Er massemorderen i Toronto en høyreekstrem terrorist? Alt vi vet tyder på det

Alek Minassians profilbilde på LinkedIn.

Toronto-terroristen Alek Minassian hyllet den amerikanske terroristen Elliot Roger og refererte til Incel-opprøret, en høyreekstrem kvinnehatende gruppering.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (150 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal og styremedlem i Attac.

Toronto blei mandag rammet av et grusomt angrep. En 25 år gammel mann leide en varebil, gasset på, svingte opp på fortauet, meide ned vel et snes mennesker og drepte ti av dem.

Politiet gikk raskt ut og sa at dette ikke dreide seg om et terrorangrep, men derimot at de mente å vite at gjerningsmannen var psykisk ustabil. Han hadde ingen tilknytning til noen terrorbevegelse, fortalte de, og i media blei frykten raskt byttet ut med en følelse av at den kanadiske storbyen hadde blitt offer for noe som best kan sammenlignes med et lynnedslag. Synd at det skjedde, men ikke noe å gjøre med sånt.

En siste beskjed
Like før Alek Minassian starta drapstoktet sitt posta han på Facebook en noe kryptisk beskjed som inkluderte en hyllest til terroristen Elliot Rodger, en referanse til diskusjonsforumet 4chan — en yngleplass for høyreekstremisme, og en beskjed om at «Incel-opprøret er allerede i gang».

Alek Minassians siste statusoppdatering på Facebook.

Minassians profil blei raskt tatt ned av Facebook. Etter at skjermbildet av oppdateringa begynte å sirkulere var man ikke sikker på om dette var ekte eller om det var en forfalskning. Høyreekstreme miljøer har hatt det med å koble mord og annet faenskap til seg selv for å få oppmerksomhet. BBC fikk det imidlertid bekrefta av Facebook at dette virkelig hadde blitt posta av den antatte drapsmannen like før han begikk ugjerninga.

For uinnvidde kan meldinga fra Minassian virke uforståelig. Den er rar også for folk som har satt seg inn i diverse høyreekstreme miljøer. Den starter med en referanse til internettforumet 4chan. I Norge er det ikke særlig kjent, men det fikk sin første store medieomtale etter at en samordna aksjon derfra forsøpla kommentarfeltet under en musikkvideo av Sofie Elise på Youtube. Hun danset med en mørkhudet mann i videoen, noe som var mer enn mange 4chan-brukere kunne tåle. De spammet ned videoen med rasisme, helt til kommentarfeltet blei slått av. De feiret dette som en stor seier. Endelig hadde de blitt lagt merke til!

Hyllest av en annen terrorist
Den siste setninga hyller Elliot Rodger. Rodger drepte seks mennesker i et planlagt angrep mot studenter ved University of California, Santa Barbara. Dagen før hadde han laget en video hvor han uttrykker sinne og misunnelse over å være jomfru i en alder av 22 år. Hatet mot kvinner er enormt og spesielt de Rodger anser som seksuelt attraktive og de som skal ha avvist ham. «Det er urettferdig», understreker han på nytt og på nytt om sin livssituasjon uten sex. «Og alle dere menn — for å leve et bedre liv enn meg — alle dere seksuelt aktive menn; jeg hater dere!» sier han inn i kameraet mot slutten av den syv minutter lange videoen. Rodger forstår ikke hvorfor damene vil ha ham, «den ekte alfahannen», som han kaller seg, og legger ut om at han skal drepe alle i hevn. Southern Poverty Law Center lister Rodger som en alt-right-terrorist.

«Incel-opprøret er allerede i gang», proklamerer Minassian. Incel er kort for involuntary celibacy, ufrivillig sølibat. Begrepet vant popularitet gjennom ei diskusjongruppe på nettsamfunnet/-forumet Reddit, men blei stengt etter at nivået på hat, trusler, volds- og terrorfantasier blei så høyt at de ikke kunne tåle det mer. Det sier veldig mye da Reddit lenge har vært åpent for nesten hva som helst. Incel-miljøet flytta seg imidlertid videre. Til 4chan og andre nettfora, noen kun for Incel-diskusjoner. Hatet mot kvinner, mot feminisme, mot et samfunn de mener har frarøvet dem deres rettigheter som menn er enormt. En av heltene deres er Elliot Rodger.

