Politiet beskytter nazister også når det ikke er Almedalsveckan

Politiet står klare for å beskytte Den nordiske motstandsbevegelsen. Foto: Aktuelltfokus.se

Mange har latt seg opprøre over politimyndighetenes passivitet overfor den nazistiske terrororganisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen. Det eneste som er unikt er at det nå er elitene i politikk og media som får kjenne uretten.

Kim Fredriksson
Om Kim Fredriksson (1 artikler)
Kim Fredriksson driver internettavisen Aktuellt Fokus og er aktivist for romfolkets rettigheter i Sverige.

Under Sveriges største politiske festival, Almedalsveckan, har det dukket opp flere filmer og bilder som tydelig viser hvordan polititjenestefolk lar nazister forstyrre, mishandle og trakassere mennesker, samtidig som politiet bortviser demokratiske krefter. Unikt? Neppe!

LES OGSÅ: Tyveri, hatkriminalitet, hærverk, overfall og en morder når politiet lot nazister komme på politisk festival

Demokratisk forkastelig og selektivt
Flere politikere og ledende kommentatorer har tatt til orde for å introdusere lover slik at en kan stoppe den nazistiske voldsbølgen. På samme tid slår flere jurister fast at politiet allerede har det som trengs av støtte i loven for å stoppe nazistene. Midt i all opprørthet, er det tydelig at store deler av det øverste samfunnssjiktet først reagerer når deres egen ytringsfrihet trues. Når nazistene fra sitt hovedsete i Ludvika gjennomfører omtrent samme prosedyre hver gang kommunepolitikere der samles, blir det ikke samme oppmerksomhet i pressen som når nazistene står i Almedalen. Fra et mediaperspektiv er dette logisk, fra et demokratisk perspektiv er det forkastelig.

I flere år har kritikk mot politiet blitt stemplet som politihat. Ikke minst har massemedier og borgerlige politikere nøret opp under denne retorikken. Samtidig kan man se hvordan politimyndighetene har blitt tvunget til å utvikle nye våpen for å takle den tiltagende misnøyen. Myndighetene har blant annet inngått en kontrakt på mange millioner med pr-byrået Prime, og hentet inn folk med journalistutdanning i sine ledd, som har utviklet en helt ny måte å møte kritikk på. Man gir blaffen i å svare, og forsøker å drukne kritikerne med positive budskap.

LES OGSÅ: Nazister beskyttet, motstanden forhindret — hva står politiet for?

Politipropaganda
Dette kalles blåpixlet-metoden, og denne har blitt benyttet i flere år. Hensikten er å øke tilliten hos allmennheten gjennom å løfte frem historier, enkelte polititjenestefolk eller positive nyheter som setter myndighetene i et godt lys. Ikke minst på sosiale medier. Innimellom har det vist seg at visse nyheter og hendelser har vært falske. I mengden er det likevel helheten man må ta hensyn til når man analyserer denne kommunikasjonsformen.

Tidligere var politiet tvunget til å forsvare sine uttalelser. Nå for tiden legger man knapt nok noen som helst vekt på det. Istedet kjører man en linje som nærmest kan sammenlignes med Försäkringskassan [tilsvarende NAV], der man konsekvent nekter å uttale seg om enkeltsaker – til tross for at det jo er enkeltsakene som utgjør grunnlaget for deres virksomhet. Med politiets blåpixlet-metode har myndighetene gått fra å uttale seg med bortforklaringer etterfulgt av unnskyldninger til å forsøke å drukne kritikken. Politiet prøver å oppnå en psykologisk hive mind-effekt med allmennheten. Påvirkningsoperasjon er bare fornavnet.

LES OGSÅ: Voldsdømte nazister marsjerte i Kristiansand — Politiet fjernet motdemonstrant

Antifascister skal tvinges til stillhet
I anledning politiets opptreden i Almedalen, kommer vi snart til å få se en haug med politifortellinger i sosiale medier. Derfor er det viktig at kritikken mot politiets adferd ikke opphører eller stopper der etablissementet ønsker at det skal det. Trusselen fra nazistene og politiets fraværende reaksjon er nemlig ikke noe som er unikt for Almedalen. Om man skal være helt ærlig, er Almedalsveckan i prinsippet den eneste uken i året hvor proffe politikere og lobbyister blir tvunget til å møte den trusselen som vanlige folk tvinges til å leve med året rundt. Over hele landet finner det sted en lav-intensiv krig mot demokratiet, der antifascister, arbeidervenner, minoriteter og andre som ikke passer inn i nazistenes verdensbilde, skal tvinges til stillhet.

Når du i fremtiden ser politipropaganda, bør du spørre deg selv hvilke feil politiet nylig har gjort. Når du ser politiets forsvar av egen innsats i Almedalen, bør du spørre deg selv hvorfor politimyndighetene har et såpass selektivt syn på forbrytelse og straff. For sist jeg undersøkte, var det fremdeles ulovlig å løpe rundt og oppføre seg på den måten DNM gjorde, rett foran ansiktet på politiet, under Almedalsveckan.

Teksten ble først publisert på aktuelltfokus.se. Oversatt fra svensk av Ståle Strømsheim.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned