Solberg og Jensen bevilger seg selv millionlønn – men vil at du skal tjene mindre

Jensen og Solberg har grunn til å smile. De tjener henholdsvis 1.365.016 og 1.680.277 kroner i året. Foto: Eirik Helland Urke

Regjeringspartiene bevilger seg feite lønnsøkninger og politikken deres gir deilige dager for milliardærene. Samtidig jobber de for at vanlige arbeidere skal få mindre å rutte med.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (176 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

— Som finansminister må jeg være forsiktig med å blande meg bort i lønnsoppgjørene, kunne finansminister Siv Jensen fortelle tidligere denne måneden.

Ikke mer enn seks ord seinere gjorde hun likevel det:

— Men jeg vil likevel benytte anledningen til å advare mot en ny og kostnadsøkende bonanza.

LES OGSÅ: Ny blåblå rekord: Over 100.000 fattige barn i Norge

Kapitalistenes briller
Det Jensen advarer mot er at vanlige folk skal få mer i lønn. Ordene falt da hun talte til publikum under arrangementet med det selvforherligende, men særdeles upresise navnet Verdiskaperkonferansen. I tillegg til noen politikere og en fjellklatrer(!), var det ledere, sjefer, direktører og bankfolk på talerlista. Det er kanskje bare med et publikum som aksepterer at det er disse som representerer verdiskapninga i landet at en uttalelse som Jensens kan falle i god jord.

«Kostnadsøkende». Det er slik lønnsøkning for arbeidere ser ut gjennom brillene til en kapitalist.

«Bonanza». Det er ord kun kapitalistenes politiske representanter kan finne på for å betegne at en vasker får noen skarve kronestykker mer for å legge på de 177 kronene i timen hen har, om vedkommende er så heldig å ha en tariffavtale da.

«Finansministeren viste til at moderate lønnsoppgjør bidro til at til at norsk økonomi kom seg gjennom oljenedturen», skriver Dagsavisen, før de igjen gir ordet til FrPs frontfigur:

— Dette premieres med at norsk næringslivs konkurranseevne nå er betydelig bedre enn før oljeprisfallet. Denne fordelen skal vi ta med oss videre.

Det Jensen refererer til er at reallønna gikk ned i 2016 og at lønnveksten blei holdt så lav i 2017 at den fremdeles ikke kom seg opp på nivået fra 2015. Det vil si at arbeidere faktisk fikk mindre å rutte med fordi prisveksten var større enn de små kronene og ørene de fikk i lønnstillegg. Dette har spesielt gått ut over lavlønte. Det er ei utvikling Jensen er strålende fornøyd med.

«Konkurransedyktige», sier hun vi må være. Det betyr at arbeidere skal ha så lav lønn som mulig.

LES OGSÅ: Lønnsinntekta faller og fattigdommen øker — den blåblå politikken fungerer som planlagt

Langvarig lønnsstagnasjon og lengre arbeidsdager
Finansministeren er ikke aleine om å fryde seg over at vanlige folk har fått mindre igjen for slitet sitt de siste årene. Hennes sjef, Erna Solberg, la seg på samme linje i forbindelse med det da kommende lønnsoppgjøret tidligere i år:

— Vi har klart å bedre konkurransekraften betydelig de siste årene. Det er det viktig å ta vare på.

Statsministeren håper at utviklinga som de fleste nordmenn åpenbart synes er kjip vedvarer.

— Det blir viktig å passe på at vi ikke mister dette når vi nå er kommet over i en noe bedre situasjon. For omstillingen av Norge skal pågå i mange år framover.

Den bebudede omstillingen er noe Solberg med jevne mellomrom bruker for å varsle om at det er dårlige tider på vei for vanlige folk, samtidig som det fungerer som en metode for å frita seg selv fra skyld og heller legge den over på ei utvikling hun framstiller som ei slags naturkraft. Det går faktisk så langt at hun har antydet at vi må gå fra 37,5-timersuka som vi har nå til 43-timersuke.

I året som markerer hundreårsjubileet for arbeiderbevegelsens kanskje største enkeltseier noensinne, at man kjempet gjennom åtte timers arbeidsdag, går altså statsministeren inn for å oppheve den. Hun har for øvrig ei årsinntekt på 1.680.277.

LES OGSÅ: Høyrepisken svinges mot syke og utbrente arbeidere

Gir så det monner til seg og sine
Samtidig som Solberg og Jensen har pressa på for at Ola og Kari Nordmann skal få mindre å rutte med har de selv vært generøse med lønnstilleggene til seg og sine. Fra de gikk inn i regjering i 2013 til i dag har statsministeren fått ei lønnsøkning på pene 210.446 kroner. Finansministeren og de andre statsrådene har fått 169.944 kroner mer å rutte med. Denne lønnsøkninga vedtas på Stortinget og regjeringspartiene stemmer forutsigbart nok for at pengestrømmen til egen konto skal utvides hvert eneste år. De fikk følge av Kristelig Folkeparti, Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Bare Rødt, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne stemte mot i år.

Det er ikke bare pengesekken til politikerne som blir tyngre. Høyresidas sponsorer, Norges rikeste, har surfet på ei bølge av skattegaver i milliardklassen og magre år for arbeiderne. Det har fått seg utslag i at Norge har fått 23 nye milliardærer bare det siste året, ifølge Kapital. Det samme bladet skriver at de totale formuene økte med 14,2 prosent, og at vi i snitt har 495 millioner per person. Det er en situasjon jeg regner med de færreste av de som leser denne artikkelen kan kjenne seg igjen i. Det er fordi noen få familier har nesten en fjerdedel av denne formuen.

På tross av at ingenting tyder på at det er sant gjentar høyresida det samme tullet om at skattegavene de forærer sine søkkrike sponsorer skal brukes til å skape nye arbeidsplasser.

LES OGSÅ: Arbeid til alle er løgn nr. 1

Millionblind?
Konfrontert med at hennes venner milliardærene drar ytterligere i fra sier Siv Jensen hun ikke kan forstå hva det skal være som kan gjøre at ei slik utvikling forhindres.

— Jeg vet ikke hva man skulle gjøre. Svaret til venstresiden er alltid mer skatt. Men det går ut over næringslivet og investeringer. Har ikke folk jobb å gå til, vil forskjellene øke.

Milliardgavene til de rikeste kombinert med et press for å holde lønningene lave er naturligvis noe Jensen er fullstendig klar over at bidrar til denne dystre utviklinga. Hun foretrekker imidlertid å late som at dette ikke er faktorer i regnestykket. Hun uttrykker videre at økende forskjeller ikke er et problem bare at mennesker ikke lever i fattigdom. At regjeringa nekter å øke barnetrygda, at uføre får det tyngre og fattige pensjonister blir fattigere bidrar utvilsomt. Milliardgavene til milliardærene må hentes fra et sted og Solberg og Jensen synes å mene det er enklest å ta fra de som har minst.

Denne regjeringa har gjort sitt ytterste for et arbeidsliv hvor det er lettere å få sparken, med mer usikkerhet for arbeiderne, hvor det er enda tyngre å være syk, med mer ufrivillig deltid og mer midlertidighet.

Høyresida kaller dette for fleksibilitet. Igjen ser vi at det er kapitalistenes perspektiv som er det gjeldende. Det er perspektivet til de som tjener sine penger fra produktet av andres arbeid. De som gladelig betaler millioner på millioner for at Høyre, Frp og Venstre skal fortsette i regjering.

— Vi må ikke se oss blinde på tall, sier Jensen når hun blir presentert med resultatene av sin egen politikk.

Det er lett å si når man får vedtatt ei lønn på 1.365.016 kroner i året.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

10 kommentarer på Solberg og Jensen bevilger seg selv millionlønn – men vil at du skal tjene mindre

 1. AvatarTheGuard // 2018-09-24 kl 18:36 //

  Det samme skjedde da Stoltenberg styrte «Arbeiderpartiet».

  • AvatarJoakim Moellersen // 2018-09-25 kl 20:40 //

   Myre kan sies om Stoltenberg og jeg har skrevet en del sjøl, en egen artikkel her: https://radikalportal.no/2014/06/16/jens-stoltenberg-en-historisk-darlig-ap-leder/
   Han har imidlertid ikke aktivt gått inn for at folk skal få mindre betalt, slik høyresidas ledere gjør nå. I alle fall ikke som jeg har fått med meg.

