Nazister beskyttet, motstanden forhindret – hva står politiet for?

Mann som stilte seg foran nazistene i gågata i Kristiansand føres bort av politiet og legges i jern. Foto: Stillbilde av NRK Nyheter

Politiet beskyttet voldelige nazister og arresterte motdemonstranter. 

Lene Auestad
Om Lene Auestad (23 artikler)
Lene Auestad er filosof og forfatter. Hun har sin doktorgrad fra Universitetet i Oslo med avhandlingen «Respect, Plurality, and Prejudice: A Psychoanalytical and Philosophical Enquiry into the Dynamics of Social Exclusion and Discrimination», som i 2015 ble gitt ut som bok på Karnac, nå Routledge.

Politiets oppgave er å beskytte alle mot vold og trusler. Ikke bare menn. Ikke bare heterofile. Ikke bare hvite. Ikke bare kristne. I går fikk nazister fra «Den nordiske motstandsbevegelsen» marsjere fritt i Kristiansand. Politiet beskyttet dem.

En mann som satte seg imot og stilte seg opp foran dem der han pleide å stå i gågaten ble ledet bort i håndjern av politiet. Han ville ikke finne seg i å måtte oppholde seg noen andre steder fordi en ulovlig nazimarsj skulle finne sted. Det ble han altså lagt i håndjern for.

Fikk spre flygeblader med voldstrusler
I mellomtiden, i Fredrikstad, ble aktivister og andre som hadde samlet seg i rolige former avkrevd ID og ble forbudt å vaie regnbueflagg. Nazipropagandaen som ble spredd med politiets vakthold, inkluderte galgeløkke med trusler mot meningsmotstandere (kalt «folkeforrædere»).

 

Les mer: Voldsdømte nazister marsjerte i Kristiansand

Hadde med våpen
For å sette voldspotensialet til denne grupperingen i sammenheng: Fra de 18 nazistene som ble arrestert på grensen mellom Sverige og Norge i forkant, beslagla politiet blant annet pepperspray, slåsshansker og kniver. En annen høyreekstremist har nettopp truet en avisredaktør med følgende uttalelse «nå skal du få kjørt deg i ræva di den tjueniende, asså. Ser jeg deg der – vær jævla forsiktig asså, for da skal jeg ha en samtale med deg. (…) Og en liten opplysning: pass på familien, a.»

Les mer: – Definitivt en terrorgruppe

Politiet må ta ansvar
Dette er en fullstendig uakseptabel situasjon. Når en kriminell organisajon som står bak en rekke mord, grov vold og trusler får lov til å marsjere og spre sitt budskap, føler mange andre seg utrygge. Når folk i tillegg forhindres i å vise sin motstand, er det en mørk dag for menneskeheten. For de av oss som har sterke overleverte minner om hva nazistene fikk gjøre sist gang de fikk herje fritt er dette ekstra vondt. Politiet må ta ansvar for å beskytte en befolkning som består av flere kjønn, flere legninger, flere trosoppfatninger og flere hudfarger. Det er alles ansvar å stå opp for et samfunn som beskytter og respekterer menneskeverdet til de mange.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.