18 år siden drapet på Benjamin Hermansen – la oss ikke glemme hva rasisme fører med seg

Benjamin Hermansen, og drapsmannen Ole Nicolay Kvisler på leir i regi av DNM (foto: NRK/Nordfront co: Aftenposten)

I dag burde vi minnes Benjamin Hermansen, men også huske hva rasisme i offentligheten fører til og organisere oss for å forhindre at et lignende drap noensinne skal skje igjen.

Tormod Fjeld Lie
Om Tormod Fjeld Lie (21 artikler)
Tormod Fjeld Lie er student og mener det er fare på ferde.

Det 18 år siden Benjamin Hermansen ble drept. Det burde minne oss alle på at veksten i nynazistiske og nyfascistiske bevegelser står i direkte forhold til økningen av vold, drap og terror mot personer som tilhører grupper som disse bevegelsene definerer som fiender: minoriteter, skeive, sosialister, antirasister osv.

Når man snakker om fascistisk vold og terror, snakker man ikke om volden og terroren som følger en hypotetisk fremtidig maktovertakelse. Man snakker ikke om grusomhetene som følger den uunngåelige etniske rensningen under et fascistisk statsapparat. Grusomt som dette ville vært, er og forblir det en hypotetisk problemstilling. Fascistisk terror er imidlertid ikke hypotetisk, men er et faktisk eksisterende fenomen som truer eksistensen til de som fascistene anser for å være sine fiender hver eneste dag.

Nynazisme er terrorisme
Benjamin Hermansen ble drept utelukkende på grunn av sin hudfarge. En av drapsmennene, Ole Nicolai Kvisler, ble med i Den Nordiske Motstandsbevegelsen (DNM) det øyeblikket han slapp ut av fengsel. Denne nazistiske morderen kunne knapt funnet en bedre organisasjon. DNM har gjort ekstrem vold og terror mot meningsmotstandere og deres fiender til sitt varemerke. I 2017 utførte medlemmer av DNM tre bombeangrep mot flyktningmottak og en syndikalistisk bokkafe i Göteborg. Året før ble en tilfeldig forbipasserende, som ytret seg kritisk til DNM i Helsinki, sparket ned og myrdet av et medlem av organisasjonen. Dette er bare to eksempler i en lang rekke voldsangrep og terroraksjoner organisasjonen har stått bak i Norden over flere tiår.

I etterkant av mordet i Helsinki ble DNM forbudt i Finland. Det finnene forsto med denne meningsløse voldshandlingen er nettopp at vold og terror nødvendigvis følger i fotsporet til enhver nazistisk eller fascistisk organisering. Det er også dette drapet på Benjamin Hermansen viser – at nynazisme er terror.

Å tillate nynazisme i offentligheten innebærer nødvendigvis en indirekte legitimering av denne terroren og viser, på en pervers måte, at denne taktikken fungerer. Når politiet i Sverige gir DNM tillatelse til å stå ved siden av RFSU ungdom, Skeiv ungdoms søsterorganisasjon, på Amedalsveckan, viser de at taktikken deres med vold, terror og trusler faktisk fungerer. DNM har stått for et femtitalls trusler og angrep mot RFSU ungdom i Sverige. Dette betyr at når både DNM og RFSU ungdom ønsker å være til stede på Amedalsveckan så man velge. Det svenske politiet fortalte DNM at alt de trenger å gjøre for å tvinge fiendene sine, i dette tilfellet RFSU ungdom, vekk fra offentligheten, er å fortsette med vold og trusler. Når alt kommer til alt vil ikke politiet hindre de i å markere seg ved siden av ofrene sine, som vil føre til at ofrene trekker seg unna markeringen. Det var dette som skjedde i Amedalsveckan, da RFSU ungdom nektet å stå ved siden av terrororganisasjonen. Godt hjulpet av politiet fikk DNM bekreftet at terror, trusler og vold er legitime virkemidler for å vinne plass i offentligheten.

LES OGSÅ: Sverige: Nazist pågrepet for knivstikking av to personer

Nynazisme og offentligheten
Baktanken til det svenske politiet er utvilsomt en tanke om at offentligheten tilhører alle, og at alle organisasjoner har lik rett til å benytte seg av den. Denne måten å håndtere nazister på har også fått gehør i Norge, mest markant når politiet tillot DNM å okkupere Kristiansand sentrum midt i turistsesongen sommeren 2017 uten at de engang hadde demonstrasjonstillatelse.

Problemet med denne tilnærmingen er at den antar at den nynazistiske terrororganisasjonen er en nøytral aktør i offentligheten. De tidligere eksemplene mine viser imidlertid at de er det stikk motsatte: De er en voldelige terrorgruppe som ikke går av veien for å myrde fiendene sine. Enhver økning i deres tilstedeværelse i offentligheten, enhver økning i medlemstall, innebærer en økning i vold og terror.