   Men joda, som jeg skriver så er jo Ap med på å bevilge seg sjøl lønnstillegg andre bare kan drømme om. Ikke mer sympatisk når det kommer fra dem og sannsynligvis gjør det også mer skade på Ap enn det gjør på høyresida.

 2. Folk flest får dyr strøm og ekstraskatter og ekstra-avgifter på kulde og vinter med FrP i regjering.
  Med skattleggings-FrP.
  Med offentlig grådighet-FrP.
  Med avgifts-partiet FrP i posisjon.
  Med bompenge-regjeringen.
  Rentene blir sikkert høye nok når inflasjonen skubbes og startes i gang kunstig med dyr strøm og dyrt drivstoff.
  Lønner og pensjoner og trygder vil sikkert bli hengende laaaaangt etter.
  Et kjent opplegg det derre.
  Når skal de fagorganiserte lære nok om det opplegget.
  Denne gangen er startskuddet dyr strøm.
  Da fikk Norges Bank klarsignalet.
  Og det er bløff når noen i Norges Bank står fram og tror noe om lønner eller trygder.
  De fagorganiserte bør se at startskuddet denne gangen er dyr strøm.
  Dyr strøm gir utslag på prisøkningen. Da kommer økonomene og skriker at rentene må opp.
  Kom med motkrav da vel.
  Null skatter og null avgifter på vinterstrøm til husholdningene og null avgifter på co2.

 3. Dette er vel en dyyyp rød portal.. så man kan vel ikke vente annen svar..
  Tror man virkelig at Erna og Siv..gir seg sjøl høyre lønn?
  Og er virkelig 1,3 mill mye for landets viktigste jobb?
  Slutt og syt

  • Avatarhargittopp // 2018-12-29 kl 15:05 //

   Erna har vel mer enn 1.6 mill i årsslønn ,, de andre fjøsnissene på tinget rundt 1,3 ned til ca 1 mill..
   selv om jeg ikke helt har sansen for TRUMP, Syntes jeg det var litt stilig at han bare tar 1 dollar om året som presidentlønn.
   Men poenget fra mitt ståsted er at det virker bak mål at stortingsrepreentantene bevilger seg lønnsøkninger i hundretusenkronerssklassen, menss min lille uføretrygd har gått ned hvert av de 4 siste åra. 🙁

   • Det første du bør innse.. er at Erna og & ikke gir seg selv økt lønn.. det kan vel ikke være så vanskelig og skjønne..
    Og A typisk. du er vel minstepensjonist…Er vel en grunn da.. til du ikke har kjempe trygd..
    Men du bløffer for åpen sene.. når du påstår trygden din har gått ned år for år..Det stemmer nemlig ikke. den har økt hvert år. om en med noen hundrelapper..

 4. AvatarJan Haugen // 2018-12-27 kl 23:10 //

  Jeg forventet at artikkelen hadde en fotnote:
  * Artikkelen er et dårlig forsøk på sarkasme *
  Befester forestillingen om at «Radikal» betyr «nær hjernedød»…. O:-)

 5. AvatarSvein Otto Jacobsen // 2019-02-19 kl 13:25 //

  Dette er jo bare tull, når ble det endring på dette slik at Statsministeren og Finansministeren selv kunne bestemme sin egen lønn. Her er det noen som ikke kjenner til systemet på stortinget, eller så er målet å bevist drive med FAKE NEWS!

 6. Avatarritavoss // 2019-02-24 kl 16:05 //

  Hehe, hvordan skal AP finansiere lovnadene de drysser ut over folk med dårlig husk..? Sist lovet AP 15 milliarder i skatteøkninger for Folket i landet. . Fremtidig regjeringspartner Senterpartiet ønsker å proppe oljebrønnene, 175 000 PR år i skatteøkninger for hver familie i landet om oljeinntektene faller bort! Joda grønt skifte og null i oljeinntekter lover godt for folk som ønsker AP, Sp og SV (for ikke å snakke om MDG ??) velkommen på vaklende bein ved neste korsvei.

Kommentarfeltet er lukket.