Incels lovprser Minassian
Etter massedrapet i Toronto har brukere på Incel-fora rukket å hylle Alek Minassian. I tillegg kommer egne ideer om hvordan dette kan videreføres. Det snakkes om å gjøre seg til serievoldtektsmenn for å straffe alle som kke har villet ha sex med dem. Først voldta, så skamfere ofre med syre. Syre i sprinkleranlegg, for å ødelegge ansiktene til alle de seksuelt aktive. Innimellom kommer uttrykk som refererer til høyreekstreme bevegelser. Flere har byttet til profilbilder med Minassians ansikt.

For det er kanskje ikke overraskende at et slikt miljø springer ut fra og har direkte ideologiske bånd til andre høyreekstreme. I hatet mot menn som er seksuelt aktive dukker det opp en reaksjonær logikk om at man må gjøre noe med promiskuitet i samfunnet (så alle får, eller noe sånt). Du er ikke på ytre høyre uten noen skrikende selvmotsigelser. Troen på den sterkestes rett kombinert med dyrkinga av egen offerrolle er typisk. Man skulle kanskje tro at dette gjorde at de mente de fortjente sin plass blant jordas fordømte, men de har blitt frarøvet det som egentlig er deres og om de ikke kan få det skal i alle fall noe blø for det. «Chads and Stacys» skal få svi — slik det kommer fram fra Minassians Facebook-post — et  Incel-uttrykk for personer som er seksuelt aktive.

Manneklubb innen alt-right 
Incels er kanskje den mest ekstreme delen av den av den såkalte manosphere. Mannosfæren inneholder alt fra sjekkeguruer som tjener penger på kurs og foredrag, til menn som kjemper for en mer rettferdig barnefordelingspolitikk. Under denne paraplyen har det samlet seg menn som av forskjellige årsaker har endt opp uten arbeid, uten kjæreste, uten selvtillit, uten framtidsutsikter og uten håp. Sammen med dem finnes en rekke andre, ganske mange færre, som har sett snitt til å tjene penger på dette miljøet av mennesker i desperasjon og fortvilelse. Det er også noen som har sett dette ut som sin politiske arena, og da snakker jeg ikke om de som kjemper for foreldrerett.

Det såkalte alt-right, høyreekstremisme med en mer moderne presentasjonsform, har lenge jaktet på usikre, frustrerte og deprimerte menn på internett. Da er det også naturlig at mannosfæren har blitt en plass for dem. Spesielt siden unge menn er deres hovedmål i utgangspunktet. Oppskrifta er kjent og enkel, gi de sinte noe og noen å være sinte på. I dette tilfellet er det kvinner, feminister, den politiske korrektheten og for ikke å glemme «kulturmarxismen». Kvinnehatet brukes også som en bro som leder til rasisme. I Elliot Rodgers manifest tilkjennegir han at frustrasjonen er ekstra sterk når det kommer til hvite kvinner som er sammen med ikke-hvite menn.

Frarøvet berettigelse
Følelsen av berettigelse til sex, berettigelse til dominans over andre basert på et medfødt privilegium er en styggedom som finnes i samfunnet på mange nivåer. Det er idé  som på det politiske plan er født ut av høyresidas tankesett. Å ta livet av tilfeldige mennesker basert på denne overbevisninga er terrorisme og ekstremisme.

At ideer, lederskikkelser, uttrykksformer, personer virrer rundt mellom Incels, andre miljøer i mannosfæren og alt-right bør ikke overraske. At de bruker samme metoder og har samme fiender er slik det bruker å være når man kaver i samme ideologiske gjørmebad.

Det er mye vi fremdeles ikke vet om Alek Minassian og hans motivasjoner. At han skal ha vært mentalt syk er på ingen måte noe som diskvalifiserer ham fra å ha begått et terrorangrep med en ideologisk begrunnelse. Mange ideer på ytre høyre kan sies å være fullstendig paranoide i seg selv, så det er bare å regne med at de vil tiltrekke en del folk med lidelser som får dem til å tenke i slike baner. Det lille vi vet tyder imidlertid på at en høyrekstrem terrorist nok en gang har tatt liv.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.