Det er talende at de som fastholder at nynazismen kan være en aktør hvis makt og potensiale for vold vil minke dess mer plass de gis i offentligheten – dess mer synspunktene deres vil komme frem i lyset, og beseires av fornuftige argumenter – sjelden er mennesker som selv rammes av høyreekstrem terror. Hverken politiet, politikere eller prateklassen er målet for DNMs terroraksjoner. De har heller ingenting personlig å frykte fra en økning i medlemstallet eller offentlig tilstedeværelse hos DNM, og heller ingen reelle incentiver til å kjempe mot de. For de som ikke direkte berøres av fascistisk terror fremstår dette, som jeg sa innledningsvis, som en hypotetisk diskusjon om et potensielt fremtidig autoritært diktatur.

For de som rammes av terroren derimot fremstår det som en kamp på liv og død her og nå. For mennesker som ønsker å leve ut sin seksuelle identitet, de som er født med en annen hudfarge eller inn i en minoritet, de som har sosialistiske meninger eller bare er mot fascistene. Det er disse som trues på livet hver eneste dag nazistene tillates å vokse, hver gang de tillates å få plass i offentligheten. De som er plassert i nazistenes fiendegruppe vil aldri vite, så lenge det finnes nazister, om de ikke er neste person som blir offer for et knivdrap, en bombeaksjon eller et overfall. De vet også at jo mer nazistene øker i antall og innflytelse, jo mer øker sjansen for at de blir neste offer.

Benjamin Hermansen kunne ikke gjøre noe som helst for å ikke være et potensielt offer for nynazistene. I deres øyne var han en fiende alt fra fødselen. Når volden først nådde han var alt han kunne gjøre å løpe, men det var ikke nok.

LES OGSÅ: Russiske aktivister arrestert under antifascismens dag – ytringsfriheten under press

Det eneste som gjelder er antirasistisk organisering
Til tross for at drapet på Benjamin Hermansen sjokkerte hele Norge og førte til massive markeringer over hele landet, var drapet langt fra et punktum for den rasistiske volden. Knappe ti år senere ble Norge rammet av det største sivile terrorangrepet noen sinne, utført av en rasistisk motivert terrorist. Siden da har rasismen florert i offentligheten, nynazistene har blitt modigere og mer voldelige.

Det eneste som gjelder mot den rasistiske og nynazistiske atspredte og tilfeldige terroren er organisering av de som kan rammes av den. Det eneste som kan beskytte oss, når politiet fritt lar nazister marsjere i gatene, er en bred, antirasistisk organisering.

Denne dagen er en dag for å minnes Benjamin Hermansen, men det er også en dag for kamp og organisering for å forhindre at noe lignende noensinne skal skje igjen. En kamp som dessverre ser ut til å bli mer aktuell for hver dag som går.  

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

27 kommentarer på 18 år siden drapet på Benjamin Hermansen – la oss ikke glemme hva rasisme fører med seg

 1. AvatarKnut Konsulent // 2019-01-26 kl 21:18 //

  «Benjamin Hermansen ble drept utelukkende på grunn av sin hudfarge.»
  Dette er vel kke helt riktig..?

  Jeg er veldig enig i synspunktene i dette innlegget, men det må ikke gjemmes vekk at det gikk rykter fra Nordstrand til Kolbotn at Benjamin var en barneraner.

  • Har du noen linker til opplysninger om denne Benjamin Hermansen, har hørt noen rykter, men har ikke funnet noe håndfast om det.

 2. Hva skal egentlig til for at en som blir drept får seg statue etter sin død?

 3. AvatarJan Myhre // 2019-01-27 kl 14:29 //

  Hva med å ikke glemme de to unge damene som ble likvidert i Marokko? Alle jentene som blir voldtatt i Sverige hver uke? Alle kvinner som undertrykkes av Islam verden over?

 4. AvatarPierre Dugong // 2019-01-27 kl 14:45 //

  Hvorfor skal vi minnes dette drapet men glemme alle de andre drapene
  som har skjedd i Norge og resten av verden? I de 18 årene som er gått
  så har det skjedd rundt 1000 drap i Norge, hvorfor skal vi minnes denne
  personen? Er hudfarge viktigere enn andre ting? Hve med de som blir
  drept på grunn av sin legning? Eller de som blir drept fordi de ønsker å
  gå fra mannen sin? (Jemtland saken) .. Eller hva med de som blir drept i
  ulykker på jobb på grunn av slett sikringsarbeid og lignende? Det er
  selvsagt trist at Benjamin ble drept, men det finnes mange andre drap
  som også fortjenes å minnes i like stor grad. Spesielt de stakkars
  jentene som ble drept i Marokko på bakgrunn av hudfarge og kulturell
  tilhørighet. De ble drept fordi de var hvite og kvinner fra en kultur
  som var «feil». De var attpåtil to stykker og det skjedde nå nylig.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2019-01-27 kl 15:57 //

   Det er ingen som har sagt at vi skal glemme de andre drapene. Det er ditt forslag. At du blir provosert av at folk minnes drapet på Benjamin Hermansen er imidlertid ganske tragisk.

   Det har for øvrig ikke skjedd rundt 1000 drap i Norge de siste 18 årene.

   • AvatarPierre Dugong // 2019-01-27 kl 16:19 //

    Det er riktig, tallet ligger på ca 700 +/- bra at det er lavere. Jeg er ikke provosert, jeg stiller spørsmål, veldig stor forskjell på å være provosert og det å stille spørsmål. Et spørsmål kan kjennes igjen ved at setningen slutter med dette tegnet ? som kalles et spørsmålstegn. Jeg er heller ikke provosert over at folk minnes dette drapet, det er ditt forslag. Jeg stiller derimot spørsmål ved viktigheten av dette drapet i forhold til en god del andre drap som har skjedd i tiden siden. Et kjapt søk på Marokko og Maren Ueland gir ingen treff på de horrible hendelsene i Marokko her inne på radikalportal. Så da er spørsmålet mitt (legg merke til ? på slutten): Hvorfor oppfordrer radikal portal meg til å minnes et drap som skjedde for 18 år siden samtidig som de ikke skriver et eneste ord om en aktuell og forferdelig hendelse? Så tenker jeg vi holder oss til sak og ikke person Moellersen, her er deres egne retningslinjer for debatt i deres kommentarfelt:

    DEBATTREGLER:

    – Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk

    – Vær saklig og hold deg til tema

    – Ta ballen – ikke spilleren!

    Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.

    Vil tørre å ydmykt påstå at det å beskrive andre mennesker som «tragiske» fordi de stiller spørsmål feiler på alle tre i en eller annen grad. Håper dette bare var en liten glipp og at vi kan holde oss saklige og upersonlige fremover.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2019-01-28 kl 01:15 //

     Hvis du hadde lest saken du kommenterer under hadde du sluppet å stille disse spørsmålene. Du får tåle at folk mener du driter deg ut. Det er ikke personangrep så slutt med det offertullet. Det er patetisk.

     • AvatarPierre Dugong // 2019-01-28 kl 02:23 //

      Er bare en som driter seg ut her, er ikke snakk om å være et offer. Jeg forventer at du er i stand til å følge de reglene dere selv har bestemt dere for å ha for eget kommentarfelt. Nå har du to personangrep i samme tråd. Foreslår at du vokser opp og kommer med en beklagelse slik voksne mennesker gjør når de ikke klarer å oppføre seg. Det at jeg spør helt enkle spørsmål du er uenig i gir deg ingen rett til å holde på sånn som du gjør nå. Følg dine egne regler, det bør vi lesere kunne forvente.

     • Avatartormod stenseth // 2019-01-28 kl 15:44 //

      «Snowflake»… Du må være selve definisjonen av det ordet.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2019-01-28 kl 17:32 //

      Du skal få lov til å mene at jeg driter meg ut uten at jeg sutrer over personangrep eller krever beklagelse.

     • AvatarPierre Dugong // 2019-01-28 kl 18:24 //

      Du har vel strengt tatt ikke noen grunn til å kreve det uansett. Voks opp Moellersen, nå er du megey urimelig. Står tydelig og klart i reglene du har vært med på å utforme at personangrep ikke er ok, da må du følge reglene selv, et hvert oppegående og voksent menneske skjønner det. Er en helt ærlig sak, alle gjør vi feil i blant. Ser forøvrig at du har latt det andre personangrepet fra Tormod Stenseth stå også, er jo strengt tatt klandreverdig av det jeg annså som en seriøs nyhetsformidler å opptre på denne måten.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2019-01-28 kl 20:29 //

      Det står vel ikke i reglene at jeg «har vært med på å utforme et personangrep». At du ikke tåler at folk er kritisk til det du skriver er leit for deg, men noe du er nødt til å leve med. Du må også tåle at folk påpeker at du er sutrete.

     • AvatarPierre Dugong // 2019-01-28 kl 20:39 //

      Foreslår at du leser setningen en gang til, er relativt imponerende at du klarte å tolke det dit. Nå er det faktisk personangrep å kalle mennesker tragiske, sutrete, patetiske når man forsøker å diskutere en sak. Jeg gjentar, det står i reglene dere selv har utformet at det ikke er i orden med personangrep i deres kommentarfelt. Nå graver du deg bare lengre ned, jeg er ikke sutrete. Jeg krever den samme takhøyden som alle andre. Reglene må gjelde alle. Det du holder på med nå er rimelig uvanlig for en som er «redaktør» i en tidsskrift. Du har malt deg inn i et hjørne men jeg sier som jeg sa i stad, en beklagelse for denne type forskjellsbehandling er alt jeg ønsker. Så settet vi strek over det hele, ta ansvar nå. Dette er ikke oppførsel som er en redaktør verdig.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2019-01-28 kl 21:02 //

      Det er ikke personangrep å påpeke sutring.

      Bomma på en bokstav der ja. Personangrep er fremdeles ikke lov. Å påpeke at folk sutrer er lov.

     • AvatarPierre Dugong // 2019-01-28 kl 21:33 //

      Det er ikke sutring å påpeke at du bedriver et direkte personangrep. Men det blir jo helt håpløst når du opptrer som både politimann, dommer, jurye og bøddel.

     • Det er ikkje personangrep dersom det er sant. Då er det berre konstantering av fakta.

   • AvatarLasseRon // 2019-01-28 kl 20:16 //

    Hvorfor har dere ikke skrevet noenting om Marokko-drapene?
    Det er litt merkelig hvis dere sikter dere inn på å omtale drapssaker…

    Jeg synes det er et helt betimelig spørsmål.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2019-01-28 kl 20:30 //

     Hvor har du lest at vi sikter oss inn på å omtale drapssaker?

     • AvatarLasseRon // 2019-01-28 kl 20:40 //

      Unnskyld, jeg trodde Benjamin Hermannsen ble drept jeg. Sorry…

     • AvatarJoakim Moellersen // 2019-01-28 kl 21:01 //

      Jeg foreslår at du leser saken du kommenterer under. Da blir kommentarene dine straks mer relevante.

     • AvatarLasseRon // 2019-01-28 kl 21:58 //

      Ja? Dere tar et oppgjør med ideologien som fylte mannen som utførte drapet. Og dere tar også et oppgjør med de som dere mener ikke har tatt et oppgjør med denne ideologien.

      Spørsmålet mitt består fortsatt:
      Hvorfor bare her?
      Hvorfor ikke tilsvarende oppgjør med en annen akkurat like forkvaklet ideologi?
      Er det bevisst at dere bare sparker den ene veien (og er dere åpen om dette?), eller er dere uvitende om at det finnes en annen vei å sparke?

     • AvatarJoakim Moellersen // 2019-01-30 kl 00:41 //

      Så da vet du altså at vi ikke «sikter oss inn på å omtale drapssaker».

      Ta en titt på norsk historie så vil du fort se hvilken ideologi som utgjør størst fare for befolkninga.

     • Eit lite kjent rasistisk punkt: Gjenom tidene importerte Midtausten og Nord-Afrika 38 mill. svarte slavar. Av desse var 2/3 jenteborn og kvinner til harema = ca. 25 mill. Sexslaveri resulterar i babyar. Er vi forsiktige og seier kvar på gjenomsnitt fekk berre 2 gjenom livet = 50 mill. Men einkvar som har reist i dei landa, veit at det er MEGET få innfødde mulattar der. For å sitera ein turr historikar: «Meget få av de babyene vokste opp».
      Det var for stor skam å ha mulattbarn i familien, så babyene ble drept.

      Er dette en forsvarlig fremgangsmåte ut fra «min kropp som eier av slavinnen – min bestemmelse». Eller er det utslag av en forkvaklet ideologi? – en rasistisk kultur?

   • AvatarStorbondemongoen // 2019-01-29 kl 18:19 //

    «Er student og mener det er fare på ferde». Hva er det han taper`n der studerer, egentlig?

 5. AvatarLasseRon // 2019-01-28 kl 13:41 //

  Hvil i fred Benjamin!
  Jeg og hele Norge kommer for alltid å huske dette som en avskyelig og forferdelig hendelse.

  Gjerningsmannen har null sympati og null respekt!
  Heldigvis deles denne oppfatningen av alle fra ytre venstre til ytre høyre i Norge, kanskje unntatt noen svært svært få forstyrrede hatefulle individer.
  Forhåpentligvis ser alle at det er forskjell på disse og normale fredelige høyreorienterte og konservative mennesker.
  Og alle som prøver å assosiere gjerningsmannen med høyreorienterte mennesker (de ikke liker) som feks Sylvi Listhaug, Hans Rustad og Helge Lurås tar enten grundig feil, eller så har de uærlige hensikter.

  99,99 prosent av Norges befolkning tar sterk avstand fra denne ugjerningen.
  Så ja, la oss minnes om denne saken og glede oss over hvor liten sympati og støtte gjerningsmannen har.

Kommentarfeltet er lukket.