Solbergs løsning på den økende ulikheten: De fattige må eie flere aksjer

Foto: European Peoples Party

Til Dagbladet sier statsministeren også at formuesulikhet ikke er et problem. 

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Dagbladet har intervjuet statsminister Erna Solberg angående den økende ulikheten i Norge. Hun er statsminister på sjette året og det er politikken hun har stått i spissen for som av mange får skylda for de rikere blir rikere samtidig som de fattige blir i flere i Norge.

LES OGSÅ: Ny blåblå ulikhetsrekord: De 10 prosent rikeste eier 51,6 prosent av Norges formue

Vil at flere investerer i aksjer
10 prosent av befolkninga eier 51,6 prosent av formuen, mens 0,1 prosent besitter 10 prosent av den private rikdommen, og det er når studentene ikke er talt med. Så lenge SSB har ført statistikk over dette har aldri så få eid hatt en så stor andel av landets velstand.

Til hovedstadsavisa hevder Solberg at børsoppgangen er årsaken til at de rike har rykket ytterligere fra i 2017. De fattigste, mener statsministeren, burde eie flere aksjer for at de også skal kunne nyte godt av gode tider blant verdipapirspekulantene.

— Det er børsoppgangen som forklarer endringen fra 2016 til 2017. Jeg ønsker at flere folk investerer i aksjer og fond, og jeg ønsker at flere folk eier sin egen bolig. Den fattigste tiendedelen i Norge har minst penger spart i fond og de eier i minst grad sin egen bolig, sier hun.

Statsministeren virker ikke å ha reflektert over at det kan være vanskelig for de med minst penger å kjøpe store aksjeposter. De fattigste ti prosentene i Norge har en gjennomsnittlig negativ formue på over én million kroner.

LES OGSÅ: Solberg og Jensen bevilger seg selv millionlønn — men vil at du skal tjene mindre

Bare et problem med inntektsulikhet
På oppfølgingsspørsmål understreker hun at «løsningen er at flere deltar i eierskap i Norge». Når Dagbladet spør om det er et problem for henne at ulikheten vokser i Norge sier hun at det kun er et problem med større inntektsulikhet.

— Det er et problem dersom ulikheten øker på andre dimensjoner enn formue. Spesielt dersom du får en stagnering i store grupper.

2018 kan bli det andre av de fem hele årene Solberg har sittet som statsminister at reallønningene i Norge faller. De gjorde det i 2016, mens det årene 2014, 2015 og 2017 var reallønnsvekst på under én prosent.

I april kom SSBs statistikk ut som viser at det for første gang er over 100.000 fattige barn i Norge.

Høyres og Fremskrittspartiet regjering har under hele perioden blitt kritisert for å være en regjering for landets rikeste. Partiene har i en årrekke mottatt donasjoner fra milliardærer og har sia høsten 2013 gitt milliarder i skattelette til de rikeste, finansiert gjennom kutt i velferdstjenester.

Økonomisk ulikhet og økt fattigdom i Norge seiler opp til å bli en av de store valgkampsaken både i kommune- og fylkestingsvalget i 2019 samt i stortingsvalget i 2021.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.