Google flytta 197 milliarder kroner til skatteparadis i 2017

Illustrasjon fra Attac.no med googles logo klistret på.

Ved bruk av kreativ bokføring og selskaper i Irland og Nederland sluset Google verdier tilsvarende 15 prosent av et norsk statsbudsjett til Bermuda for å slippe unna skatt.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Fra Irland, via et nederlandsk skallforetak inn i skatteparadiset Bermuda flytta Google 19,9 milliarder euro, eller 197 milliarder kroner i 2017. Manøveren blei gjennomført for å slippe unna skatt da Bermuda lever av ei oppblåst banknæring som skjuler formuer fra andre land for at eierne ikke skal betale skatt der hvor de driver og hører hjemme. Sjøl har Bermuda null inntektsskatt for penger som sluses inn i landet.

— Vi betaler alle skatter og driver i overensstemmelse med skattelovene i alle land vi operer i rundtom i verden, skreiv Google i en pressemelding.

Googles datterselskap i Nederland brukes for å overføre penger til Bermuda via Irland for inntekter de har utafor USA. Skattegrepet kalles ifølge Reuters en «double Irish, Dutch sandwich». Det ene av de to irske selskapene må da ha en fot i et skatteparadis slik tilfellet er med Google Ireland Holdings.

LES OGSÅ: NHO vil bekjempe skatteparadis ved å gjøre Norge om til et

Skattegrepet er lovlig, men er i ferd med å fases ut etter at EU og USA har presset Irland. Muligheten for selskaper å sluse ut penger til skatteparadiser vil forsvinne i 2020. Google har lagt mye av virksomheten til Irland grunnet skattefordeler.

Nettgiganten har ikke villet svare på spørsmål om de vil avslutte skatteparadispraksisen ifølge thejournal.ie.

Det er estimert at Googles moderselskap Alphabet slapp unna 15,5 milliarder kroner i skatt på grunn av manøveren. Som en følge av Donald Trumps skatteregel om at USA-baserte selskaper kan føre penger til USA uten å måtte skatte for dem ved ett tilfelle, kan Google føre pengene fra Bermuda til den amerikanske hovedvirksomheta uten å måtte skatte.

Det er estimert at Google hadde en inntekt på tre milliarder i Norge i 2017. De betalte tre millioner i skatt, eller 0,1 prosent.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Google flytta 197 milliarder kroner til skatteparadis i 2017

  1. AvatarKnut Konsulent // 2019-01-04 kl 19:53 //

    Driver ikke de aller fleste med skatteplanlegging? Støre, Rolling Stones og jeg.

    Jeg trekker jo i fra det jeg kan, jeg også.

  2. Avatarbørre arnold // 2019-01-04 kl 21:49 //

    Skatteparadis for hvem? Aksjonærene i Google vil vel betale rundt 30%+- av mottatt utbytte. Trenden går mot stadig lavere selskapsskatt i landene for å tiltrekke seg utenlandske bedrifter. Skatt i seg selv er ikke et problem, dobbelbeskatning derimot. Og det interessante her er jo hvor mye av de 197 milliarder som kommer til beskatning når de utdeles til eierne.

Kommentarfeltet er lukket.