Svensk nazist dømt for brutalt knivdrap

Illustrasjonsfoto: Cryonic07

Alexander Jörgensen hogg en kniv 14 centimeter inn i ryggen den drepte. Retten har funnet det bevist at han planla drapet.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Mot slutten av mars blei en 22 år gammel mann og en ungdom dømt for drapet på den 40 år gamle Thomas Larsson. Knivdrapet skjedde i den lille sørsvenske byen Kävlinge i Skåne.

LES OGSÅ: Radikal Portal avslører: Fra KrF til Den Nordiske Motstandsbevegelsen

Avtalte møte, tok med kniv
Larsson ville tale de to til fornuft etter lengre tids konflikt mellom dem og en slektning av hans samboer og hadde derfor avtalt et møte. Alexander Jörgensen — tidligere dømt for nazistisk vold — møtte da opp maskert sammen med sin 17 år gamle venn. En annen fra gjengen deres hadde gått løs på Larsson, men blei lagt i bakken og kontrollert. Det var da 17-åringen ga kniven til Jörgensen.’

Politiets bilde av Alexander Jörgensen.

— Jeg blei helt sjokkert over at snørrungen hadde med seg kniv. Jeg trodde ikke mine egne øyne, fortalte Larssons samboer til Aftonbladet.

«Hogg ham, hogg ham, hogg ham», ropte kompisen før Jørgensen stakk kniven dypt inn i ryggen på den nå avdøde mannen.

Ungdommene stakk fra åstedet og Jörgensen skal ifølge rettens konklusjoner ha instruert 17-åringen om å kvitte seg med drapsvåpenet. Straffen blei 14 års fengsel for mord. 17-åringen blir sendt til ungdomsanstalt i tre år for medvirkning til grov vold samt grov medvirkning til en annens død.

LES OGSÅ: 18 år siden drapet på Benjamin Hermansen — la oss ikke glemme hva rasisme fører med seg

Målbevisst og hensynsløs
«Hans agerende bar preg av målbevissthet og angrepsmetoden var hensynsløs», uttalte dommen om selve drapshandlingen, ifølge Expressen. Retten la også vekt på hvordan de forlot offeret uten hensyn til hans tilstand.

Jörgensen har anket dommen. Han innrømmer å ha begått drapet, men mener han ikke ønsket å drepe og vil derfor dømmes til legemsbeskadigelse med døden til følge.

LES OGSÅ: Nazister tatt med ti kilo sprengstoff og våpen i Gøteborg

Voldelig nazist
I 2015 blei Jörgensen, hans to år eldre bror og to andre dømt for vold og trusler mot et kjærestepar. Nazistene hadde tidligere kommet i krangel med de to da mens hadde trakassert en tigger hvorpå kjæresteparet hadde bedt dem la være. Dager seinere møtes de to i køen til Ica hvor de fire unge mennene var aggressive og til slutt gikk løs på mannen, kastet ham i bakken, sparket ham mens han lå nede og seinere slo ham etter han kom seg opp. I sekvensen blei kvinnen i paret truet og den ene av de dømte gjorde Hitler-hilsen. Tidligere hadde paret sett en nazistisk gjeng «med full oppkledning» som hadde gått rundt i gatene utafor huset deres på kveldstid og ropt nazistiske slagord. Ifølge antifascistiske aktivister var begge Jörgensen-brødrene med i denne gjengen.

En av de andre dømte har forklart til Aftonbladet at han henta «sannhet» om jøder på hjemmesidene til den voldelige nazistiske organisasjonen Den Nordiske Motstandsbevegelsen.

Under rettsaken kom det fram at Alexander Jörgensen mente romfolk var «grottefolk», at de «oppfører seg som svin» og at han ville ha dem ut av Europa. Broren hans mente den gang at «det er krenkende å bli kalt for nazist».

Alexander Jörgensen er ifølge Antifascistisk Aktion etter dette også dømt for vold mot broren sin, vold mot en mann og vold mot en kvinne.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned