Hva vil politiet vise ved å angripe barn på antirasistisk demonstrasjon?

Politiet har gjort seg klar for møtet med antirasistiske demonstranter. Foto: Radikal Portal

Politiets maktmisbruk ved gårsdagens demonstrasjon på Furuset i Oslo er det siste i rekken. Politiets holdning mot antirasister har blitt klart verre.

anonym
Om anonym (35 artikler)
Denne skribenten har, i samråd med Radikal Portal, valgt å være anonym.

På lørdag dro jeg på demonstrasjonen mot SIAN (Stopp Islamiseringen av Norge), en rasistisk og høyreekstrem organisasjon som sprer sitt budskap ut gjennom torgmarkeringer landet rundt. Jeg har vært med på en rekke demonstrasjoner mot SIAN tidligere. Demonstrasjonen på Furuset skulle som vanlig gå på å overdøve dem for å forhindre deres budskap å nå ut. Sånn så det ikke ut i praksis. De antirasistiske stemmene ble rettet til mot politiet, og det var flere grunner til dette. Politiet demonstrerte en eskalerende maktmisbruk mot ikke bare voksne, men også barn.

LES OGSÅ: SIAN forsvarer nazistisk drap

FN’s barnekonvensjon Artikkel 13 sier «Barn skal ha rett til ytringsfrihet». I Norge er vi også tydelige på at det ikke er lov til å bruke vold mot barn. Hvordan forklarer man da at en 14-åring blir arrestert av sivile politibetjenter som løper etter henne, men også tar tak i henne aggressivt for å taue henne inn? Jenta som ble arrestert hadde ytret seg og fikk kjenne konsekvensen fra lovens lange arm. Men vi har jo lært at vi har demokrati i Norge. Hendelsen var sjokkerende for alle som så den, det blusset opp frustrasjon og sinne over politiets framferd denne dagen. Men politiet hadde allerede gått over streken tidligere samme dag. Det var ikke bare et barn som ble sint, det var mange av oss.

Selv var jeg ikke til stede hele denne demonstrasjonen, men hadde fått informasjon om hva som hadde skjedd tidligere og det var tydelig at blikket til oss antirasister var rettet mot politiet. Tidligere hadde politiet brukt CS-gass (en type tåregass) gjentatte ganger mot oss. Gassen ble brukt mot oss alle, både voksne og barn. Demonstrantene prøvde å overdøve SIAN ved å riste og slå på sperringene som politiet hadde satt opp, og det ble respondert med tåregass. Og det ga seg heller ikke der. Det er en selvfølge med en stor folkemengde at det koker over tidligere for noen enn for andre. Politiet satte inn hester for å forsøke å spre oss bort fra sperringene som politiet hadde stilt opp, og politiet kom med gjentatte falske trusler om at vi alle ville bli arrestert om vi ble stående.

Er det så rart at en jente på 14 år ser seg lei av behandlingen hun får? Før hun ble anholdt så jeg henne bli fysisk håndtert av en betjent. Hun gjorde da ikke noe annet enn å snakke, om det var nedlatende til dem eller SIAN spiller ingen rolle. Jeg sto i bakgrunnen og så akkurat dette da betjenten foran sperringen prøvde å gripe hånden hennes, men heldigvis kom hun seg unna der og da. 

LES OGSÅ: Fra SIANs facebooksider: — AUFs valgkomité bør henrettes

Det var som sagt et senere tidspunkt hvor hun løp og folk prøvde å beskytte henne fra å bli arrestert. Da hun ble fysisk angrepet og tatt av sivilpolitiet, trakk den en politibetjent opp en batong, og skrek og truet oss. Deretter kom politihestene tilbake og laget en sperring rundt sivilpolitimannen. 

Jeg kjenner ikke vedkommende som ble tatt, jeg vet ikke hennes navn, jeg kan si absolutt ingenting annet enn at hun deltok på en antirasistisk demonstrasjon og engasjerte seg. Kanskje står hun opp for lokalmiljøet på Furuset ved å bruke sin ytringsfrihet for å stoppe rasismen? Kanskje hun er eller har venner som er muslimer som ikke kjenner igjen dette rasistiske fiendebilde SIAN prøver å lage? Jeg vet hun var der fordi hun var engasjert og sto imot rasismen, og dette politiet drev med er et resultat av å være politisk engasjert for en sak hun brant for. Ved å prøve og skremme henne vekk med tåregass, politihester, droner, politibikkjer som bjeffer veldig aggressivt til oss, og vold fra de som beskytter loven som skulle være lik for alle. Hvem nå enn denne jenta var så fortjener hun bedre enn dette, uansett hva hun skulle ha gjort som provoserte politiet.

Politiets holdning til antirasistiske motdemonstrasjoner har i det siste blitt verre i Oslo. Jeg husker godt da jeg var med på en mot demonstrasjon mot SIAN den 4. juli 2020. Vi fikk se lignende adferd også der, om enn ikke like ille som på Furuset, men det var likevel bemerkningsverdig. Hele demonstrasjonen gikk fredelig for seg fra start til slutt. Men jeg husker godt flere hendelser hvor politiet gikk inn, blant annet mot en dame som viste fingeren til SIAN, men som ble bøtelagt fordi en politimann på andre siden av sperringen tolket dette som om det var rettet til han. Hun sa tydelig at det ikke var til dem, men fikk likevel bot. Dette var hårreisende holdning og da vi vil ta det opp med dem ber de oss trekke oss unna en av sperringene på siden hvor forbipasserende går. I tillegg så fulgte vi opp andre av våre kamerater som ble holdt igjen på av politiet. Noen av oss filmet, mens andre fulgte med på hva de pratet om. Da skrek en annen politimann til oss om bøter og arrestasjon fordi vi sto og passet på, men vi forstyrret ingen, selv ikke politiet i sitt arbeid.

Det vi ser nå er en usunn holdning fra politiet mot antirasister. Hvis din stemme brukes aktivt der rasismen sprer seg fysisk i Oslo på en demonstrasjon så forventes det framover at vi må ta imot lovens beskyttere som vil true oss med arrestasjoner, trigge til provokasjoner og verste fall slåss mot oss. Det er viktig å skolere seg på de rettighetene man har, dersom man selv blir offer for dette når det viser seg at ikke engang barn er trygge for deres angrep.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned