avslørt at Google og dets eierselskap fa 2015, Alphabet Inc., hadde starta et samarbeidsprosjekt med Kina for å gi Google innpass i verdens mest folkerike land. Det var imidlertid en hake ved prosjektet, at Google måtte utvikle en sensurert versjon av søkemotoren. Den ville svartelista søk rundt ord som menneskerettigheter, demokrati, demonstrasjoner og religion. Prosjektet blei kalt Dragonfly.

LES OGSÅ: Google flytta 197 milliarder til skatteparadis i 2017

Det førte til store protester blant selskapets egne ansatte og flere av dem signerte et åpent brev hvor de tok til motmæle mot «teknologier som hjelper de mektige å undertrykke de sårbare». Flere av selskapets ansatte slutta.

Google har vært blokkert for kinesiske internettbrukere i ti år i likhet med Facebook, Twitter, Instagram, Wikipedia og flere vestlige nyhetskilder.

Google hadde lenge Don’t be evil — ikke vær ondskapsfull — som sitt motto, men dette blei endra til Do the right thing — gjør det rette — da Alphabet Inc. blei oppretta i 2015.

— Du må tilfredsstille følelsen av moral hos dine kunder og dine ansatte, sa Schmidt i BBC-intervjuet.

LES OGSÅ: Undersøkjanda journalist Kristinn Hrafnsson: — Google sende alle epostane mine til FBI

I intervjuet framholder Schmidt at «gjennomsiktighet er en dyd». BBCs journalist var ikke fornøyd med svaret og fulgte opp: «Hvorfor fant da dine ansatte ut gjennom en New York Times-granskning hva dere gjorde i Kina?»

Etter et noe unnvikende svar hvor han sier at han ikke hadde noe med det å gjøre og at den nye sjefen har forsikra om at de er ute av prosjektet presses Schmidt, men han hevder det var rett av Google å være involvert i Dragonfly og at å være i Kina «ville hjelpe Kina til å bli mer åpen».

Google/Alphabet har ved flere tilfeller blitt kritisert for å innskrenke ytringsfrihet gjennom samarbeid med etterretningstjenester, å ekskludere diverse aktører fra søkene sine og har i tillegg blitt dømt til flere milliardbøter av EU for å misbruke markedsmakta som monopolist.

Se et utdrag av intervjuet under.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned