Bombeattentat mot svensk politiker: Ikke politisk motivert fordi han er sosialist, sier politiet

Politiets talsperson mener at det neppe er politisk vold siden offeret ikke tilhører høyresida.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Det var i slutten av forrige måned at Mohammad Abdul Karim fra Vänsterpartiet og hans familie våknet opp av at en sprengladning ble hevet inn brevsprekken og eksploderte i hans hjem i Landskrona. Et stort hull ble sprengt i døren og en del av postkassen tilkoblet brevsprekken ble slengt på tvers av rommet og lagde hull i en vegg. Karims tre barn var alle hjemme og har slitt tungt med ettervirkningene av angrepet.

Vänsterpolitikeren har tidligere fått hakekors tagget på døra si og han sier til Helsingborgs Dagblad at det nylig var en antimuslimsk demonstrasjon i Landskrona, uten at han eller partiet vil spekulere mer i motivet til gjerningspersonen(e).

LES OGSÅ: Antisosialismen som høyreskreemistisk voldsmotor

Ikke til høyre, ikke politisk vold
Politiets talsperson, Roland Friberg, mener det ikke er snakk om en politisk voldshandling fordi Karim representerer det sosialistiske Vänsterpartiet:

— Han er ikke sverigedemokrat eller høyreekstremist, men derimot vänsterpartist. Det taler imot at det skulle være politisk motivert. Han er ikke en spektakulær politiker, han er ikke vild i sine uttalelser, sier Friberg.

Fribergs uttalelser er stikk i strid med hva statistikken for politisk vold i Sverige viser. Den antifascistiske og feministiske Showan Shattak ble stukket ned, banket opp og nesten drept av nazister for to og et halvt år siden. Den anarkosyndikalistiske fagforeningsmannen Björn Söderberg ble drept av nazister utenfor sitt hjem i 1999.

Ifølge en studie av Säpo ble det mellom 1999 og 2009 begått 93 dokumenterte tilfeller av overfall fra høyreekstreme miljøer mot «meningsmotstandere». Bare de siste årene er det flere titalls asylbranner som ikke har blitt etterforsket av politiet. Det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) har tidligere gått ut og sagt at det store flertallet av asylbrannene i Sverige er å betrakte som attentater. Mange ønsker at slike angrep skal klassifiseres som terrorisme da Sveriges terrorismedefinisjon er å «injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller befolkningsgrupp». En norsk studie viser at Sverige har flest høyreekstreme mordhendelser av alle vesteuropeiske land de siste 25 årene. 23 mennesker blei drept av høyreekstreme de 25 årene fram mot 2008, ifølge Expo.

Säpo ved flere anledninger uttalt at den største trusselen mot svensk demokrati kommer fra det autonome venstre på tross av at det ikke har vært noen politiske drap fra venstresida i de siste 30 årene og det er mye mindre vold defra enn fra ytre høyre. Både konklusjonene og metodene Säpo har brukt har blitt kritisert fra faglig hold.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Bombeattentat mot svensk politiker: Ikke politisk motivert fordi han er sosialist, sier politiet

  1. AvatarHenning Rutledal // 2017-10-11 kl 21:52 //

    Hva skjer dersom Allah åpner Radikal Portal, strømmer det ut radikaliserte orker?

Kommentarfeltet er lukket.